ЕУ скинула са дневног реда текст о визној либерализацији Косова због тензије на северу

Чешка Република, која председава Европском унијом, одлучила је да одложи усвајање текста о визној либерализацији за Косово због политичких прилика у земљи и тензија на северу.

“Због политичких дешавања на северу Косова, та тачка на дневном реду се не чини идеалним. Стога смо одлучили да одложимо тачку за следећу недељу (30. новембар)”, стоји у допису које је чешко председавање проследило државама чланицама Европске уније (ЕУ).
Наиме за среду, 23 новембар, планирано је да се на састанку амбасадора држава члница ЕУ, усвоји текст о визној либерализацији, према којем ће укидање визног режима ступити на снагу када информативни сyстем ЕТИАС буде поптуно функционалан или најдаље првог јануара 2024 године.
Тај корак би омогућио наставак релевантних правних процедура ка коначној одлуци за укидање визног режима за грађане Косова.
Око завршног текста експерти држава чланица ЕУ су се усагласили на састанку у уторак, 22 новембра. Прихваћен је и захтев Шпаније да се крајњи датум не поклапа са председавањем ове државе са ЕУ.
Шпанија није признала косовску независност, због чега је тражила да се датум не поклапа са њеним председавањем између 1. јула и 31. децембра 2023. године.
Због тога је Шпанија једна од држава које су 16. новембра прекинуле такозвану тиху процедуру када је требао да се усагласи претходни текст којим би визна либерализација ступила на снагу најдаље 1. децембра 2023. године.
Ситуација на северу Косова, где живи већинско српско становништво, заоштрена је због одлуке владе Косова да почне са применом пререгистрације возила са српских таблица, које сматра нелегалним, на косовске.
Кризу на релацији Приштина-Београд Европска унија је оценила као “најозбиљнију од 2013 године”.
То је био разлог зашто је шеф европске дипломатије сазвао хитна састанак лидера Косова и Србије 21. новембра, али на коме није постигнут договор. Одговорност за крах сусрета Борелл је пребацио на косовску страну.
Косовске власти су најавила да ће од 21 новембра почети са издавањем новчаних казни за власнике аутомобиле са српским регистрацијама, али је након неуспелог сусрета у Бриселу, премијер Косова Аљбин Курти одлучио да примену ове одлуке одложи за 48 сати.
Данас ће у Бриселу боравити главни преговарачи Србије и Косова, Бесник Бисљими и Петар Петковић у још једном настојању да се пронађе решење за кризу око таблица, преноси Косово онлајн.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *