ВУЧИЋ У БУДИМПЕШТИ НА ТРИЛАТЕРАЛНОМ САМИТУ: Председник Србије састао се Орбаном и Нехамером

Председник Србије Александар Вучић борави данас у Будимпешти, где ће учествовати на трилатералном самиту Мађарске, Србије и Аустрије.

Вучић се састао са мађарским премијером Виктором Орбаном и савезним канцеларом Аустрије Карлом Нехамером. 

Вучић, Орбан и Нехамер ће, након званичног састанка, учествовати у панел дискусији и затим ће се обратити на конференцији за медије. На самиту ће разговарати о унапређењу сарадње три земље.

Председник Вучић раније је најавио да ће на самиту у Будимпешти разговрати са Орбаном и Нехамером о мигрантској политици, а Нехамер да ће са мађарским колегом и председником Србије разговарати и о заједничкој акцији против организованог криминала и кријумчарења.

– Наше државе то не чине само за нас, већ радимо то због борбе против организованог криминала и кријумчарења, као и у циљу смањења притиска на границама – рекао је Нехамер.

 
 

Вучић и аустријски канцелар разговарали су недавно у Њујорку на маргинама Генералне скупштине УН, а једна од тема је била и илегална миграција, како је изјавио после састанка Нехамер, пошто се Аустрија суочава са драстичним растом броја тражилаца азила из земаља као што су Индија и Тунис, који долазе балканском рутом.

Нехамер је рекао да је у борби против илегалне миграције и трговине људима Србија важан партнер.

Орбан и Нехамер су летос на заједничкој конференцији за медије поручили да желе да помогну Србији у заштити њених јужних граница од илегалне миграције.

– Ми смо ваши капетани на мађарско-српској граници, јер ако је не штитимо, доћи ће стотине хиљаде миграната код вас. Ми бисмо волели да не морамо то да радимо и да Србија може сама да штитити своју јужну границу. У интересу свих је да Србија што је могуће боље може да штити своју јужну границу – казао је Орбан.

Такође, најавио је организовање конференције са Србијом с циљем боље заштите јужних српских граница од илегалне миграције.

 
 

Како је рекао Орбан, циљ тог скупа је био би да се помогне Србији у бољој контроли јужне границе, као и да ће о предлозима обавестити и Брисел.

Аустрија је већ месецима суочена са драматичним растом броја тражилаца азила, који је за осам месеци ове године достигао број од 57.000.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.