ИЗЛОГ КЊИГЕ

Вилиам Ле Кле
Тајни живот трагичне царице
ННК Интернационал

Интересантне и сензационалне стране о животу Александре Феодоровне, ексцарице Русије написала је бароница Зенеида Цанков, рођена Каменски, са којом се аутор ове књиге случајно упознао. Будући да се са потоњом руском царицом Александром дружила од најранијег детињства, након њене удаје за цара Николаја, била јој је додељена за дворску даму, стога је и била сведок свих значајних тренутака у животу царице. У овој књизи садржано је мноштво непознатих детаља из царичиног живота, али и са руског двора који до сада нису откривани јавности.

Вилијам Мејпис Текери
КЊИГА О СНОБОВИМА
Лагуна

Вилијам Мејкпис Текери, аутор „Вашара таштине“, романа који га је прославио и доживео у XX веку многобројне литерарне и филмске адаптације, био је једини ривал Чарлсу Дикенсу. Како је XIX век био доба процвата штампе, а нарочито часописа, Текери је био цењени сарадник многих редакција и писао је чланке на различите теме. Књига о снобовима збирка је текстова који су излазили од 1846. до 1847. у сатиричном часопису „Панч“. Његов однос према друштвеним појавама које описује веома је сложен, јер он истовремено даје духовите савете, друштвено се ангажује и вешто карикира то што примећује око себе, стога га с правом убрајамо у велике мајсторе сатире.

Горан Васић и Дејан Микавица
КОЧИЋ И ПРИНЦИП
Прометеј

Књига се односи на српску националну и државну идеју у Босни и Херцеговини односно на Петра Кочића и Гаврила Принципа. Као издвојени али не и усамљени представници националне политичке идеологије босанско-херцеговачких Срба, Кочић и Принцип заслужено постају основна тема ове књиге, а посебно Гаврило Принцип, који својим делом и атентатом извршеним у Сарајеву 1914. постаје својеврсни симбол и парадигма национално-ослободилачког отпора аустроугарској дискриминаторској власти у босанско-херцеговачким покрајинама. У њиховом деловању препознаје се целокупна историја Срба у овим земљама, њихова настојања да се ослободе и уједине са својим сународницима у Србији и Црној Гори, превазиђу оквири којима је сузбијана њихова културна и национално-политичка еманципација. Младобосанци су и својим конкретним политичким деловањем и својим филозофским и литерарно-књижевним стваралаштвом заузели посебно место у историји српске политичке мисли пречанских Срба и српског народа уопште. Осим Петра Кочића, Алексе Шантића и других посленика српске националне и демократске политике, културе и књижевности, Гаврило Принцип је својим пожртвованим и херојским чином потврђујући своју личност, постао посебан симбол српске државотворне доктрине, која није прихватала могућност да Срби живе одвојено, у различитим државама, осуђени на дефинитиван губитак националног идентитета и будућности у једној и јединственој држави српског народа који је насељавао просторе Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Славоније, Хрватске, Далмације и јужне Угарске. У исто време политичка и национална мисао Петра Кочића остала је филозофски и идеолошки темељ и путоказ целокупној идеологији босанско-херцеговачких Срба и због тога је с правом предмет посебног проучавања. Без увида у делатност Петра Кочића незамисливо је сагледавање националних и историјских настојања Срба у Босни и Херцеговини да остваре ослобођење и присаједињење матичној држави, Краљевини Србији.

Жарко Петковић
КРАТКА ИСТОРИЈА АНТИЧКОГ СВЕТА
Српска књижевна задруга

Од праисторије, преко цивилизација Старог истока, с тежиштем на античкој Грчкој, хеленизму, Риму и римском свету, па све до античке прошлости народа и земаља између Јадрана и Дунава – тече као прича, поуздани научни, готово школски преглед античког света: царстава, култура, религија ратова – успона и пропасти… Све то пером професора Београдског универзитета из чије сваке реченице зрачи зрелост класичног и модерног знања у исти мах.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *