Званично објављени споразуми о уласку четири нова региона у састав Русије

 
Границе ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области, повезане са територијом страних држава, су државне границе Русије, наводи се у споразумима о пријему четири региона у састав Русије и формирању нових субјеката. Документа су 30. септембра потписали у Кремљу председник Русије Владимир Путин и лидери региона.
 
У споразумима се, између осталог, наводи:
– До 1. јануара 2026. године у сва четири нова субјекта биће на снази прелазни период за решавање питања војне обавезе и служења војног рока.
– Такође, до тада треба да буду решена питања интеграције нових региона у економски, финансијски, кредитни и правни систем Русије, као и у систем органа власти.
– Руско законодавство и други нормативни правни акти ступају на снагу у новим регионима од дана њиховог пријема у састав Русије.
– Нормативни правни акти Херсонске и Запорошке области се не примењују ако су у супротности са Уставом Русије.
– Истовремено, нормативни правни акти ДНР и ЛНР важе до краја прелазног периода или усвајања одговарајућег правног акта Русије.
– Владе ДНР и ЛНР наставиће са радом до формирања нових администрација вршилаца дужности шефова република.
– Владе Херсонске и Запорошке области треба да формирају администрације вршилаца дужности губернатора у складу са руским законом.
Споразуми се привремено примењују од датума потписивања, а ступају на снагу од датума ратификације.
Очекује се да ће се данас одржати седница Државне думе у циљу ратификације споразума, док је за сутра заказано разматрање споразума у Савету федерације.
„Споразум између Русије и Запорошке области о пријему Запорошке области у састав Русије и формирању новог субјекта у саставу Русије од 30. септембра 2022. године“, „Споразум између Русије и ЛНР о пријему ЛНР у састав Русије и формирању новог субјекта у саставу Русије од 30. септембра 2022. године“, „Споразум између Русије и Херсонске области о пријему Херсонске области у састав Русије и формирању новог субјекта у саставу Русије од 30. септембра 2022. године“, „Споразум између Русије и ДНР о пријему ДНР у састав Русије и формирању новог субјекта у саставу Русије од 30. септембра 2022. године“ објављени су на званичном порталу правних информација.
 
Извор: https://sputnikportal.rs/20221003/zvanicno-objavljeni-sporazumi-o-ulasku-cetiri-nova-regiona-u-sastav-rusije-1143920745.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *