САД би могле директно да интервенишу у Украјини – бивши шеф ЦИА

САД и њени савезници могу се придружити сукобу Москве и Кијева чак и ако не буде претње по НАТО, сматра Дејвид Петреус

САД и њихови савезници би могли директно да интервенишу у текућем сукобу између Москве и Кијева, чак и ако не буде претње за било коју државу чланицу НАТО-а, рекао је у суботу француском недељнику Л’Експрес пензионисани генерал америчке војске Дејвид Петреус.

Вашингтон би у таквом сценарију могао формирати нову коалицију вољних и искористити је уместо НАТО-а, сматра Петреус, који је накратко био и директор ЦИА.

Русија би могла да предузме неке акције у Украјини које би биле „толико шокантне и тако ужасне“ да би изазвале одговор САД и других нација, рекао је он, додајући да би „могли реаговати на овај или онај начин, али као мултинационална сила предвођени САД, а не као НАТО снага“.

Војни савез би вероватно и даље био обавезан својим уговором и придружио би се сукобу само ако се позове на члан 5, тј. ако је нападнут један од њених припадника, сматра генерал. Петреус је рекао и да Москва није заинтересована за ескалацију сукоба и претварање у глобални рат. Шири сукоб је „последња ствар“ која је тренутно потребна руском председнику Владимиру Путину, додао је он.

Раније у октобру, Петреус је тврдио да би САД могле да збришу све руске снаге у Украјини, заједно са руском црноморском флотом, ако Москва употреби нуклеарно оружје у Украјини. У суботу је удвостручио ове речи рекавши да би одговор Вашингтона на такав потез Русије укључивао „више од дипломатских… економских и правних акција“.

Истовремено, Петреус је рекао да су његове раније речи описали „само једну” од „многих опција” које Америка има у резерви у случају да Русија прибегне употреби нуклеарног оружја, што је назвао „изузетно лошом одлуком”.

Генерал је такође рекао да и даље мисли да Русија не може ништа да уради да промени ситуацију на фронту, која је, према Петреусовим речима, неповољна за Москву.

Петреус је командовао америчким снагама у Авганистану од 2010. до 2011. године, што је обележено  највећим бројем погинулих у америчких војника током 20-годишњег рата, и великим бројем цивилних жртава.

Генерал је помогао да се тадашњи председник Барак Обама убеди да распореди додатних 30.000 америчких војника у земљу, али је његов план за борбу против побуњеника, који је зависио од „обезбеђивања и служења“ локалног становништва, пропао.

Затим је постао директор ЦИА-е 2011, да би следеће године поднео оставку након што је имао ванбрачну везу са женом која је писала његову биографију.

Извор: https://www.rt.com/news/565160-petraeus-us-intervene-ukraine-conflict/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *