СЕДНИЦА САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

СедницаСавета безбедности УН, на којој је представљен шестомесечни извештај генералног секретара УН о раду мисије УН на КиМ (УНМИК), одржана је вечерас у Њујорку.

Србију на седници представља министар спољних послова Никола Селаковић. Извештај је представила шефица Унмика Каролина Зијаде.

Министар Селаковић је подвукао да Србија вреднује деловање УНМиК-а на Косову и Метохији.

– Мисија још увек није постигла главни циљ свог мандата, миран и нормалан живот свих који живе у нашој јужној покрајини. Нажалост, последњи месеци нису донели стабилност на КиМ, и ситуација у покрајини није онаква каквом је представљена у извештају – рекао је он.

Шеф дипломатије је истакао да једнострани потези које повлачи Приштина продубљују етничке разлике и узрокују дискриминацију неалбанског становништва.

– Према нашим сазнањима, забележено је 105 етнички мотивисаних напада од почетка ове године. Приштина такође активно поставља административне и бирократске препреке, предузимајући мере које нису договорене током дијалога – казао је Селаковић.

 
 

Он додаје да је приступ Приштине проблематичан, и да константно саботира напоре Београда, али и Европске уније.

– Приштина има два циља. Први је да избегне спровођење свих обавеза, а други, крајњи и много опаснији циљ, је застрашивање, маргинализација и прогон Срба – казао је министар.

Никола Селаковић истиче да су представници Приштине у СБ УН углавном говорили о прошлости, занемарујући како неалбанци сада живе на Косову и Метохији.

– Србе застрашују на различите начине, терају их да напусте домове, села и градове. Протеране обесхрабрују у настојањима да се врате – казао је шеф српске дипломатије.

Министар је додао да за Приштину и присуство верским манифестацијама представља злочин, и говорио о случају Николе Недељковића.

 
 

– Он је ухапшен зато што је наводно “подстрекивао на етничку мржњу и нетолеранцију”. Али он је уствари осуђен зато што је присуствовао обележавању Видовдана. Никола је осуђен на осам месеци затвора, без икаквих доказа. Да вас подсетим, да до дана данашњег, нико није осуђен за више од 1.000 Срба који су убијени од 1999. године – каже он.

Селаковић је рекао да је више од 200.000 Срба напустило своје домове, и да Приштина делује у потпуној супротности са демократским правилима на које се позива.

– Нагласићу да је политичка воља међународних актера и Приштине неопходна како би се створили услови да дискриминација буде искорењена – казао је министар.

Он додаје да се у спровођењу својих намера Приштина води такозваном политиком реципроцитета, која је добро осмишљена, али није створена независно.

 
 

– Инсистирајући на међусобном признању, политика реципроцитета показује невољност приштинских вођа да се постигне компромис. Неприхватљиво је да се тренутне геополитичке прилике користе да се избрише све што је годинама мучно стварано – истакао је шеф српске дипломатије.

Селаковић каже да су мере о таблицама спроведене, под плаштом наводне интеграције у друштво.

– Да вас подсетим да није било никаквог договора о томе током дијалога Београда и Приштине. Они не само да неће да спроведу оно што је договорено, већ и анулира постигнуте резултате дијалога, изазивајући нове кризе – рекао је он, и подсетио да су само двојица Срба са севера КиМ пререгистровали своја возила.

Министар је рекао да је неоспорно да грађански протести представљају глас против институционалног насиља над неалбанском популацијом.

– Једна од мета Приштине је и СПЦ. Доводећи у питање враћање имовине манастиру Дечани, Приштина доводи у питање сопствени такозвани Уставни суд – казао је Селаковић.

Он додаје да су чести напади на светиње СПЦ неприхватљиви, и каже да су многе препреке постављене и пред монаштво, којем се онемогућава нормалан живот.

– У септембру прошле године, Братислав Николић је у затвору, а још увек није подигнута оптужница. Они то раде како би извршили коначни притисак на Србе јужно од Ибра, како би се они иселили – казао је министар.

Поменуо је и Драгицу Гашић, једину српску повратницу у Ђаковици, и позвао је чланове СБ УН да се ставе у њене ципеле.

– Замислите да вам није дозвољено да купите хлеб. Замислите да чак 11 албанских грађанских организација тражи ваше исељење. Тек тада бисте разумели притиске са којима се суочавају Срби повратници – казао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је цитирао и председника Александра Вучића, који је рекао да је боље преговарати 100 година, него се борити један дан.

– То су речи нашег председника, које најбоље показују политику мира, помирења и сарадње коју спроводи наше вођство. Верујем да је задатак садашњих лидера да створе јасну визију за будућност. То се види и у политици Београда, Скопља и Приштине. Опростите, волели бисмо да и Приштина буде ту, али су Отворени Балкан створили Београд, Скопље и Тирана. Иницијативу из региона, за регион – каже он, и подсећа да је Србија више пута позивала Приштину да приступи тој иницијативи.

Селаковић каже да је Приштина против организовања Срба, што показује противљењем стварању Заједнице српских општина.

– У последње време, чујемо апеле да се поштује територијални интегритет. Ми поштујемо територијални интегритет свих чланица УН. Али шта је са Србијом. Повеља УН се примењује на све земље чланице, а не само на одређене земље. Као земља чија се права не поштују, ми сматрамо да Повеља УН мора бити поштована од стране свих земаља чланица, и да се односи на све чланице – казао је министар, и додао да то ипак није спречило неке земље да признају незакониту независност Косова.

Министар је закључио да Србија остаје посвећена проналажењу дуготрајног решења мирним путем, ради мира и стабилности у будућности.

Доника Гервала Шварц, министарка спољних послова тзв. Косова, испред које се налази табла са њеним именом, је рекла да ће Приштина ове године аплицирати за чланство у ЕУ.

Она је оптужила “српске екстремисте” и председника Србија Александра Вучића за пораст тензија, а није пропустила ни да помене “руску агресију на Украјину”.

Након Гервале Шварц говорили су представници Норвешке, Ирске, Уједињеног Краљевства, Уједињених Арапских Емирата, Мексика.

Представник Руске Федерације Василиј Небензја на почетку свог обраћања је посаветовао представницу Приштине Донику Гервалу Шварц да не покушава филозофира нити да износи геополитичке анализе.

– Искрено, нисте то баш успешно урадили. Боље би било да се концентришете на ситуацију на Косову и Метохији, него да говорите о унутрашњој и спољној политици Србије, у чему видите акције Москве. То је веома ласкаво – рекао је он.

Небензја је истакао да ће говорити о правом стању ствари.

– Косово је и даље главни извор тензија на Балкану. Безбедносна ситуација је погоршана, и заслужује већу пажњу међународне заједнице и СБ УН. Процес систематског кршења права Срба је почео 1999. године, и свих ових година видимо пузајуће етничко чишћење. После 20 година број Срба јужно од Ибра је драстично пао – казао је руски представник.

Он је као пример навео да је пре рата 40.000 Срба живело у Приштини, а данас их нема ни стотину.

– Приштинске власти предвођене Куртијем покушавају да досегну нове висине у угњетавању Срба. Стварајући немогуће услове за живот је њихов задатак број 1. Настављају да застрашују Србе. Од почетка 2022. године било је више од 200 напада на Србе, као и на њихову имовину и верска места, што је дупло више у односу на претходну годину – казао је представник Руске Федерације.

Василиј Небензја је подсетио и на претњу забране неутралних регистарских таблица, и рекао да је важан датум 31. октобар.

– Имовинска права Срба се стално крше, а пример за то је и манастир Дечани, који се налази на листи угрожене баштине УНЕСКА. Атмосфера мржње према Србима се константно оснажује. Већ 2013. године је договорено да се успостави Заједница српских општина. То би на прихватљив начин осигурало права Срба на Косову. Али Приштина то одбија, тврдећи да су Срби најзаштићенија национална мањина у Европи. У стварности, нико није ни покушао да натера Приштину да спроведе договорено, чак ни ЕУ – рекао је Небензја.

Он каже да по захтеву САД, сада и Брисел тражи међусобно признање.

– Војска Косова је створена, што је чисто кршење Резолуције 1244. Приштина и даље тражи војну подршку, радио-електронске комплексе, као и артиљерију дужег домета. То показује да њихове намере нису мирољубиве. Западне земље се понашају као да Резолуција 1244 уопте не постоји, и траже “алтернативно” решење које би фаворизовало Приштину – казао је руски амбасадор.

Небензја каже да Русија у потпуности подржава мисију УН на Косову и Метохији, и да је она најважнији гарант мира у покрајини.

– Али очекујемо да мисија буде реалистична. Руски представници су били малтретирани од стране полиције тзв. Косова. Кршење међународног права је било и када је представник Антонов проглашен за персону нон грата – казао је он.

Представник Руске Федерације каже да је руска позиција о Косову непромењена – подржаћемо решење које је прихватљиво за Београд и Приштину, које би било засновано на Резолуцији 1244, у складу са међународним правом и подржано од стране СБ УН.

Амбасадор САД: Београд и Приштина да избегавају тензије, важна стабилност

Амерички амбасадор Роберт Вуд на данашњој седници Савета безбедности Уједињених нација изјавио је да је стабилност од суштинске важности на Западном Балкану и да зато охрабрују Београд и Приштину да смање тензије и да избегавају запаљиву реторику.

-Апелујемо да обе стране раде са ЕУ и САД и избегну тензије око таблица, рекао је Вуд на седници Савета безбедности УН о Косову и Метохији.

Он је истакао важност дијалога као и обостраног признања.

-Путем дијалога под окриљем Европске уније, Београд и Приштина су потписали неколико споразума. Решили су питање докумената, верујемо да ће се решити и регистранске таблице. Такође, подржавамо договорену имплементацију енергетске мапе пута, додао је амерички представник.

Он је додао су САД посвећене очувању мира на Западном Балкану а, како је рекао, “посебно у време руске инвазије на Украјину”.

Рекао је и да ће САД ће наставити са европским партнерима да ствара мултиентичку средину на Косову, да помогне у развоју демократије и владавина права, као и да подржавају косовски пут ка европским и евроатлантским интеграцијама и европски пут свих земаља Западног Балкана.

Према његовим речима, седнице СБ УН не треба да се одржавају на шест месеци, већ једном годишње, а како је рекао, Америка је разочарана што СБ није кренуо ка укидању УНМИК-а.

-Овај савет има приоритетнија питања да реши и ресурси су ограничени. Аплеујемо на СБ да преузме кораке који ће омогућити релевантнију и продуктивнију улогу УН на Косову, што ће омогућити нормализацију односа Косова и Србије, поручио је Вуд.

Велика Британија се залаже за нормализацију односа Београда и Приштине и у потпуности подржава дијалог под покровитељством ЕУ, рекао је британски представник Фергус Екерсли.

Он је оценио да је сада моменат за обе стране да се ангажују у дијалогу како би дошле до споразума, истичући да је недавни договор о таблицама и личним картама доказ шта је све могуће постићи када обе стране приступе проблему с прагматизмом.

Велика Британија, како је рекао, поздравља повећано ангажовање Приштине према мањинским заједницама и додао да је дијалог између заједница виталан за Косово.

Након Небензје обратили су се и амбасадори САД, Кеније, Бразила, Гане, Индије, Албаније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *