ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

Нова влада – бриге старе

Ванредни парламентарни избори одржани 3. априла коначно су добили свој дуго чекани исход – Владу Републике Србије

Месецима су Србијом кружиле слутње, нагађања па и тврдње око формирања нове владе. Као око неког спортског догађаја. Што су загонетније биле поруке с врха, то су у јавности бујали „поуздани“ наводи о њеном устројству, коалиционој комбинаторици и персоналним решењима. Руку на срце, то је у Србији скоро било правило и пратило је и све претходне владе од увођења вишестраначја.
Коначно и то се догодило, после више од шест и по месеци чекања (што такође није нека новост). Председник СНС-а Александар Вучић, након седнице Председништва странке одржане 23. октобра, саопштио је имена кандидата за чланове нове владе. У обраћању је истакао да је приоритет нове владе јединствен став о питању Косова и Метохије, и српске државе у целини. Изазов број два ће бити притисци око српске спољнополитичке активности, јер, како је рекао, нико не жели да разуме нашу позицију.
Мандатарка Владе биће поново Ана Брнабић. Њен заменик и министар спољних послова, као и шеф Бироа за координацију служби безбедности биће Ивица Дачић, потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, а други потпредседник и министар финансија Синиша Мали. Од нових лица пажњу привлачи Тања Мишчевић (од 2013. до 2019. предводила преговарачки тим Србије за преговоре о чланству у Европској унији, након чега је прешла на позицију заменице генералне секретарке Регионалног савета за сарадњу), која ће водити Министарство за европске интеграције, уместо Јадранке Јоксимовић, као и нова министарка рударства и енергетике Дубравка Негре, која ће заменити Зорану Михајловић. Братислав Гашић се из БИА сели у МУП, а Стефановића и Вулина нема у новој подели карата, мада се већ „шушка“ да бивши министар полиције иде у Безбедносно-информациону агенцију.


Не може се рећи да је на Председништву странке све прошло глатко и без замерки и љутњи, у односу на очекивања, што се пре свега односи на Јадранку Јоксимовић и Зорану Михајловић. Нарочито је Михајловићка, иначе већ дуже време „трн у оку“ и у самом СНС-у због својих нескривених прозападних ставова, чак јавно изразила незадовољство, с најавом могућег одласка из странке, што, по коментарима из СНС-а, они и не виде као губитак.
Нова министарства су Министарство за јавна улагања, Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Министарство туризма и омладине и Министарство информисања и телекомуникација. Седница Народне скупштине о избору нове владе сазвана је у уторак, 25. октобра.
Наједном, досадашња нагађања и предвиђања замениле су оцене и очекивања од новог састава у Немањиној 11. Некако је избегнуто да се нова влада карактерише као происточна или као прозападна. А председник Вучић и нова/стара премијерка су нагласили да ће она, у ствари, бити просрпска. Управо нова комбинаторика и одсуство оних који су вукли „реп“ на једну или другу страну то би требало да потврди.
А лето је било поприлично „врело“. Ситуација у Украјини је изазвала домино ефекат. Ратна дејства су подстакла поскупљење енергената, затим су уследиле инфлација, рецесија… У мору недоумица две су се искристалисале: како прегурати зиму ако рат потраје, и да ли ће Србија увести санкције Руској Федерацији.
Иако је мандат овог састава већ орочен на две године, како је то својевремено рекао председник Вучић, нову владу очекују и те каква искушење, али јој овај ограничени рок „везује“ руке за неке велике и сложене захвате који траже више времена.
Можда је то и добро, јер се у последње време све више помиње појам „куповине времена“. О њему је најдиректније говорио Вучић, а у вези с његовим председничким мандатом. Уколико би Србија била неиздрживо притиснута и условљена, он би поднео оставку и држави тако „купио“ додатно време, мерено месецима, можда и до годину дана. По том принципу и скраћени мандат владе води ка истом резултату.
Није ни то нека новост. Формалне зачкољице, комбинаторике, пролонгирања и временске изнудице за изборе, саставни су део политичког живота и политике која се иначе сматра ратом, само другим средствима.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *