Председник Вучић”Научили смо да трпимо притиске, али никада нећемо довести Србију у опасност”

Председник Вучић је рекао да је разговарано са представницима Норвешке, на основу чијих савета правимо енергетску стратегију.

– Много добрих ствари се ту чуло, којим путем ће Европа да иде. Изградња повезујућих трансмисионих система, нових интерконектора, гасовода, нафтовода, да би могли да се користе енергетнти из целог света који стижу у Европу. У суботу ћемо причати више о новим инвестицијама. Захвалио сам се Европљанима на подршци за изградњу интерконектора са Бугарском – казао је он.

 
 

Вучић је рекао да очекује председника Азербејџана Илхама Алијева ускоро у Београду, како би се осигурали нови извори гаса.

– Ово што смо са Русима радили било је по добрим ценама. Желели смо да наставимо, али нисмо успели да се договоримо. Желим људима и да објасним шта се ово десило са нафтом. Јуче, на том састанку, када је већ све требало да прође, на иницијативу Хрватске, а подржано од стране две земље, једне балтичке, и једне недалеко од балтичких земаља, са дневног реда је скинута дерогација норме за западни Балкан. Хрватски премијер је изашао са тезом да није фер да Србија има нижу цену нафте. А ваљда је фер да имају неке европске земље, које троше више руске нафте. Па чекајте, јел ви кажњавате Русију или Србију – запитао је председник.

Вучић се захвалио председнику Бугарске Радеву и премијеру Грчке Мицотакису, који су истакли да није фер то што је предложено.

– Морам да кажем да сам на другом панелу добио информацију да су своје незадовољство изразили и Орбан и Рама. Није лоше што је та одлука за сада одложена. Ми смо мањи потрошач и од Мађарске, Чешке и Бугарске, па би то сада ваљда сметало, а ови троше више руске нафте па не сметају. Никакве ту жеље није било него да се напакости Србији – каже он.

Председник каже да га чека билатерални састанак са Педром Санчезом, док право са обраћања медијима иде на састанак са Шолцом и Макроном.

 
 

– Са Урсулом фон дер Лајен вечерас билатерални састанак. Добио сам информације да ће тема разговора са Шолцом и Макроном бити Косово и Метохија. Разговарао сам са много лидера европских, и о посетама – каже Вучић.

Он је додао да ће и председник Чешке Милош Земан доћи у Србију, и да му је тај велики државник рекао да се нада да ће му то бити последња посета.

Председник Вучић је рекао да се није свађао са хрватским новинарима, већ је одговарао на њихова добацивања.

– Када немате аргументе морате да упадате некима у реч и да вичете. Нажалост има медија у Србији који су једва чекали да на такав начин пренесу. Постоји та мрежа људи који се радују сваком неуспеху Србије, мислећи да је то неуспех Вучића – каже председник.

 
 

– Да покушам да одговорим на то. Србија може да увози сваку нафту осим руске. Па у праву сте. Свако може да оде у Јасеновац, ако се не зове Александар Вучић, и ако није председник Србије. Свако може да користи ћирилицу, али искључиво у четири зида. Свако може да каже шта год пожели, осим Срба, који не могу да подигну глас ни по питању свог броја, права – каже он.

Председник је запитао ко даје за право Хрватима да одређују чију ће нафту Србија куповати.

– И када су све то радили, и забрањивали приступ Јасеновцу, ја сам и тада говорио да нисмо имали проблема са коришћењем Јанафа, нафтовода који смо заједно градили у Југославији. Били су поуздан снабдевач. Али то више нису, а притом 70 одсто бизниса Јанафа се заснива на Србији. Никада не каснимо ни дана са плаћањем – рекао је Вучић.

Он каже да нам је само ово фалило са свим проблемима.

– Они су интервенисали да то не буде пуштено. Нема објашњења. Чинило ми се у једном тренутку да је Пленковић покушао да прича, али ја нисам желео да причам – казао је председник.

Вучић је појаснио да је одлука одложена до 1. децембра.

– Уколико не дође до промене, остаје стара одлука. Пазите, ми наравно можемо да увозимо Киркук. Али није то само платити 20 одсто више, држава ће то да преузме на себе. Тешко је, али бисмо преживели. Видите сада тензије између Саудијаца и Американаца. Оптужују Ријад да ради са Русима, а сада се очекује и да Американци ваде своју нафту. И биће енорман раст цена – казао је председник.

Он додаје да и Украјина више неће извозити струју, што ће створити велики притисак на европске земље.

– Сада ја питам, како да преживимо ако ћемо себи унутар Европе да саплићемо ногу, зато што је неки Вучић хтео да оде да положи цвет у Јасеновац. Не постоји ниједно рационално објашњење. Ми смо сву ту нафту која је стизала преко Јанафа плаћали. И складиштење, и траснпорт и таксе, све. Шта још хоћете од нас. Ко сте ви да нам одређујете од кога ћемо да купимо а од кога не. Сада већ имамо проблем и са дизелом, али о томе ћу причати више – рекао је Вучић.

Председник је запитао шта би се десило када би Србија увела санкције Русији, па више не бисмо добијали потребне количине гаса, као што то траже неодговорни медији и политичари у Србији.

– Нико себи не поставља то питање, осим како да нападнете Александра Вучића. Једни ће да се праве да нам питање санкција Русији не стоји као дамоклов мач над главом, а други се праве невешти. Свака таква одлука је веома тешка, и из моралних разлога, ми смо преживели санкције, а и знате какве проблеме имамо са територијалним интегритетом. Чега се нико у Европи не сећа, а пуна су им уста територијалног интегритета других земаља – рекао је Вучић.

Он каже да је Србија издржала притиске споља и поред свега што су радили неодговорни медији и политичари.

– Научили смо да трпимо притиске, али никада нећемо довести Србију у опасност, већ ћемо гледати да наша земља опстане и остане, и да размишљамо о просперитету, што је готово немогуће у оваквим условима – казао је председник.

Вучић је рекао да очекује отворен разговор са Шолцом и Макроном, на питање да ли очекује притиске.

– Са Шолцом сам већ причао током панела, седео је преко пута мене. Премијеру Санчезу сам рекао, а поновићу и на билатерали, да очекујем отворене разговоре. Био је и Марио Драги на панелу, а рећи ћу то и Ђорђи Мелони. Сувише ми проблема имамо, од којих је највећи Косово и Метохија, санкције Русији ће бити тема, а ја сам спремио две теме које ћу да покренем, али ћу вас обавестити тек после састанка – истакао је он.

Председник је казао да нас данас нико није критиковао, али да је могуће да ће то бити тема.

– Нико са говорнице. Што се тиче оних који су били на нашој страни по питању нафте, Румен Радев је био фантастичан, рекао је да то није фер према Србији. Онда је и Шолц рекао да мора да види о чему се ради. И Мицотакис је то поменуо у завршној речи – открио је Вучић детаље са састанка.

Он је запитао зашто је пет земаља ослобођено ових притисака, иако троше руску нафту.

– Мало је глупа та логика. Ја зато никада нисам говорио да нешто морамо, али је моје можда увек било важније од нечега тврдог “да”. Моје покушаћу је значило више него нечије најснажније обећање – рекао је председник.

Вучић је рекао да се не заклиње и не обећава ништа, већ се заклиње само на Уставу, Мирослављевом јеванђељу, и интересима Србије.

Председник каже да у ЕУ не постоји воља да се убрза отварање поглавља, већ само воља да Србија уведе санкције Русији.

– Да будем сасвим фер, то је једино питање. И ја њих разумем, они су у великом сукобу са Русијом, траже да имају уједињен блок. Притом заборављају на специфичност наше ситуације. Зато то није увек једноставно и лако – рекао је он.

Вучић каже да је за нас врло корисно то што су окупљени сви европски лидери, који могу да чују позицију Србије.

– Видео сам такође које мере многи почињу да примењују у својим земљама, део тога ћемо и ми да применимо, о чему ћу говорити у суботу. Нама ово значи и користи, е сада када и како ће да се настави, убрза или успори европски пут, то ћемо видети – истакао је председник.

Вучић је потом на енглеском одговорио за либански медиј о увођењу санкција Русији и притисцима из ЕУ.

– Ја се борим за интересе своје државе, и тражим да Србија буде изузета из обавезе увођења санкција. Није ми лако да разуверим све оне који верују у теорије завере, постоје неке земље у ЕУ које неће увек да саслушају наше аргументе, али надам се да ће саслушати то до 1. децембра. Али и ако не саслушају, битно је да ми будемо овде да предочимо наше мишљење – казао је председник, и додао:

– Србија је заузела јасан став о рату у Украјини, што Украјинци нису учинили током НАТО агресије против Југославије.

На питање стране новинарке да ли ће се састати са председницом тзв. Косова Вјосом Османи, Вучић је кратко да се неће састајати са њом, а потом је отишао.

Председник Вучић европским лидерима предочио све проблеме који су пред нама

Током излагања свих препрека које не налазе на путу нашој земљи, добио је снажну подршку од председника Бугарске Румена Радева и премијера Грчке Кирјакоса Мицотакиса. Немачки канцелар Олаф Шолц је пажљиво слушао излагање председника Србије.

Вучић је још једном замолио европске лидере да размотре одлуку о забрани увоза нафте.

Вучић разговарао са Милошем Земаном

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са председником Чешке Милошем Земаном током Самита у Прагу. 

– Са драгим и поштованим пријатељем Милошем Земаном разменио сам мишљења о геополитичким изазовима данашњице, поготово у светлу актуелне енергетске ситуације, али и у бројним другим аспектима. Као и увек, слушао сам мудре процене искусног државника и искреног поштоваоца наше земље – пише на званичном налогу председника Србије на Инстаграму.

– Разговарали смо и о билатералним и економским односима Србије и Чешке, као и о његовој предстојећој посети Србији, којој се унапред радујем.

Европски лидери на окупу пред почетак Округлог стола

Председник Републике Србије Александар Вучић учествује на Округлом столу на тему: Енергетика, климатска питања и економска ситуација у оквиру Самита у Прагу о иницијативи за успостављање Европске политичке заједнице.

– Лидери на окупу пред почетак дискусије о најбитнијим питањима која оптерећују цео свет. Као и увек и на сваком месту, заступаћу позиције Србије озбиљно и одговорно, јер је то једини прави пут и приступ за решавање све већих проблема у Европи – пише на Инстаграм налогу председника Србије.

Разговор са премијером Белгије

Председник Александар Вучић је у Прагу разговарао и са премијером Краљевине Белгије Алекасндером де Круом.

Срдачан сусрет са Саном Марин

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са председницом Владе Републике Финске на отварању Самита у Прагу о иницијативи за успостављање Европске политичке заједнице.

Срдачан сусрет са премијерком Финске Саном Марин пред отварање Самита у Прагу и прилика да поновим позив високој гошћи да посети Србију, како бисмо заједно радили на даљем унапређењу односа наше две земље.

Разговор са Макроном о важним питањима

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са председником Републике Француске Емануелом Макроном на отварању Самита у Прагу о иницијативи за успостављање Европске политичке заједнице.

Као и увек, где год да се сретнемо у свету, срдачан сусрет са пријатељем Емануелом Макроном пред отварање Самита у Прагу. Договорили смо се да се поново састанемо, како бисмо размотрили најбитнија питања од значаја за будућност, не само наше земље и региона, већ и у светлу глобалне кризе са којом се сви суочавамо.

Вучић се састао са Шолцом

– Кратак сусрет са @бундесканзлер на отварању Самита у Прагу, на којем ћемо дискутовати о неким од најбитнијих тема данашњице које оптерећују цео свет. Поновио сам да Немачка од Србије увек може да очекује озбиљно учешће и партнерство у свим пројектима који су у националном интересу наше земље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *