ЕУЛЕКС И УНМИК ПРЕУЗЕЋЕ “УЛОГУ” СРПСКИХ ПОЛИЦАЈАЦА: Од Запада стигло упозорење косовским властима да не шаљу безбедњаке на север

Приштина је са Запада добила озбиљно упозорење да “ни не помишља” да на север шаље припаднике својих безбедносних снага који би заменили српске полицајце, након што су они скинули униформе и напустили своје позиције.

Према нашим информацијама, процењено је да би присуство албанских припадника који би били задужени за ред и мир у српским срединама практично било не само неизводљиво, већ би тешко прошло и без озбиљнијих сукоба.

Након што су српски полицајци напустили приштинске институције, њихову улогу требало би да преузму мисије Еулекс и Унмик, односно Кфор, које ће ангажовати додатни број припаднике својих снага на северу. Они би требало не само да физички обезбеђују полицијске станице на северу, већ и да брину о реду и миру у четири српске општине.

Из Кфора су већ поручили да су спремни да интервенишу уколико буде угрожена стабилност на северу. Заменик генералног секретара НАТО Мирчеа Џоана позвао је Београд и Приштину да “покажу уздржаност и спрече ескалацију”, и нагласио да “Кфор остаје на опрезу и спреман је да реагује”.

Јуче се огласио и министар полиције привремених приштинских институција Џељаљ Свечља, који је обишао административни прелаз Брњак и полицијску станицу у Јасеновику. Он је уз фотографије на којима се поред њега виде полицајци наоружани аутоматским оружјем, на друштвеним мрежама поручио да “сви припадници косовске полиције посвећено испуњавају своје дужности, обезбеђујући мирно окружење и услуге за све грађане, како на граничним прелазима, тако и на целом Косову”.

2 коментара

  1. Tоплица

    Као бране нас. А ускоро ће нам за ову “одбрану” стићи рачун ; санкције Русији или издаја Српске. Или мирење са нападом на Србе у “Монтенегру”.

  2. normalizacija odnosa - da se vrate proterani Srbi...

    ZAŠTO povučene srpske policajce ne zamene policajci iz Srbije? Nemože. O tome se ne priča, prikriva se da se Srbi ne dosete, zato što je Briselskim sporazumom Kosovo dobilo sve statusne-državne atribute sa integrisanim administrativnim prelazima u carinskiu granicu 2013. Kosovo, Rosu vojska, šiptarska policija… šiptarski separatisti-ekstremisti sve što rade – demonstriraju snaku i suverenitet tzv. države Kosovo. Kako mogu Srbi, Srbija na okupatorskim osnovama da traži pomirenje i normalizacciju odnosa (da se Kosovo uključi u UN?

    Sam NASLOV BRISELSKOG SPORAZUM o “normalizaciji odnosa Srbije i Kosova” je kontradiktoran tekstu-odredbama Briselskog sporazuma koji Kosovu daje sve statusne državne atribute (koncept: primopredaja teritorije) – a u naslovu se govori o “normalizaciji odnosa”?
    ZAŠTO nije normalizacija odnosa – da se omogući povratak 250-300.000 hiljada proteranih Srba na svoja ognjišta na Kosovu? Zašto Srbija povratak proteranih Srba nikada neće da postavi na agendi dijaloga u Briselu, iako briselski državnici pred svake briselske pregovore apeluju da su sva otvorena pitanja Srbije i Kosova na stolu dijaloga, čak i ona koja do sada nisu bila postavljana? To upućuje na zaključak da se po svaku cenu Kosovo (KiM) otima i predaje albancima. Da ne dužim… hvala na razumevanju!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *