Политички експлозивна саботажа

Проста логика не би требало да завара, иако би то могла: да су Северни ток, један и два, хаварисали они који су га, све време, оспоравали и анатемисали

Престао је напокон да цури гас из подводних цеви Северног тока 1 и 2. Остало је, међутим, много питања без јасних, недвосмислених одговора. Сигурно је само да постоји више (најмање четири) озбиљна оштећења на оба гасовода и да та оштећења нису настала „сама од себе“.
У готово свим, најчешће опречним, спекулацијама које се роје, а само оне постоје у одсуству правих чињеница, у оптицају је готово искључиво реч: саботажа. Чија? Одатле, од постављања тог питања, она почиње да бива, у ионако драматично усијаној атмосфери због рата у Украјини, и референдума на истоку земље, усијана, политички веома експлозивна.
Руски председник Владимир Путин је изричит и недвосмислен: Англосаксонцима нису довољне санкције, прешли су на диверзије. Невероватно, али је тако. Организујући диверзије на међународним гасним магистралама Северног тока дном Балтичког мора, уништавају европску енергетску инфраструктуру.
У оптицај је пуштена (незванична) руска интерпретација читавог случаја као „војне операције“. По тој верзији гасовод у близини данског острва Борнхолм пробушен је акцијом пољске морнарице и специјалаца, уз данско и шведско садејство, а у америчкој режији, са техничком и обавештајном подршком Вашингтона.
У немачкој јавности уочљива је упадљива збуњеност. Док званични медији најчешће ослушкују „вашингтонски сигнал“, спекулишући с руским трагом у хаварисању гасовода, „глас народа“, исказан посредством друштвених мрежа, најчешће упире прст у – Сједињене Америчке Државе.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.