Милорад Додик – Нови руски гасовод приоритет

Новоизабрани председник босанских Срба Милорад Додик жели да убрза пројекат Гаспрома и каже да Запад треба да поштује његове везе са Москвом

Лидер босанских Срба Милорад Додик рекао је у среду руским медијима да би питања око новог гасовода Гаспром могла да буду решена за само два месеца. Инфраструктурни пројекат је назвао једним од својих најважнијих приоритета.

“Вјерујемо да то можемо ријешити у догледно вријеме, за пар мјесеци”, рекао је Додик, напомињући да је најважније инаугурисати нову владу и радити на отклањању административних препрека за изградњу гасовода.

„У сваком случају, веома сам захвалан [руском] председнику [Владимиру] Путину на чињеници да сам се у протеклих десет месеци састао са њим три пута и сваки пут смо разговарали о веома конкретним питањима и пројектима“, додао је он.

Додик је однео победу на недељним председничким изборима у Републици Српској, српској половини Босне и Херцеговине. У међувремену, одлазећа предсједница РС Жељка Цвијановић изабрана је на Додиково старо мјесто у трочланом Предсједништву БиХ.

„Све остало је ријешено, Гаспром је дао пуну сагласност и наговијестио спремност за инвестицију, једну од највећих у Републици Српској“, додао је Додик.

Босна је раније добијала руски природни гас преко Украјине и Мађарске. Од јануара 2021. године, гасовод РС је прешао на испоруку Турским током, користећи конектор са Србијом у Зворнику. Планирани гасовод кроз РС би додао конектор у оближњој Бијељини и 325 км цијеви за дистрибуцију гаса.

Додик је рекао да би “економско удружење солидарности” могло бити неопходно за одговор на изазове са којима се Европа суочава у енергетском сектору. Република Српска ради са Србијом и Мађарском на одржавању пријатељских односа са Русијом зарад енергетске стабилности, додао је он.

Запад „мора научити да комуникација више није могућа са позиције захтевања потпуне послушности и потчињавања. Дакле, ако Запад жели да разговара, мора да поштује наше спољнополитичке приоритете”, од којих је главни „успјешна сарадња” са Русијом, рекао је Додик.

Дејтонским споразумом, којим је окончан грађански рат у Босни 1995. године, бивша југословенска република је подељена на Републику Српску и Муслиманско-хрватску Федерацију Босне и Херцеговине. Ограничена заједничка влада је у више наврата проширена низом међународних „високих представника“, а Додиково противљење том тренду довело га је на црну листу САД 2016.

Извор: https://www.rt.com/news/564117-bosnia-gazprom-pipeline-dodik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *