„Новчаник Зеленског”. О коме ће сведочити бивши генерал СБУ?

Украјина се обратила Србији са захтевом за изручење бившег начелника Главног одељења унутрашње безбедности СБУ Андреја Наумова, који се налази у притвору у српском граду Нишу. Кијев се плаши да ће Београд Москви предати вредног доушника.

Ко је Андреј Наумов

Четрдесетогодишњи Андреј Наумов радио је 12 година у канцеларији генералног тужиоца Украјине, кратко – у државној агенцији за управљање зоном безбедности у Чернобиљу, а затим је отишао у СБУ(Служба безбедности Украјине) и руководио одељењем унутрашње безбедности. Владимир Зеленски му је 2020. године први пут у историји ове службе доделио чин бригадног генерала. Који му је потом и одузео у пролеће ове године.

Породица Наумов има доста луксузних некретнина у украјинској престоници, од којих су неке купљене по троструко нижој цени од тржишне. Повремено је био умешан у озбиљне скандале везане за СБУ, а у јулу прошле године је службеник одељења Јуриј Расук признао да је припремао покушај атентата на генерала. И одједном оставка Наумова. Приписане су му пљачке, злоупотреба положаја и неовлашћено затварање случајева те комуникација са шверцерима.
После 24. фебруара на Наумова су пале све оптужнице. Он је напустио Украјину неколико сати пре почетка СВО (специјалне војне операције). Против њега је у Кијеву покренут кривични поступак по члану “издаја”. Рецимо, некако је сумњиво да се део непријатељстава која се тиче Кијева и региона одвија у оквиру нуклеарне електране у Чернобиљу, а наводно је Наумов пренео неке вредне податке у Москву. Тешко је замислити шта људи у Русији не знају о овој нуклеарки. Било би лепо када би му поклонили нуклеарку Запорожје или помоћ у чишћењу мина од Крима до Херсонске области. Али, очигледно, одлучили су: и тако ће бити. Зеленски је Наумову одузео чин генерала.

Ухваћен са валутом и смарагдима

Андреј Наумов приведен је у јулу на македонско-српској граници због шверца новца и накита. У аутомобилу су пронашли 607 хиљада евра и 124 хиљаде долара, као и два смарагда. Готовина је била сакривена по целој кабини и гепеку аутомобила: у комплету прве помоћи, кесама за ђубре, у дечијим играчкама итд. Србија је покренула кривични поступак за шверц.

Одмах су сви почели да расправљају чији је то новац. Украјински новинар Јуриј Бутусов, хвалећи рад Оружаних снага Украјине, назвао је Наумова „десном руком“ и пријатељем шефа СБУ Ивана Баканова. А новинарски извори генерално су јунака назвали „Бакановљевом торбицом“. Иначе, овај други је отпуштен само пар дана након Наумовог притвора, иако је наведен као председников лични пријатељ.

А бивши заменик Врховне раде Иља Кива инсистира да су Зеленски, Баканов и Наумов заједно сарађивали. А Наумов није био Бакановов новчаник, већ самог Зеленског, а украјинска страна улаже све напоре да сакрије ову чињеницу.

Кива на Телеграм каналу пише да су шеф СБУ и његов (сада бивши) заменик изнели две милијарде долара из земље. Штавише, Баканов се пре месец дана вратио у Кијев, док је Наумов наводно остао у Европи, где је све ово време куповао некретнине у различитим земљама.

Хоће ли добити азил у Русији?

Очигледно, без сведочења самог Наумова, дефинитивно је немогуће сазнати ко је чија „ташница”. И уопште, с обзиром на положаје на којима је овај друг радио, он мора имати много тајних информација, које, наравно, могу бити од интереса за руске специјалне службе. Као што Украјинци дају све од себе да спрече ово цурење. Одмах после хапшења у западним медијима завладао је талас расправе да Русија преговара са Србијом о изручењу Наумова.

„Јасно је да је такав чин из СБУ, чак и ако је у пензији, ризница тајних информација и да је од интереса за наше специјалне службе. Али са чисто правне тачке гледишта, није сасвим јасно како Србија може да нам да генерала са украјинским пасошем и без руског држављанства – рекао је за аиф.ру Константин Трапаидзе, председник Адвокатске коморе Ваш правни адвокат. – Ипак, Србија је правна држава, а Русија Наумова није ни ставила на међународну потерницу. Због тога ће, највероватније, или бити затворен због шверца у Србији, или ће бити изручен Украјини. Друга ствар је ако Наумов једноставно буде пуштен, а онда изненада добије, на пример, азил у Русији.

Адвокат Наумова, Тања Савич, рекла је да у случају изручења Украјини њен клијент страхује за свој живот. Наводно због тога што је 2020. године на њега извршен покушај атентата, а против особе која је покушала постоји судска пресуда. Ово изгледа као искрен наговештај да друг не жели да иде у Кијев.

Извор: https://aif.ru/politics/world/koshelyok_zelenskogo_komu_dast_pokazaniya_byvshiy_general_sbu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *