ЗА КАРАЏИЋА НЕМА ЛАМПЕ, НИ ТЕЛЕФОНА: Српски интелектуалци упозорили УН на катастрофалан затворски третман првог председника РС

ПРВОМ председнику Републике Српске Радовану Караџићу, који служи казну од 40 година у затвору на британском острву Вајт, није омогућено коришћење компјутера, чак ни додатне светлости – обичне лампе.

Дуже време се налази у потпуној изолацији, а чак и сусрети са правним саветницима су му онемогућени. Није му дозвољено да се обраћа затворској управи, нити било којој правосудној инстанци. Уз све то, изложен је психичком малтретирању чувара, а затвор је блокирао картице његових пријатеља и чланова породице, па нико од њих не може да му уплати новац за храну и телефон.

Да је некадашњи лидер Срба у БиХ жртва драматичног нехуманог поступања и да су му ускраћена чак и права која је раније имао у затворској јединици у Хагу, указује група интелектуалаца из Србије и Републике Српске, која је генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутересу упутила отворено писмо са пратећим “Апелом за помоћ и акцију спасавања Караџићевог живота и достојанства”. Они тврде и да у Караџићевом случају постоји и могућност његовог “трагичног исхода”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *