У ПАКЕТУ УЦЕНА И ВРАЋАЊЕ ВИЗА ЗБОГ МИГРАНАТА: Oптужбе да индиректно помажемо Кремљу тако што “сејемо раздор” у ЕУ приливом илегалаца

Уцене, претње и упозорења да ће Србија бити кажњена уколико не заузме курс Брисела и не уведе санкције Русији нижу се као на траци, па је тако од јуче поново активирана и могућност суспензије безвизног режима за наше грађане.

Иако је европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон ову последњу претњу “упаковала” у мигрантску проблематику, јер се, како је навела, “Србија не усклађује са визном политиком Брисела због чега се Европа суочава са новим таласом избеглица”, за саговорнике “Новости” нема дилеме да је ово још један “штап” за дисциплиновање Београда. Утолико пре што су представници српске владе већ најавили увођење виза за држављане Индије и Туниса, а могуће и неких других држава.

У Луксембургу је јуче одржан хитан састанак због повећаног броја миграната који преко Западног Балкана улазе у ЕУ, а и око ове теме Србију су везали уз Русију, уз оптужбе да индиректно помаже Кремљу тако што “сеје раздор у ЕУ кроз прилив свежих миграната”.

Само неколико сати након иступања Јохансонове, јуче се огласио и заменик шефа посланичког клуба Слободарске партије Немачке (ФДП) Константин Куле који је затражио замрзавање приступних преговора са Србијом, јер наша земља има “политику безвизног режима према државама из којих тренутно у Европу долази велики број нерегуларних миграната, с циљем дестабилизације Европе”. Србији се замера што тренутно пропушта у ЕУ бројне избеглице које су у Србију ушле без визе из земаља као што су Индија, Тунис или Бурунди.

Као што су “Новости” писале, поновно увођење виза је једна од шест потенцијалних “мера” које ЕУ спрема како би приморала нашу земљу да одустане од принципијелног става да поштује територијални интегритет Украјине, али и да не прекида сарадњу са Русијом. “На столу” су још и потпуна изолација Србије, повлачење инвестиција са Запада и затварање фабрика, блокада извоза у европске државе, суспензија преговора о чланству и завртање бриселске касе.

 
 

Тако је само дан пре упозорења да би могли да нам спусте рампу за путовања у државе Уније, у четвртак у Европском парламенту прошао амандман на извештај о проширењу ЕУ, којим се даље напредовање Србије на европском путу условљава увођењем ембарга Москви. Овим амандманом се предвиђа и “преиспитивање средстава ЕУ за Србију”.

Паралелно са тим, јачају и притисци у вези са Косовом и Метохијом. Немачка шефица дипломатије Аналена Бербок поновила је да Берлин очекује да Србија призна Косово, иначе – нема ништа од нашег чланства у ЕУ.

На поруке из Берлина реаговао је министар унутрашњих послова Александар Вулин, рекавши да ако је министарка Бербок говорила у име ЕУ “сваки Европљанин има разлог за бригу”:

– Ако је Бербокова претила Србији у име Немачке и тражила да признамо лажну државу Косово, онда је то став једне важне и велике земље, али не и став ЕУ. Али, ако је поштовани немачки министар говорила у име ЕУ, онда сви Европљани имају разлога за бригу. Не због Србије, већ због себе, јер када год је Немачка говорила у име Европе, та прича није имала срећан крај.

 
 

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже да је евиденто да ће притисак на Србију расти, јер се ситуација у вези са руско-украјинским сукобом компликује:

– У први план сада су избиле санкције Русији и питање КиМ. У извештају Европске комисије о напретку наше земље санкције су установљене као кључни критеријум, Србија у овом тренутку неће мењати став по том питању, меродавни су закључци Савета за националну безбедност. Неувођење санкција у овом тренутку има већу тежину, имајући у виду заштиту националних интереса у вези са Косовом и руским гасом. Расте притисак на Србију и на другим линијама, у Европском парламенту, а ево сад и око виза.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *