Једна ракета за три циља. Резултати удара на енергетски систем 31.октобра

После поготка, руске ракете поново узлећу да погоде још по два циља (фото: украјинска ПВО)

Јутро 31. октобра у Украјини почело је ваздушним нападом. У почетку је звучало у централним и источним регионима, затим широм земље. Како је касније саопштено у руском Министарству одбране, Оружане снаге Русије су наставиле са ударима на војне командне и контролне објекте и енергетски систем Украјине.

Где су циљали?

О резултатима удара могло се скоро одмах просудити по великом броју видео снимака на интернету. Експлозије и дим забележени су у Кијеву, у зони ДњепроГЕС-а, у близини Новодњестровске ГЕС-а и на другим инфраструктурним објектима.

После подне су украјинске власти почеле да извештавају о штети. Према речима градоначелника Кијева Виталија Кличка, 80 одсто престонице остало је без воде, други део без струје. У Кијевској области исти проблеми као и у самом Кијеву – нема струје, нема воде, саопштио је гувернер Алексеј Кулеба.

У Черниговској области није било струје, експлозије су забележене у Житомирској и Ровењској области. Гувернер Черњивске области Руслан Запарањук рекао је да ће напади на енергетску инфраструктуру имати озбиљне последице. „Већ сада можемо да кажемо да су последице таквог удара веома опипљиве за цео енергетски систем Украјине“, рекао је он.

У Запорошкој области (тачније, територији која је сада под контролом Оружаних снага Украјине) украјински радио је престао да емитује програм због напада. Уместо тога, у региону су остале само руске радио станице које данас емитују песме Надежде Бабкине.

Шта су украјинске власти рекле о раду ПВО?

Званично, Оружане снаге Украјине су саопштиле да су оборене 44 од 50 ракета испаљених на инфраструктуру.

Међутим, украјински премијер Денис Шмигал је касније рекао да је руска војска погодила укупно 18 објеката у десет региона. „Тако је, према званичним украјинским изјавама, шест пројектила успело да погоди 18 циљева (по три по комаду) у десет региона. То су или веома кул ракете, или нас неко о нечему лаже“, рекао је руски војни експерт Борис Рожин.

Министарство одбране Русије није навело конкретне циљеве напада. Само су нагласили да су погођени сви предвиђени циљеви.

Мало је вероватно да ће се то брзо поправити. Према речима извршног директора ДТЕК Дмитрија Сахарука, компанија је остала без опреме за обнову енергетског система. „Ми смо, нажалост, већ потрошили залихе опреме коју смо имали након прва два непријатељска ‘таласа напада’ која су се одвијала од 10. октобра. Успели смо да купимо неку опрему. Нажалост, цена опреме се сада мери стотинама милиона долара. Сада већ постоје одређене потешкоће са набавком ове опреме, јер је веома скупа“, рекао је он.

Извор: https://aif.ru/politics/world/odna_raketa_na_tri_celi_itogi_udarov_po_sisteme_energetiki_31_oktyabrya

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *