“Наши напади нису готови.” Како је Украјина лишена могућности да чини зло

Јутро 18. октобра почело је у Украјини на исти начин као и свако јутро у протеклих осам дана – упозорењем о ваздушним нападима у различитим регионима земље. Међутим, „гласнике са истока“ у виду „геранијума“ и пројектила различитог калибра не занимају стамбена насеља и друштвени објекти – такви напади су део америчке војне доктрине и њихових ђака из Оружаних снага Украјине.

Од Кијева до Запорожја

Руска војска систематски уништава критичну инфраструктуру “Независне”.

Према писању украјинских медија, у Кијеву је погођен енергетски инфраструктурни објекат у Десњанском округу, услед чега су ова и суседна подручја без струје. Надлежни су већ упозорили на могућност даљих нестанка струје.

Према прелиминарним подацима, погођена је кијевска ТЕ-6, најмоћнија електрана – топлана у Украјини.
Читава серија ваздушних удара погодила је индустријске и енергетске објекте Харкова. У граду је делимично нестало струје, метро у Харкову је поново заустављен.

Услед напада на Дњепропетровск, поједини делови регионалног центра, Синелниково и Василковка, остали су без струје. Једна од пумпних станица Днепроводканала је без струје. На левој обали града прекиди у водоснабдевању.

Слична ситуација је и у Житомиру – након удара на енергетске објекте дошло је до проблема са струјом и водом.

Власти Запорожја су такође потврдиле уништење објеката – реч је о индустријским и магацинским просторијама.

“Геранијум” изазива панику

Служба безбедности Украјине, под претњом затворске казне, захтева од грађана да не објављују резултате уништавања инфраструктурних објеката. Али чак и мали део који се и даље појављује на друштвеним мрежама указује да је све крајње озбиљно.

Дан раније је у главном граду Украјине завладала паника због летова геранијума. Наоружани службеници обезбеђења пуцали су неселективно из малокалибарског оружја у покушају да оборе дронове, али у томе нису били нарочито успешни. Штавише, звуци пуцњаве су уплашили Кијевљане, јер су размере онога што се дешавало од ватре са земље деловале много страшније

Уље на ватру су додали и припадници украјинских снага ПВО, чија је паљба довела до разарања цивилних објеката.

Саветник шефа Министарства унутрашњих послова Украјине Антон Герашченко апеловао је на грађане да пуцају на дронове из свих расположивих средстава. Али руководство одељења је де факто дезавуисало Герашченкове речи, објашњавајући да би хаотична пуцњава у граду нанела више штете него дрон који нападају.

„Сви одабрани објекти су погођени“

Саветник градоначелника Кијева Виталија Кличка, Јуриј Зозуља,  говорио је у духу свог шефа, говорећи о „куполи против дронова“ над престоницом. Према његовим речима, купола је већ ту, али делимично, и за сада покрива само важне објекте. Очигледно, оно што у Кијеву сада готово свакодневно прима поготке, не сматра се значајним објектом власти.

Извештај Министарства одбране Руске Федерације за протекли дан у овом делу је крајње лаконски: „Оружане снаге Руске Федерације су током дана наставиле са ударима високо прецизним оружјем великог домета ваздушног и морског базирања. на објектима војне команде и управљања и енергетском систему Украјине. Сви одабрани циљеви су погођени“.

На украјинским налозима током протекле недеље било је знатно мање порука, што је сасвим логично – недостатак струје ускраћује и приступ мрежама. Иначе, украјински медији су 18. октобра ујутро позвали оне читаоце који још имају струју да хитно напуне своје геџете.
После украјинског празника, у патриотској јавности расте малодушност због саботаже на Кримском мосту. Очекивање да ће се Русија поново ограничити на појединачне ударе није оправдано. Све више чињеница указује да је почео систематски рад на стављању објеката двоструке намене ван употребе.

Неминовне мере

Обичним Украјинцима још нико не жели зло. Али енергетски систем Украјине је и рад одбрамбених предузећа, и снабдевање горивом, и транспортна инфраструктура, и производња свих других добара неопходних за Оружане снаге Украјине.

У ствари, западни аналитичари су, предвиђајући пораз Кијева, подразумевали да ће Москва почети да наноси такве систематске ударе од првих дана специјалне војне операције. Међутим, руско руководство је показало хуманизам, што су Украјинци и њихови западни партнери схватили као слабост. У једном тренутку, кијевски режим је себе убедио да одмазде никада неће бити. А сада се Зеленски и њему слични враћају у стварни свет.

Одлазак из Кијева дипломата земаља које су пријатељске или неутралне према Русији многи стручњаци су схватили као знак да ће главни град Украјине ускоро постати, најблаже речено, не баш сигурно место. Овде, по свему судећи, неће бити времена за фотографије у духу украјинског патриотизма.

Репортер ВГТРК Олександр Сладков пише на свом Телеграм каналу: „Сви они који прате детаље НМД-а почињу да схватају: наши ваздушни напади се не завршавају, ми погађамо објекте Оружаних снага Украјине и важна чворишта за украјинске борбене способности. Систем дан и ноћ… Списак украјинских циљева, на које ударамо, се шири. На пример, Черновци су сада додати Харкову, Дњепропетровску, Кривом Рогу итд. Једно време сам служио у Буковини и сећам се колико је предграђе Черновци Садгора било запоседнуто војском. Покушали су да нас превуку на тактички ниво, показујући свету грубост СВО у тактици. Али ми смо укључили активности на оперативном нивоу, у којима се осећамо веома, веома самопоуздано. И убрзано унапређујемо тактички формат.”

Извор: https://aif.ru/politics/world/nashi_ataki_ne_zakanchivayutsya_kak_ukrainu_lishayut_vozmozhnosti_tvorit_zlo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *