Србија је назадовала само по питању усаглашености са политиком ЕУ

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом, који му је предао Годишњи извештај Европске комисије о Србији 2022.

Обраћање Вучића

– Захвални смо на напорном раду људи из Европсске комисије који су направили овај извештај. За нас је важно да смо прошле године имали раст од 23,3 посто у трговинској размени, а ове године у првих 8 месеци имамо додатних 28.3 посто раста у трговиснкој размени што најбоље говори колики је значај ЕУ као партнера Србији – рекао је Вучић и истакао да ће више Србија да извози у Европску унију што говори и о ЕУ инвестицијама у нашу земљу које су огромне. 

Истакао је да је у великој мери сагласан са оним што је написано. 

– Суштина се тиче нашег односа према увођењу санкција Руској федерацији. Ми нисмо отворили то поглавље, ово је политичко питање. Данас је наш ниво усаглашености на 45,03, значи да смо за нешто гласали, али није било везано за Русију. Они сваки дан излазе са декларацијама против Русије. Ми нисмо гласали ни за једну од њих. Рекао сам господину Жиофреу да ћемо са великом озбиљношћу узети у обзир њихове ставове и мишљења. Наравно да је тај политички део обојио извештај и то је једини део – што морам да истакнем због оних злонамерних – то је једини део где је према ономе што види Европска унија забележено назадовање – у нашем односу према санкцијама према Русији, у нашој усаглашености са декларацијама ЕУ.  То је политичка одлука Србије и плаћамо цену за то, али ћемо узети у разматрање све што сте рекли и написали.

 

– Најгора оцена је назадовање, назадовали смо само у једној области – односу према Русији. А напредак је ако осуђујемо Русе сваки дан – истакао је Вучић. 

Истакао је да је за нас посебно важно да је ЕУ спремна да отвори Кластер 3 и да ћемо наставити да радимо на реформама и да ћемо урадити много тога по питању владавине права до нове године. 

– За мене је важна и анализа да Србија гради добросуседске односе са свима, иако је примећено да су односи са Хрватском затегнути. Не мислим ни да су посебно затегнути, али свакако не нашом кривицом – рекао јуе Вучић. 

– Друго је питање око Црне Горе где се такође примећује наш напредак – додао је он. 

 
 

– Важно је поглабвље 35 – дијалог. Србија није изазивала ниједну кризу нити било шта друго, и по том питању је много тежак пут пред нама и плашим се да за Србију у наредном периоду неће бити добрих вести по том питању. Али то је нешто чему морамо посебно да се посветимо како бисмо чували мир и стабилност – рекао је председник. 

– Овај извештај је повољнији у смислу владавине права по нас, а много неповољнији у смислу усаглашавања наше спољне политике са политиком Европске уније – закључио је Вучић. 

Питања новинара 

– Што се тиче разних посланика у Европском парламенту нећу да коментаришем. Боље је кад је човек господар сваке неизговорене речи. Што се тиче Косова, ми смо себи запржили чорбу, када смо донели одлуку да се прегови преместе у ЕУ. И сада можемо Светом Петру да се жалимо, они посматрају Косово као независнку државу или наш желе да воде ка томе. Мора да се гледа виша слика. Некада се осмехнем када економију посматрају они који су имали десетоструко мању стопу раста. Они су у клубу, ми смо ван клуба, па они нас могу да оцењују, а ми њих не. Суштина су санкције Руској Федерацији. Ми ћемо имати клацкалицу – Некад ће да буду санкције, некад КиМ, наше је да радимо за наше грађане, да будемо снажни и опредељени за реформе, да узмемо у обзир све што је говорио Жиофре, али да ли полажем велике наде за то – не. Нема баш много логике, али сами смо криви, то је наша политика, неувођење санкција Русији, али ја разумем све што је рекао господин Жиофре и све ћемо то узети у обзир – истакао је Вучић, одговарајући на питања новинара.

– Ми смо разумели све поруке и 2014. и 2015. смо постављали питања и желели да градимо пругу према Загребу. Они нису желели. Сада су рекли “себи ћемо да дозволимо руску нафту, а вама нећемо”. Притом они увели санкције а ми нисмо. Шта очекујете од нас. Не знам како да нам не дозволе, не треба нико да нам плаћа ми то радимо сами и са пријатељком мађарском, то је наше право и наша суверена одлука. Они су показали шта мисле о нашој земљи и ту нема говора – истакао је Вучић. 

 
 

– Све што су написали у извештају је истинито. Све политичке ствари бих могао да тумачим и на другачији начин. Србија ће гледати да напредује на европском путу, јер је за људе у Србији важно да економија иде напред и да владавина права иде напред, јер сви ти који су бољи од нас који назадујемо у једној области, ми смо на крају успешнији од свих њих заједно по реалним параметрима. Ја сам разумео ову поруку. Они очекују другачији став према Руској федерацији. Разматраћемо свој став на дневном нивоу као што је то био случај и до сада и доносити одлуке у будућности. Наставићемо да радимо на нашем европском путу, па можда нас разумеју можда нас не разумеју, можда ми нешто променимо, можда не променимо – закључио је Вучић. 

Обраћање Жиофреа

Жиофре се захвалио на доброј сарадњи коју су имали са Србијом у претходних 12 месеци. Истакао је да је извештај продукт заједничког рада. 

Истакао је да је документ објављен у моменту када се Европа фокусира на кризу у украјини која утиче и на политику проширења ЕУ. 

– Ово је прилика да сви покушају да превазиђу актуелне изазове. Желим да истакнем да се овај извештај односи на политичке критеријуме, оно што зовемо основе, известили смо и о изборима који су били 3. априла. Истакнуто је да су политички акрети учествовали у изборном процесу што је довело до већег плурализма у парламенту и да су избори били слободни – рекао је он. 

Што се тиче области у којима је забележен напредак у извештају је истакнуто правосуђе, као и борба против корупције у којој је како је Жиофре истакао, постигнут напредак.

Истакао је да су Србија и Европска унија и даље блиски партнери, да наша трговинска размена расте и да је Европска унија највећи инвеститор и донатор у Србији. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *