БРНАБИЋ О САНКЦИЈАМА НА ИНСИСТИРАЊЕ ХРВАТСКЕ: Они ће данас у Прагу видети ко је Александар Вучић

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је то што је Хрватска тражила да се заустави допремање руске нафте Србији преко Јанафа, у оквиру новог пакета санкција ЕУ Русији, отворени акт непријатељства Хрватске према Србији.

– Ова одлука је све променила. До јуче сам мислила да ће Вучић бити у Прагу под пристисцима и под паљбом сви на једног, а данас након ове срамотне одлуке на којој је инсистирала Хрватска, Вучић ће жестоко одговорити, они ће данас видети ко је Вучић и колико је јак и одлучан, показаће им њихову срамоту. Мислим да до сада нису видели Вучића… Вучића који има јаке аргументе, којима ће да им покаже сву њихову бруку. То да они из пакета санкција изузму неке чланице Уније, али да на експлицитан захтев Хрватске, не изузму Србију. Они тиме чине директну финансијску штету Србији, нашој земљи, привреди и грађанима избијају из џепа стотине и стотине милиона евра – казала је Брнабић, гостујући у Јутарњем програму ТВ Хепи.

Премијерка додаје да је ово отворени акт непријатељства Хрватске према Србији.

– У свом њиховом јаду и беди, Хрватска није могла да се уздржи да не кажу да су то они урадили. Све оно што Европска унија замера Русији, то су они јуче урадили нама. Председник Вучић данас око 18 часова има састанак са Фон Дер Лајен, и шта он може њима, Европској унији да каже. У Великој Британији 250.000 компанија се угасило у првој половини године, када имате једну јаку економију као што је Британија и тако се дешава, а ви то урадите једној земљи као што је Србија. Зашто, зато што тражимо да неко након 27 година одговара за убице деце. Неко мора да одговара, то је основна европска вредност, а ви нама због тога уводите санкција – казала је премијерка, која је рекла да се са председником чула јутрос пред полазак у Праг више пута.

Брнабић је, такође, рекла да Србија 50 посто руске нафте добија преко Јанафа, а сва остала нафта је најмање 20 посто скупља од те.

– Ово је осми пакет санкција, све земље су изузете осим Србије. Ми немамо алтернативни нафтовод. Ми зависимо од тог нафтовода, који смо и ми градили. Политички критеријуми су утицали на њихову одлуку, енергетику користе за политичку одмазду. НИС може да вам покаже милион преписки са Јанафом, где гарантују да неће прекинути доток нафте. Србија не може да користи руску нафту, а Бугарска може – истакла је премијерка и додала да се председник увек бори, увек тражи алтернативу.

 
 

– Како год да окренете, ми не можемо да нађемо јефтинију нафту од ове.

– Један од постулата Европске политичке заједнице, чији се први самит одржава данас, јесте да се шире и јачају европске вредности. Е вече пре тог самита ми смо видели једну европску вредност. Ни Брисел ни Европска унија се нису огласили – каже Брнабић.

Премијерка је још једном подсетила да је председнику Вучићу забрањена посета Јасеновцу.

– Вучић, који је и потомак јасеновачких жртава, може да иде где ход хоће на територији Хрватске, осим у Јасеновац – рекла је Брнабић, која се запитала зашто то нико није осудио.

– Онда су нашли човека који је лажно оптужио председника Вучића да је мучио затворенике у Петрињи, лажно је сведочио човек. На сву срећу Вучић никада у животу није био у Петрињи. И је ли одговарао тај човек? Није… Био је и један хрватски бранитељ, који је претио председнику Србије смрћу и је ли одговарао? – запитала се премијерка.

 
 

– И шта ће Брисел да каже, вероватно ништа. Једва чекам данас, некако сам са зебњом очекивала данашњи самит, а сада заиста очекујем са задовољством његово иступање. Знам колико је правда, колико су аргументи на нашој страни. Сви треба данас да очекујемо укључења и изјаве председника из Прага, али и његово обраћање у суботу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *