Да ли ће Херсон доживети судбину Маријупоља

И у Кијеву, и у Москви прогнозирају тешку „битку за Херсон“, која би могла да почне сваки час, јер Оружане снаге Украјине покушавају да постигну успех пре избора за Конгрес САД и почетка зиме, пише „Нова газета”.

Власти Херсонске области планирају да у наредним данима из региона изведу 50 до 60 хиљада цивила. „Ако крену борбе, почеће артиљеријска канонада, бомбардоваће град, боље је одвести људе одатле, као што радимо сада“, рекао је недавно вршилац дужности губернатора Херсонске области Владимир Саљдо.
Према његовим речима, сада локалне власти раде на повећању капацитета превоза трајектима и набављају чамце. На леву обалу Дњепра сели се и војно-цивилна администрација Херсонске области, а трошкови превоза плаћају се из федералног буџета.
Саљдо је, такође, рекао да је један од разлога за масовно премештање цивила опасност од поплава, које могу да се десе у случају да украјинска војска нападне Каховску хидроелектрану. Ипак, „Херсон нико неће предавати, а војска зна шта ради“, рекао је Саљдо.
Командант Обједињене групације војске у области специјалне војне операције, генерал армије Сергеј Суровикин, саопштио је у среду да је ситуација у херсонском правцу напета и није искључио доношење „тешких одлука“.
„Руководство НАТО-а у Оружаним снагама Украјине већ одавно захтева од кијевског режима офанзивне операције у херсонском правцу, не хајући за жртве, како међу украјинским војницима, тако и међу цивилима“, рекао је Суровикин.
Он је додао да руска страна има податке о томе да украјинска војска намерава да користи забрањене методе ратовања у региону, као и да Кијев планира масовни ракетни напад на брану Каховске хидроелектране и масовни, неселективни ракетно-артиљеријски напад на Херсон. Таква дејства могу довести до уништавања инфраструктуре великог индустријског центра и великих жртава међу цивилима, упозорио је Суровикин.
Генералштаб Оружаних снага Украјине у среду ујутру је саопштио да руска војска блокира рад оператера мобилних комуникација и интернета у Тавријску и Новој Каховки у Херсонској области како би сакрила премештање војне технике и војске.
Шеф николајевске обласно-војне администрације Виталиј Ким је навео да Руси шаљу саопштења о томе да се треба евакуисати, пошто ће Оружане снаге Украјине гранатирати Херсон. „Знајући руску тактику, да се укопавају и праве утврђења у области Чаплинке за топовску артиљерију, имам осећај да се Руси спремају да ударе по Херсону“, додао је Ким на свом Телеграм каналу.
Популарну причу о омиљеној тактици руске војске, која бесконачно гранатира сама себе, прихватио је и Дмитриј Орлов, претходни градоначелник Енергодара, града који је од пролетос под контролом Русије. Према његовим речима, руска војска поново гранатира град, услед чега је оштећен енергетски систем, а град је делимично остао без струје.
Истовремено, представник администрације Херсонске области Владимир Рогов је у среду рекао да су украјинске снаге покушале да с 30 чамаца изврше десант на Енергодар како би заузеле град заједно са Запорошком нуклеарном електраном. Њихов покушај је спречен, навео је Рогов.

Тешка ситуација око Херсона

Поједини аналитичари у кијевским медијима су већ почели да говоре о томе да се очекује да ће Оружане снаге Украјине ускоро постићи успех, пре свега у Херсону. Ипак, како је у интервјуу признао украјински војни експерт Олег Жданов, ситуација око града је и даље веома тешка. Према његовом мишљењу, руска војска сада покушава да снабде групацију у Херсону муницијом. Истовремено, руске снаге су по Каховском мосту положиле три прелаза за тенкове и захваљујући томе добиле могућност да пребацују технику преко Дњепра.
У области Херсона, такође, цевима достављају гориво, навео је Жданов, оцењујући да је прерано говорити о оперативном опкољавању тог града.

Сачувати Херсон од судбине Маријупоља

Заменик председника Руске академије ракетних и артиљеријских наука Константин Сивков сматра да је ситуација у Херсону веома сложена и за оне који нападају, и за оне који се бране.
Ако се узме у обзир специфичност тог подручја, Оружане снаге Украјине могу да покушају да изведу напад на брану, како би поплавиле то подручје.
 
„Руска војска, природно, зна за те планове и припрема се да одбије напад. Гађају се пре свега противнички одреди, а цивилно становништво се изводи из града како не би доспело у зону борбених дејстава или поплава. Војска настоји да заштити цивиле и не жели да Херсон буде разорен као Маријупољ”, каже Сивков.

Три кључна правца за украјинске снаге

Директор Музеја јединица противваздушне одбране Јуриј Кнутов каже да Оружане снаге Украјине сада гледају у три кључна правца. Први је херсонски, а други је запорошки, у којем су поново покушали да изведу десант и где је поново нагомилан велики број беспилотних летелица, оклопних транспортера и разних средстава за форсирање Дњепра.
Трећи правац је усмерен ка Лисичанску и Северодоњецку, који је и даље актуелан, иако се тамо успешно настављају одбрамбене борбе.
 
„Уосталом, није искључена ни могућност истовременог напада у сва три правца. Очигледно, они се могу очекивати с побољшањем временских прилика, иако су се недавно украјински одреди пребацивали и по кишном времену“, констатовао је Кнутов.
Према његовом мишљењу, Оружане снаге Украјине морају максимално да пожуре, пошто се 8. новембра оджавају избори за Конгрес САД. Важно је показати америчкој Демократској партији да, захваљујући испорукама наоружања из Вашингтона, Украјина постиже нове војне успехе. Како тамо очекују, то ће помоћи да се прибаве гласови и сачувају места у Конгресу, што је објашњено и кијевском руководству.
Због тога се од Кијева захтева громогласна победа, попут заузимања Херсона или Запорошке нуклеарне електране, јер су за њих сви чули.
 
„Јасно, притисак на руску војску ће бити огроман. Пошто је задатак Украјине да се до краја месеца постара да приђе граду и да покуша да истисне наше војнике. Украјина ће се притом максимално потрудити да разори Херсон, како би се, поред осталог, осветила његовим житељима за учешће на референдуму. Отуда су позиви локалних власти да се људи евакуишу оправдани и њих треба послушати“, сматра аналитичар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *