Девет земаља НАТО изразило подршку кандидатури Украјине за чланство

 
Председници девет земаља НАТО-а окупили су се у недељу да изразе своју подршку кандидатури Украјине за чланство, као и да апелују на све савезнике да „значајно повећају” своју војну подршку Кијеву.
 
Саопштење је уследило два дана након што је украјински председник Владимир Зеленски најавио намеру своје земље да поднесе захтев за брзо чланство у НАТО.
 
„Чврсто стојимо иза одлуке самита НАТО у Букурешту 2008. године о будућем чланству Украјине“, рекли су председници Чешке, Естоније, Летоније, Литваније, Северне Македоније, Црне Горе, Пољске, Румуније и Словачке.
 
На самиту у Букурешту, чланице алијансе су поздравиле „тежње за чланство у НАТО“ Украјине и Грузије, али нису дале никакав временски оквир за приступање ових земаља.
 
„Подржавамо Украјину у њеној одбрани од руске инвазије, захтевамо од Русије да се одмах повуче са свих окупираних територија и охрабрујемо све савезнике да значајно повећају своју војну помоћ Украјини“, наводи се у саопштењу.

Позивајући се на предстојеће укључивање четири бивша украјинска региона у састав Руске Федерације, лидери су рекли да „никада“ неће признати „покушаје Русије да анексира било коју украјинску територију“.
 
У међувремену, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, коментаришући кандидатуру Украјине за НАТО, нагласио је да „свака одлука о чланству мора бити донета консензусом“ свих 30 чланица. Истичући да НАТО „има политику отворених врата“, Столтенберг је рекао да је тренутно главни приоритет блока „подршка Украјини“, и војно и финансијски. Он сматра да је то и „најбољи начин да се одговори“ на руске акције.
 
Столтенбергове напомене одражавају изјаву коју је раније дала Бела кућа. Говорећи у петак, амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан рекао је да је сада најбољи начин да се Украјини пружи „практична“ подршка, док би „процес у Бриселу требало да се покрене у неко друго време“.
 
У међувремену, потпредседник украјинске владе Олга Стефанишина открила је у недељу да је апликација Кијева за НАТО „већ на путу за Брисел“.
 
Најава Зеленског о кандидатури за чланство у НАТО-у уследила је истог дана када је руски председник Владимир Путин потписао споразуме о укључивању две републике Донбаса, и Херсонске и Запорошке области у састав Русије. Москва, која проширење НАТО-а сматра директном претњом својим националним интересима, навела је потенцијално чланство Украјине у алијанси као један од разлога за своју војну операцију.

Извор: РТ

3 коментара

 1. Па да, ко ће коме, него свој своме – да забије нож у леђа, све оне које треба да су захвалне Русији за своју државност. А остале – честице честица – да није жалосно, било би смехотресно.
  И све се праве луде (и јесу!) сем што су глупе – као да не знају шта значи НАТО на границама Русије. Но, и тој помами ће доћи крај, бојим се, врло болан – по њих.

 2. Zasto se Crnogorci stalno guraju u prve redove? Stide li se svojih postupaka? Srbi u Crnoj Gori je li bar vas malo stid?

 3. Зашто се Црногорци гурају у прве редове?

  Зато што, поред Црногораца – Срба, тамо живе и они Црногорци (српског порекла) који мисле да нису Срби, па да то и покажу. кад већ могу, јер је власт њихова.
  (Црногорац = житељ Црне Горе)

  Потурице су се увек упињале да покажу да су већи Турци од Турака! Психолошки врло објашњиво.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.