Отимање победе Додику

Централна изборна комисија БиХ, под притиском опозиције и западних фактора, одлучила је да поново броји гласове у изборима за председника РС, што има за циљ да се „покрадена“ Јелена Тривић, мимо воље бирача, „погура“ на ову функцију

Пронатовска опозиција РС, уз подршку западних покровитеља, не жели да се помири с победом „патриотског блока“, а пре свега Милорада Додика на општим изборима у БиХ, па је зато преко својих кадрова у Централној изборној комисији Босне и Херцеговине „испословала“ ново бројање гласова у надметању за функцију председника Републике Српске. Циљ је да се фалсификовањем изборне воље грађана отме неоспорна победа Милораду Додику и, на начин сличан оном који се десио на последњим изборима за председника САД, на власт доведе Јелена Тривић, за коју се верује да би била спроводилац планова глобалистичких центара моћи.
Уз то, планери ове „операције“ желе да изазову дестабилизацију мањег ентитета БиХ, а можда путем протеста челника и присталица опозиције – и отворени физички сукоб поборника два супротстављена политичка блока. Што би им, како вероватно процењују, дало идеалан повод да преко својих мировних снага заведу ред у неподобној српској творевини западно од Дрине и ставе је под контролу Кристијана Шмита који до сада није успевао да своје ингеренције (лажног) високог представника наметне властима у Бањалуци. Зато Јелену Тривић можемо назвати „Тихановскајом из Бањалуке“ јер слично противкандидаткињи Александра Лукашенка на последњим председничким изборима у Белорусији има задатак да кукањем због „изборне крађе“, и провоцирањем сукоба проистеклих из протеста, створи ситуацију која ће довести до промене власти по мери Вашингтона и његових европских вазала. Тривићева додуше, за разлику од осталих челника ПДП-а (Младена Иванића, Бранислава Бореновића и Драшка Станивуковића) који важе за „енглеске људе“, носи епитет „немачког кадра“, али то не мења суштину приче да сви они заједно беспоговорно усклађују своје политичко деловање са интересима западних сила које теже гушењу Српске и „усисавању“ дејтонске творевине у НАТО.

[restrict]

„КОРЕКЦИЈА“ И ТЕНДЕНЦИОЗНЕ НАМЕРЕ Централна изборна комисија – у којој из РС седе представници „конструктивне опозиције“, а председник јој је Суад Арнаутовић, који је не тако давно најављивао могућност да се Додику и Човићу забрани учешће на изборима – издавањем првобитне наредбе о поновном бројању гласова у надметању за функцију председника Српске прекршила је закон, пошто је ову одлуку донела без претходног утврђивања и објављивања коначних резултата избора и каснијег разматрања упућених жалби. Убрзо је уследила „корекција“, тачније саопштење ЦИК-а „да је реч о контролном бројању којим се утврђују службени резултати по службеној дужности, а не по приговорима“, али је суштина незаконитости и тенденциозне намере да се путем поновног пребројавања гласова преиначи (да не кажемо покраде) изборна воља грађана – остала иста.
Претходно су, наравно, лидери опозиције тврдњама о „изборној крађи“ и захтевима за понављањем избора, створили „подлогу“ за доношење овакве одлуке ЦИК-а. Није уопште искључено да је лажно проглашавање победе Јелене Тривић у изборној ноћи било део унапред предвиђеног сценарија који је имао за циљ да се припреми терен за оспоравање тријумфа Додика путем вршења притиска да се гласови поново пребројавају „због крађе“ коју је наводно „доживела“ кандидаткиња прозападног „блока“. Индикативно је да су челници опозиције дан након избора отишли на „консултације“ у амбасаду Велике Британије у Сарајеву, где је вероватно усаглашена даља стратегија њиховог агресивног деловања.
Да су западне силе, као и организације под њиховим утицајем биле директно или индиректно умешане у „протестне активности“ опозиције и одлуку ЦИК-а да поново пребројава гласове, може се наслутити и на основу тога што су амбасаде САД и Велике Британије у Сарајеву, делегација Европске уније у БиХ и мисија ОЕБС-а у дејтонској творевини поздравиле одлуку Централне изборне комисије да „истражи кредибилне извештаје о изборним нерегуларностима у трци за председника РС и брзо спроведе поновно бројање гласова“.
Тако је Смиљана Моравац Бабић, председница Статутарне комисије ПДП-а и члан Главног одбора те странке, у изјави датој Радио-телевизији РС, потврдила аутентичност поруке у Вибер групи Градског одбора Партије демократског прогреса у којој је изразила захвалност страначком колеги и члану ЦИК-а БиХ Јовану Калаби, као и Браниславу Бореновићу (председнику странке) што су извршили притисак на Централну изборну комисију да поново пребројава гласове за председника Српске.
„Јесам написала ту поруку. Сматрам да јесте на неки начин извршен притисак“, признала је госпођа Моравац Бабић.
Занимљиво је да је лидер СДС-а Мирко Шаровић – након што је у изборној ноћи признао да је убедљиво поражен од Жељке Цвијановић у надметању за место српског члана Председништва БиХ – не само већ сутрадан узео активно учешће у протестима и захтевима за поновно бројање гласова већ је и преко својих „канала“ унапред био добро обавештен о томе какву ће одлуку донети ЦИК. Он је на протестном митингу „опозиционара“, одржаном 9. октобра у Бањалуци, саопштио колегама да ће Централна изборна комисија издати наредбу о поновном бројању гласова за председника РС, што се наредног дана показало као тачно.

БиХ условно кандидат за ЕУ

Европска комисија је условно препоручила Босну и Херцеговину у статус кандидата за чланство у Европској унији, пошто дејтонска творевина претходно мора да испуни осам услова. Комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи је изјавио да је „давање статуса кандидата понуда Европе за БиХ“, док је Милорад Додик оценио да је кандидатски статус „повезан и са укидањем функције високог представника у Босни и Херцеговини који је свакако илегалан“.

УГРОЖАВАЊЕ ЛИДЕРСКОГ АУТОРИТЕТА Може се поставити питање зашто непријатељи Републике Српске желе на сваки начин да спрече избор државника из Лакташа за председника мањег ентитета БиХ, а прихватају, макар и тешка срца, тријумф Жељке Цвијановић, као и убедљиву победу СНСД-а (и целог владајућег блока) на недавно одржаним изборима? Они с правом сматрају да је Милорад Додик и креатор досадашње политике Републике Српске, и опасан симбол отпора њиховим плановима, па процењују да би његов изборни пораз био кључан за каснију „трансформацију“ СНСД-а у правцу прихватања „реалности“, односно преласка на позиције које има „конструктивна опозиција“. Досадашњи члан Председништва БиХ – према таквим рачуницама – губитком трке с Јеленом Тривић остао би без нове важне функције, али и неоспорног лидерског ауторитета који су му доносили узастопни изборни успеси. Што би требало да буде јасан сигнал његовим „прагматичним“ сарадницима да одступе од досадашњег „курса“ ослабљеног вође и ускладе своје интересе за западним силама. Вероватно је да у владајућој странци (као и другим чланицама коалиције коју предводи СНСД) има кадрова спремних на такво „престројавање“, али је велико питање да ли би „главни проблем Босне“, у случају да његов пораз буде последица фалсификованих изборних резултата, заиста изгубио ауторитет неприкосновеног лидера најјаче партије РС. Поготово што би му у таквој ситуацији (прихватања лажиране победе Тривићеве) већина коју ће у Народној скупштини РС и у наредном периоду имати странке досадашње владајуће коалиције омогућила да обавља посао председника Владе Српске, а самим тим и даље игра једну од кључних улога на политичкој сцени мањег ентитета и БиХ.

Милановић подржао Додика

Председник Хрватске Зоран Милановић, који види Додика као партнера његовим сународницима у борби против бошњачког унитаризма у БиХ, сматра да се досадашњем члану Председништва БиХ покушава отети победа на изборима за председника Републике Српске.
„Покушава се организовати бањалучки Мајдан. Коме је у интересу хаос и да се гура кандидаткиња бог те пита каква, која прича монументалне глупости, зато што се Додик замерио САД. Какав је то критеријум и каква је то држава у којој се поново пребројавају гласови. То је сулудо и поткопава демократију“, рекао је Милановић.

РАЗЛИКЕ У КООПЕРАТИВНОСТИ Лажни високи представник Кристијан Шмит је у интервјуу датом сарајевској „Феј“ телевизији направио паралелу између лидера две српске државе, оценивши „како Вучић има потпуно другачије мишљење од Додика, који размишља слично Путину“. Овакво истицање разлика између „кооперативног“ председника Србије и „тврдог“ вође Републике Српске, који размишља слично „анатемисаном“ Владимиру Владимировичу, очигледно је изречено с намером да се „матица“ комплиментима придобије за још чвршћу сарадњу са „евроатлантским партнерима“, али и ослаби веза између Београда и Бањалуке. Није никаква тајна да су Вучић и Додик и раније имали различите погледе на нека значајна питања, међутим те разлике нису угрожавале добру сарадњу између руководстава Србије и Српске. Ствари су постале компликованије након избијања рата у Украјини, који је повећао жељу Запада да се ослободи „главног проблема“ БиХ. Сигнали послати из Београда током предизборне кампање у Босни и Херцеговини, као и након самих избора, учврстили су неке медије и аналитичаре у уверењу да се српски председник, под притиском Вашингтона, потпуно дистанцирао од Додика и преоријентисао на пружање подршке кандидатима опозиције.
Председник Србије није, за разлику од Орбана, честитао победу на изборима свом вишегодишњем партнеру из Бањалуке, а било је видљиво да, супротно понашању током претходних изборних кампања у БиХ, медији блиски властима у матици овај пут нису пружали подршку Додику и његовој странци, већ су били максимално отворени за наступе Јелене Тривић и осталих представника опозиције. Из тога, чини нам се, ипак не би требало извлачити преурањени закључак о изнуђеном кидању веза између двојице најутицајнијих српских политичара, тачније желимо да верујемо да је Вучићево „дистанцирање“ од Додика током избора у некадашњој централној југословенској републици био заправо само тактички потез привидног излажења у сусрет захтевима западних сила.
До одласка овог текста у штампу (уторак, 18. октобра) још није познато када ће бити објављен исход поновног пребројавања гласова за председника РС, за шта је – бар како је саопштио председник ЦИК-а Суад Арнаутовић – крајњи рок 22. октобар „до када ће сви резултати општих избора бити утврђени“. Милорад Додик је поручио да СНСД „неће прихватити понављање избора за председника РС јер је то рушење Републике Српске“, али и најавио да ће у наредном периоду „отети изборни процес“ бити враћен из Сарајева органима мањег ентитета БиХ. Остаје да се види каква ће бити реакција владајућег „блока“ из Бањалуке уколико ЦИК донесе наредбу о понављању избора за председника РС или прогласи Јелену Тривић за победницу.

[/restrict]

Један коментар

  1. радован ковачевић

    Већ први пасус звучи као нешто што додик мисли, а ни сам не смије јавно да изговори. При томе, свака конструкција је лажна

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *