БЕОГРАД – ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ БАЛКАНА

Фото: Беоинфо

Београдски сајам књига од 23. до 30. октобра

ПОВРАТАК НАПИСАНИХ

Овогодишњи Сајам књига биће одржан на Београдском сајму од 23. до 30. октобра под слоганом „Повратак написаних”, саопштено је на конференцији за новинаре која је овим поводом одржана у Старом двору

Посетиоцима ће ове године бити представљено око 400 излагача из земље и иностранства. Излагачки концепт деценијама је заснован на истом принципу – тежњи да се представи савремена светска и домаћа издавачка продукција. Земља почасни гост ове године је Румунија, која ће имати прилику да представи ауторе, преводиоце, издаваче и дистрибутере из своје земље.
На конференцији присутнима су се обратили секретарка за културу Наташа Михаиловић Вацић, директор Одбора Сајма књига академик Душан Ковачевић, амбасадорка Румуније у Србији Силвија Давидоју и координаторка пројекта Београдског сајма Љиљана Шошкић.
Наташа Михаиловић Вацић је рекла да се овогодишњи слоган Сајма књига односи на повратак ове манифестације након пандемије вируса корона. Пауза у одржавању Сајма књига, како је рекла, осетила се међу свим љубитељима писане речи.
„’Повратак написаних’ може да буде и слоган читаве историје Сајма књига. Борба ове манифестације за опстанак кроз турбулентне деценије наше прошлости увек је за циљ имала заједничку победу за културу и уметност нашег града. Сајам књига је намењен свима, од оних који чине своје прве читалачке кораке до оних који ће тражити ретка и стара издања. Сајам нам пружа шансу да књижевност и писану реч сагледамо кроз њену величанствену ширину тема, жанрова и иновативних медијума. Традиционално имамо земљу почасног госта, а то је ове године Румунија. Стога, позивам све посетиоце да пруже себи шансу и науче нешто више о култури наших блиских комшија. Односи наших земаља су веома добри, али културна размена није у довољној мери одражавала сарадњу“, рекла је Наташа Михаиловић Вацић.
Председник Одбора Сајма књига Душан Ковачевић позвао је Београђане и грађане Србије да дођу на Сајам књига после паузе изазване пандемијом.
„Суштина добре књижевности је да лечи, јер књига је лек ако је добро писана и пажљиво читана. Наш данашњи сусрет је уједно и промотивни позив да се крајем октобра видимо на 65. Београдском сајму књига“, рекао је Ковачевић.
Осим Румуније, земље почасног госта, на Сајму књига учествоваће и издавачи из Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Италије, Мађарске, Немачке, Белорусије, Кине, Ирана, Швајцарске, Краљевине Мароко, Египта, Индије и Пољске.

фото: / unsplash

Отворен конкурс за Награду „Београдски победник“

Библиотека града Београда установила је 2021. Награду „Београдски победник“ која се додељује једном годишње за најбољи роман написан на српском језику (прво издање) у претходној години. Награда се састоји од: статуе Београдског победника, која је рад академског вајара Зорана Кузмановића; дипломе и новчаног износа од 10.000 евра у динарској противвредности. Добитник награде може бити само један аутор, тј. награда се не може делити између више аутора, а може се добити само једном.
Предлоге за доделу Награде могу да достављају писци и издавачи за сва дела која су објављена од 15. децембра 2021. године до 31. децембра текуће године.
Конкурс траје до 31. децембра 2022. године.
Награда ће бити додељена у другој половини јануара 2023. године.

Три деценије неговања културе сећања

фото: / unsplash
У склопу манифестације „Дани европске баштине 2022” у Земуну, у Великој сали Дома ваздухопловства, одржана је прошле недеље свечана академија поводом три деценије постојања и рада Клуба матичне културе Земуна (КМКЗ).
Раскошном програму и представљању монографије „Отргнуто од заборава“ присуствовао је председник Скупштине општине Земун Мирослав Гајић, као и званице из јавног и културног живота Земуна и Београда.
Програм је конципиран да подсети на осниваче Клуба и Крстовдан 1992. године, када је ово удружење грађана основано, као и на сто година од рођења чувара баштине Земуна – Даницу Димитријевић, Миодрага Дабижића, Бранка Пешића и Мирка Тепавца из прича њихових савременика.
Чак 32 аутора написало је 78 прилога о знаменитим Земунцима који су своје дело уткали не само у живот вароши земунске већ и свога народа и државе.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.