БОЈКОТ КУРТИЈЕВИХ ИЗБОРА: Наш народ у четири општине на северу КиМ одлучан да не изађе на биралишта 18. децембра, што планира Приштина

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти наставља са својом деструктивном политиком која за циљ има потпуну окупацију и етничко чишћење севера Косова.

Он је тако јуче поново згазио Бриселски споразум, одбацио сваку могућност формирања Заједнице српских општина и најавио изборе на локалу, а након што су Срби напустили приштинске институције. Уследила је јасна порука Срба са КиМ – они на ванредним изборима за четири општине на северу неће учествовати.

Ово Куртијево, засада вербално, “подгревање” узавреле ситуације на КиМ додатно смањује иначе минималне шансе да се до 21. новембра постигне договор о регистарским таблицама. Према Куртијевом опасном плану, тог дана требало би да почне наплата казни у износу од 150 евра за власнике аутомобила са српским ознакама, што ће сигурно изазвати нови бунт наших сународника који су одлучни да се одупру сваком противправном насиљу Приштине.

Изјавама о ЗСО и изборима у општинама на северу Косова, Курти је лупио и шамар европској врхушци, која последњих дана шаље поруке да се криза мора избећи и да се 21. новембар не сме дочекати без договора две стране. Европски шеф дипломатије Ђoзепе Борељ упозорио је да ћемо, уколико се неко практично решење за таблице не пронађе у наредним данима, “бити на прагу веома опасне ситуације”.

Огласио се јуче и Борељов портпарол Петер Стано, који је рекао да ЕУ очекује напредак у дијалогу Београда и Приштине, деескалацију и конструктивну спремност да се иде напред, као и да су спремни да у Бриселу дочекају председника Србије Александра Вучића и Куртија чим то буде могуће. Стано је потврдио да је специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак јуче у седишту ЕУ разговарао с главним приштинским преговарачем Бесником Бисљимијем.

Међутим, поставља се питање о чему се у Бриселу преговара с Бисљимијем, када је Курти одбио захтеве и САД и ЕУ да одложи пререгистрацију таблица и кад је и јуче наставио да тера по своме, па је тако из Немачке, где учествује на економском форуму, опет слао провокативне поруке:

 
 

– Празна места на северу КиМ морају се брзо попунити, не може се чекати на повратак Срба. За места четири градоначелника на северу КиМ мораћемо да организујемо нове изборе, а места 10 посланика Српске листе треба да попуне други. Ако они неће, мораћемо да наставимо са другим партнерима. И полицајци треба да буду замењени што је могуће брже.

Он је додао да је прошле године дошао на власт, а да су његови претходници потписали документ који предвиђа ЗСО и питао зашто тада нису формирали заједницу.

– ЗСО није у сагласности са нашим уставом, јер је његова основа мултиетничност државе.

Захтеви за такву аутономију не долазе од већинско српског становништва на Косову, већ само од Београда како би компензовао губитке које је претрпео током рата за време Милошевића. Али, то није спроводиво – рекао је Курти за агенцију АПА, и истакао уверење да ће у наредне две године доћи до коначног договора са Београдом о пуној нормализацији односа.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је јуче да Срби са КиМ не траже много, само поштовање Бриселског споразума. Она је поручила и да је сагласна са Борељом да 21. новембар не би требало дочекати без договора.

 

– Не могу наши европски и партнери у САД више да толеришу једнострано кршење свих споразума који су потписани и надам се да ће свакако доћи до договора. Срби са КиМ траже да Приштина крене у имплементацију Бриселског споразума, потписаног 2013, који гарантује ЕУ, да се поштују сви споразуми који се тичу таблица, а који су потписани раније.

Колико смо напорно радили на томе да изградимо Србију, овако као што јесмо последњих година, а онда вас Приштина и Курти врате да решавате неке ствари које су већ решене. А сви рачунају да ће Србија увек бити флексибилна и толерантна преко сваке мере. Овде је реч и о владавини права и о томе да је кредибилитет ЕУ доведен у питање, ако се не имплементира Бриселски споразум.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић оценио је да једностраном одлуком о одржавању ванредних избора у четири српске општине на северу КиМ, који се планирају за 18. децембар, уочи велике славе Светог Николе, власти у Приштини настављају да над Србима спроводе правно и институционално насиље. Како је рекао, то је још један доказ да Приштина никада није ни желела институционалну сарадњу са Србима на КиМ, већ да су само настојали да спроведу и заокруже своју великоалбанску идеју и протерају Србе са њихових вековних огњишта.

– Избори за српске општине, без Срба и српског народа, немају никаквог смисла и као такви осуђени су на пропаст. Реч је о новом покушају Приштине да окупира север КиМ, а све скривајући се иза некаквих изборних процеса у тренутку када својим једностраним и противправним акцијама Курти, Вљоса Османи и њихови посилни додатно подижу тензије на терену.

Према Петковићевим речима, никаквим уценама и претњама Приштина неће успети да заплаши Србе који су напустили приштинске институције, јасно поручивши да је једини пут за повратак – формирање ЗСО и укидање противправних и једностраних одлука о таблицама.

И Српска листа саопштила је да неће учествовати на ванредним изборима:

– Имајући у виду одлуку Приштине о одржавању ванредних локалних избора на северу КиМ, желимо да обавестимо јавност да Српска листа неће узети учешће на овим изборима, као ни грађани који подржавају нашу странку, а којих је више од 95 одсто на овим просторима.

Бизарни покушаји да се затру трагови нашег народа

СРПСКЕ ГРОБОВЕ “ПРЕТВАРАЈУ” У АЛБАНСКЕ

ДА је намера Албанаца да затру чак и трагове српског постојања на Космету показује и то што је српско православно гробље у Витини преименовано на гугл-

-мапи у – албанско. Како је изјавио свештеник из Витине Бранислав Денић, који је први приметио овај апсурд, на поменутом гробљу, поред српске основне школе, сахрањују се само Срби, а на њему се налазе и остаци храма Светог Николе.Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић поручио је да је ово још једно брутално фалсификовање и покушај Приштине да поништи трагове српског постојања на КиМ.

– Покажите минимум поштовања и оставите српске гробове и преминуле да почивају у миру – написао је Петковић на “Твитеру”.

Српско православно гробље у Витини је на гугл-мапама преименовано у албанско (схqиптаре). На мапама се види натпис Varrezat Ortodokse Shqiptare, што у преводу са албанског на српски значи “Албанско православно гробље”, објавио је Медија центар Чаглавица. Д. З.

* * * * * * * * *

МЕЂУНАРОДНИ ЕКСПЕРТИ УЖУРБАНО ТРАЖЕ МОДЕЛ КОЈИ БИ ОМОГУЋИО ФОРМИРАЊЕ ЗСО

ПРИШТИНИ ПРЕДЛАЖУ НОВИ ЗАКОН О УДРУЖИВАЊУ ОПШТИНА

У очигледној журби да због украјинско-руског сукоба што пре затворе косовско питање, кључни играчи на Западу интензивирали су рад на проналажењу модела за Заједницу српских општина, који би задовољио и Београд и Приштину.

Према последњим незваничним информацијама, тим међународних правних стручњака предложио је да Приштина донесе потпуно нови закон, који се не би косио са косовским уставом, а омогућио би Србима, али и другима да формирају своје асоцијације. Према писању “Албанијан поста”, овај предлог срочен је у документ на девет страница под називом “Саветодавни концепт (белешка)”.ЗСО је законска обавеза Косова из Првог бриселског споразума из 2013. године и стални захтев међународне заједнице, али како тврди премијер привремених институција у покрајини Аљбин Курти, не може да буде основана на националној основи, док председница Вљоса Османи тврди да не може чак да буде ни као невладина организација.

У “Саветодавном концепту”, у коме аутори у једном делу чак и исмевају изговоре косовског премијера и председнице, предложен је модел према коме ЗСО не формира косовска влада, него парламент. Идеја је да се донесе нови закон, који тренутно не постоји на Косову, кроз који би општине могле да формирају заједнице за сарадњу и међуопштинску координацију. Закон би важио за све општине подједнако, а не само за оне са српском већином. Све што би било потребно за оснивање Заједнице била би воља општина да постану њен део. Закон би искористиле и општине са српском већином за формирање ЗСО. Исто би могле да користе и друге општине, јер желе да буду укључене у Асоцијацију.

Предложени закон, на известан начин, измиче једнонационалности формирања заједнице, што је једна од главних примедаба Уставног суда, јер се у принципу не утврђује за једну националну припадност, већ за све општине.

Један коментар

  1. Tri ključna zaključka: (Zašto sada… rekao bih pred svešen čin, a nisu bojkotovali 2013, 2014, 2015 godine kad je trebalo)?

    Prvo:
    IZLAZAK SRPSKIH SLUŽBENIKA iz svih kosovskih institucija, kao i masovni protestni skup Srba oko registarskih tablica, pre toga sloboda kretanja sa ličnim dokumentima (zakašnjenje od 8-9 godina). Zato kosovske vlasti nasilno-diskriminatorski se izživljavaju nad srbima (vrše pritisak za medjusobno priznanje-normalizaciju: slobodu kretanja rešili (kao država) na recipročnim merama; Registarske tablice možda recipročno ili će sprovesti kosovske zakonske mere na preregistraciju RKS(!); Za ZSO predlažu “novi zakon o udruživanju opštin ., isto na recipročnim merama, na etničkoj osnovi i Albanci da formiraju Zajednice albanskih opština ZAO (multikulturalizam)? Šta tu može Srbija kada su srpski pregovarači u startu 2013 potpisali Briselski sporazum (da li slučajni ili sa namerom, zašto na početku nisu ga odbacili nego se čekalo 10 godina da Albanci dobiju sve (celu teritoriju KiM) a Srbi integrisani u kosovski sistem).

    Drugo:
    SRPSKE GROBOVE I GROBLJE “PRETVARAJU” U ALBANSKO: vrše brutalno falsifikovanje da se ponište tragovi srpskog postojanja na KiM!? Užas šta sve rade albanski separatisti da naprave albansku nezavisnu državu Kosovo – to na veliko uspevaju Briselskim sporazumom.
    Čudno je da su i Srbi jednom brisali tragove Srba na Kosovu: na takav zaključak upućuje terorističko ubistvo lidera jednog dela kosovskih Srba – Olivera Ivanovića, ispred kancelarije njegove stranke u severnoj Mitrovici. Ne mogu da verujem da su ga sahranili van Kosova – u aliji zaslužnih gradjana u Beogradu (da nema tragova da je srpski lider na vekovnoj dedovini i pradedovini ubijen terorističkim aktom – a njegova mala spomen ploča okačena na metalnoj ogradi (kao da je poginuo u saobraćajnom udesu). Zašto nije sahranjen na svoju zemlju KiM, da mu se podigne veliki spomenik??? ALI zato separatista lider Adem Jašari ima ogroman spomenik koji će ući u istoriju da je poginuo kao pripadnik “Oslobodilačke vojskke Kosova” (sprovodio etničko čišćenje Srba da otme Kosovo).
    MILENA, Oliverova supruga je takodje sklonjena sa sinom van Kosova, u Beogradu, zaposlili je u Vladu Srbije kod premijerke Ane Brnabić(!)? Pretpostavljam da sama nije to tražila jer je nakon ubistva Olivera govorila da će do kraja tražiti i pronaći ubicu svoga Muža (Olivera). Ne razumem takodje kako je mogla velika kolona od nekoliko hiljada kosovskih Srba da isprati posmrtne ostatke Olivera van Kosova u Beogradu – a nisu ga sahranili na Kosovu. Po čijem nalogu, ko je imao uticaj na njihov zdrav razum – da je lider Oliver njihov – sa Kosova – celog života se borio za prava i slobodu Srba na Kosovu, po svaku cenu je trebao (makar mrtav) da ostane na svoje Kosovo, da ga istorija pamti!!! U to vreme pisao sam komentare da Oliver pripada i da se sahrani na KiM, da mu se napravi veliki spomenik? Cenzurisano(!). Slava Oliveru!

    Treće: MEDJUNARODNI EKSPERTI Prištini predlažu “novi zakon o utruživanju opština na Kosovu. Pojasnio sam u prvom zaključku. Da samo dodam: Vučić je stalno govorio da “sam” vodi srpsku politiku da brane srpske interese, da ne sluša strane ambasadore i eksperte… verovatno će i sada da odbaci politički uticaj i diktat stranih eksperata. Da skratim. hvala na objavi!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *