БЕОГРАД – ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ БАЛКАНА

У сусрет БЕМУС-у

Стижу нам Иво Погорелић, Брин Терфел, Бомсори Ким ….

Београдске музичке свечаности – 54. БЕМУС одржаће се од 1. до 15. новембра под слоганом „Заводљиво… као музика!“, уз веома богат програм у широком стилском распону, од музике ренесансе и барока до савремених остварења.
На уводној конференцији за медије говорили су: Наташа Михаиловић Вацић, секретар за културу Града Београда; Дамир Хандановић, директор Центра београдских фестивала – ЦЕБЕФ; Бојан Суђић, уметнички директор БЕМУС-а; др Јелена Јанковић Бегуш, уредница музичког програма ЦЕБЕФ-а и чланица Одбора БЕМУС-а, као и виолончелиста Немања Станковић, који је недавно постао гостујући први челиста Миланског симфонијског оркестра и добитник награде „Александар Павловић“ Удружења композитора Србије.
Највеће звезде светске сцене наступају на концертима у Коларчевој задужбини: чувени велшки бас-баритон Брин Терфел отвара БЕМУС 1. новембра уз Фестивалски оркестар „Виртуози“, диригента Бојана Суђића и гошћу Софију Петровић, сопран. Славни пијаниста Иво Погорелић наступа 7. новембра на Коларцу са програмом Шопенове музике са свог најновијег ЦД-а објављеног за „Дојче грамофон“. БЕМУС ће премијерно представити београдској публици два истакнута млада уметника: корејска виолинисткиња Бомсори Ким, победница бројних такмичења, биће солисткиња на концерту Симфонијског оркестра РТС, 5. новембра, под диригентском палицом Мануела Лопеза-Гомеза из Венецуеле, шпански пијаниста Мартин Гарсија, лауреат прошлогодишњег Шопеновог конкурса у Варшави, затвориће овогодишњи БЕМУС 15. новембра уз Фестивалски оркестар „Виртуози“. Војвођански симфонијски оркестар наступиће под управом свог шефа-диригента Александра Марковића, уз солисте, сопрана Мајду Хунделинг из Немачке и тенора Јана Вацика из Чешке Републике, 12. новембра. Концерте у Коларчевој задужбини заокружује Национални камерни хор „Мадригал – Марин Константин“ из Румуније, који се представља 2. новембра интересантним музичко-визуелним програмом.
Циклус концерата камерне музике у Сали Београдске филхармоније отвара управо Немања Станковић, у сарадњи са истакнутим италијанским пијанистом Марином Форментијем, 3. новембра. Два реномирана домаћа камерна састава, Новосадски камерни ансамбл и Гудачки квартет „Дифракције“, одржаће концерте 6. и 13. новембра у истом простору. Ансамбл „Вива Мјуз“ наступа 8. новембра са програмом барокне музике, а овај сегмент програма завршава се концертом истакнутог словеначког акордеонисте Марка Хатлака са ансамблом „Фунтанго“, 14. новембра.
БЕМУС се реализује под покровитељством Града Београда – Секретаријата за културу, уз подршку Министарства културе и информисања, у организацији Центра београдских фестивала – ЦЕБЕФ.

Град Београд одао почаст страдалима у Јајинцима

Пише Н. Францисти

Поводом Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја на стратишту у Јајинцима од 1941. до 1944. године, заменица градоначелника Београда Весна Видовић положила је венац на спомен-обележје.
Венце су положили и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, представници Скупштине Србије, Војске Србије, министри у Влади Србије, представници дипломатског кора, верских заједница, војни аташеи и представници заједница и удружења која гаје сећања на ослободилачке ратове у Србији.
Весна Видовић је подсетила да Јајинци представљају место највећег страдања Срба, Јевреја и Рома у Србији током Другог светског рата.
„Стрељано је око 80.000 људи. Пре свих, стрељани су антифашисти, припадници Народноослободилачке војске, као и велики број цивила. Морамо да чувамо сећање на њих, како се страдање нашег народа никада више не би поновило“, казала је Видовићева за Беоинфо.
Она је истакла да је Београд слободан, космополитски град који је одувек прихватао људе, без обзира на националну и верску припадност.
„Србија је данас јака, стабилна земља која се са поносом сећа својих хероја и свих страдалих током ратова у 20. веку. Такође и земља која се пре свега залаже за очување мира и сигурности у овим тешким тренуцима за нашу земљу“, закључила је заменица градоначелника Београда.

ОДРЖИВО НАСЛЕЂЕ

Обилазак Новог гробља поводом „Дана европске баштине 2022”

Поводом манифестације „Дани европске баштине 2022”, која jе ове године организoвана под слоганом „Одрживо наслеђе”, Ново гробље је учествовало у овој значајној манифестацији са још једним занимљивим обиласком, у недељу, 2. октобра.
Међу посебним богатствима и вредностима града Београда су помешаност култура, разноликост архитектонских стилова и наравно бројност странаца који су овде долазили и остајали, учествујући у стварању слике града који плени посебним духом и енергијом. Велики број странаца препустио се овој средини, изабравши је као место за живот, али и за вечно почивалиште.
Посетиоци су били у прилици да се упознају само са делом оних који су напустили своје постојбине и домовине и за свој живот изабрали Београд, а за нову домовину Србију.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *