БРАНИЋЕМО СВОЈУ ДЕЦУ ОД КУРТИЈА: Мајке Космета одржале протест у Северној Митровици

Црквена звона храмова и цркава на северу покрајине огласила су се у тренутку када су мајке Космета кренуле у молебан и шетњу, као вид подршке њиховој праведној борби за мир, будућност, сигурност, останак и опстанак Срба и српских породица на Косову и Метохији.

– Само хоћемо мир, да наша деца живе у миру и слободи као и свака друга деца. И остајемо на овим светим просторима – поручила је Светлана Стевић, председница Епархијске НВО Мајка девет Југовића.

„Курти, децу ти нећу дати“, „Није хир, хоћу мир“ – неке су од парола које се виде на протесту.

Долазе жене са севера на протестни скуп у Косовској Митровици, који се одржава недалеко од главног ибарског моста.

 
 

– Данас се свуда у свету прославља Међународни дан хуманости. А ми смо се окупиле да поручимо да нећемо више да трпимо Куртијев терор. Да ли је хумано да нашим лекарима прете да хоће да их хапсе због вакцинације, јер хоће да сачувају што више живота? Хапсили су нам санитете, санитетски материјал и тако нам отежавали да се побринемо за сваки људски живот? Да ли је то хумано у 21. веку, у цивилизованом свету – поручила је Гордана Савић, здравствени радник. – Лекције о хуманости можемо ми да им држимо, јер без обзира на верску и националну припадност пружамо медицинску помоћ и ту лекцију они никада неће да науче.

Савићева се обратила представницима међународне заједнице, како би чули глас жена са севера Косова и Метохије, па је поздравила све Србе јужно од Ибра.

– Као мајка и кћер могу да кажем да, све окупљене овако, имамо један циљ, а циљ нам је да деци обезбедимо мир и да живе као и сва деца широм света. Нажалост, то им је ускраћено. Наша деца се буде са звуцима сирена, са одјецима шок-бомби, на путу до школе их пресрећу специјалци. А ми смо ти који морамо да се боримо за мир и слободу – рекла је Гордана Савић.

Окупљеним женама се обратила и Светлана Радосављевић из Лешка, учитељица и мајка четворо деце.

– Срамота за 21. век је да наша деца буду поред наоружаног човека за којег се зна да чува паркове. Мајке најбоље знају колико су се молиле цару Лазару и Стефану Дечанском и Светом Сави да им чува децу. Молимо се да нашој деци не угрожавају будућност – истакла је Светлана Радосављевић. – Ја сам већ 35 година учитељица и знам шта су деца сликала пре 35 година, а на њиховим цртежима сада су пушке и све што их плаши и боли. Гледамо њихове забринуте очи. Поручујемо тој хришћанској Европи доста је, наша молитва би и небо отворила. Ми знамо да наш председник тражи мир за овај простор, али наша деца ће остати овде ако и ми будемо сложни.

За говорницу се затим попела Јована Шмигић, студенткиња Филозофског факултета. Она се обратила на енглеском језику и послала поруку међународној заједници. После ње окупљеним женама се обратила Ана Вуковић из Звечана, коју зову Мајка храброст, јер је Косову подарила 11 деце.

– Као мајка једанаесторо деце питам се да ли ће и моја деца проћи као ја – пита се Ана Вуковић. – Његова политика је мржња. И српске мајке полажу наду у државу Србију. Данас када славимо крсне славе, не дају нам мира. Позивам све међународне организације да спрече Куртија да направи хаос.

На бину се затим попела Светлана Стевић, која је окупљеним мајкама пренела подршку Срба из свих крајева КиМ, а посебно јужно од Ибра. Она се захвалила држави Србији што помаже Србима са КиМ.

– Срби јужно и северно од Ибра су једно. Борба мајки је велика, не само за храну и одећу, већ и због стрепњи хоће ли се деца здрава вратити из школе – рекла је Стевићева и поручила да одавде нема назад.

 
 

На крају скупа, окупљене жене, мајке, сестре једногласно су поручиле:

– Наше јединство је најјачи одговор сваком терору и зулуму. Ми остајемо овде, са жељом да се сачува будућност Срба на овим просторима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *