Борељ о КиМ: Налазимо се у вакууму, може доћи до најгорег ⎯ не смемо чекати 21. новембар без решења

Не смемо да стигнемо до 21. новембра без договора, или ћемо бити на ивици опасне ситуације. Налазимо се у вакуму у коме може да дође до најгорег и обе стране (Београд и Приштина) морају да покажу више флесибилности”, рекао је шеф европске дипломатије Жозеф Борељ говорећи о ситуацији на Косову и Метохији.

 
Борељ је на конференцији за новинаре, након седнице са министрима ЕУ која је, како каже трајала девет сати, рекао да је обавестио министре о разговорима које је имао у Паризу са председником Србије Александром Вучићем и косовским премијером Аљбином Куртијем и поновио да очекује да се косовски Срби врате у институције, а од Приштине да одложи одлуку о регистарским таблицама и почне да спроводи договорене споразуме, пре свега о формирању заједнице са српском већином.
 

“Почећемо састанке са главним преговарачима. Косовска страна стиже вечерас.Спреман сам да закажем састанак лидера обе стране ако преговарачи направе напредак ка практичном решењу о регистарским таблицама пре рока 21 новембра”, рекао је Борељ.

Према његовим речима актуелна криза је најгора у последњих 10 година.
“Очекујемо спремност да се нађу решења, то је основни предуслов за чланство. Стране треба да одлуче да ли хоће у ЕУ или у прошлост”, рекао је Борељ.
На питање о немачко – француском предлогу, Борељ је рекао да је то предлог за решење.
“Сматрам да је могуће наћи решење, то очекују европски партнери. Предлог је више компас за проналажење решења”, рекао је Борељ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *