САД су објавиле против којег руског оружја су немоћни

Вашингтон тајмс: САД не успевају да прате руско хиперсонично оружје

Сједињене Државе заостају за Русијом и Кином у стварању хиперсоничног оружја, пише Вашингтон тајмс, позивајући се на извештај Конгреса.
Конкретно, постоје озбиљни проблеми са праћењем циљева. Тако је геостационарним сателитским радарима много теже да открију хиперсоничне циљеве који лете брзином од око 6.000 километара на сат него конвенционалне балистичке ракете које се крећу по предвидљивијим путањама, истичу аутори.
„Постојећи копнени и свемирски системи нису дорасли задатку откривања и праћења руских хиперсоничних ракета до касних фаза лета, иако Пентагон развија нове ракетне одбрамбене системе по убрзаном програму“, наводи се у публикацији.

Извештај Конгресне истражне службе каже да Пентагон развија нову мрежу од 550 сателита како би се суочио са овим изазовом.
Напомиње се да би требало да обезбеде глобалну претрагу, упозорење, праћење и навођење напредних непријатељских ракета, укључујући и хиперсоничне.
Пентагон је затражио 4,7 милијарди долара за овај задатак“, наводи се у чланку.
Русија наставља да развија читаву генерацију хиперсоничног оружја. Руски Циркон је прва хиперсонична крстарећа ракета на свету способна за трајни аеродинамички лет са маневрисањем у атмосфери користећи сопствени потисак мотора. Његова максимална брзина достиже девет брзина звука, максимални домет лета је 1000 километара. „Циркон” је способан да уништи и морске и копнене циљеве. Заузврат, хиперсонична бојева глава Авангард је способна да достигне брзине веће од брзине звука за 27 пута, односно, у зависности од услова, око 33.000 километара на сат. Осим тога, Москва је већ распоредила маневарски балистички пројектил Кинжал.

Извор: https://ria.ru/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *