Армагедон из Сибира потпуно мења ток руске операције

Пише Оливера Икодиновић

Генерал Сергеј Сурoвикин, нови командант руских снага у Украјини и командант Ратног ваздухопловства Руске Федерације данас слави 56. рођендан, а многи експерти предвиђају да ће „генерал Амаргедон“, како га називају, значајно изменити ток руске специјалне операције у Украјини.
Његов рођендан обележава се у сенци последњих догађаја у зони специјалне операције. Ступањем на дужност покренуо је масовне ракетне нападе на Кијев и друге украјинске градове и кључну инфраструктуру, те почео да дисциплинује украјински режим, који за њим већ расписао међународну потерницу.
„Сада је постављен за команданта Здружене групе руских снага на територији Украјине. Поред тога, он је и командант Ваздушно-космичких снага. Самим тим, комбинација ове две дужности омогућава му да брже и оперативније решава бројна питања. На пример, јучерашње нападе на Украјину извела је углавном далекометна авијација Ваздушно-космичких снага, која је под његовом командом. Чињеница да је постављен на ову функцију омогућава му да оперативније решава питања између различитих родова оружаних снага, а у овом конкретном случају између копнених и ваздухопловних снага, што је прилично озбиљна предност. Такође, има озбиљно борбено искуство, што му омогућава да на најбољи и најефикаснији начин спроводи задатке који су му додељени“, каже за Спутњик руски војни експерт Јуриј Кнутов.

Рођен да верно служи отаџбини

Док га западни медији представљају као „бруталног и немилосрдног“, у Русији Суровикин има репутацију храброг, одлучног и неустрашивог генерала. Строгог, али правичног. За њега кажу да је један од најталентованијих и најкомпетентнијих руских војсковођа, кога увек шаљу тамо где је потребно одлучно и брзо деловати.
Називају га „ратником, искусним и далековидим командантом“. За њега су патриотизам, част и достојанство увек изнад свега.
Кажу да генерал не воли импровизације и аљкавост подређених. Од њих захтева дисциплину и ред, због чега су га прозвали – Сурови.
Руски експерти сматрају да је Суровикин најбољи избор за ову дужност и да је „рођен да верно служи отаџбини“.
 
„Могу да кажем да је он веома одлучан, чврст и захтеван генерал. Тако бих га окарактерисао. У сваком случају, веома стриктно тражи од својих потчињених испуњење постављених задатака, а што је најважније, истакао бих и његову одређену флексибилност и способност аналитичког размишљања. Отворен је за иновације, за нове идеје и спреман је да их спроведе. То је прилично добра комбинација различитих квалитета или боље речено, специфична комбинација аналитичког ума и способности да уводи иновације“, каже Кнутов.

Суровикин мења ток руске специјалне операције у Украјини

Именовање генерала Суровикина на место команданта руских снага у зони специјалне војне операције, по свему судећи, означило је почетак нове фазе руске операције и могло би да буде прекретница сукоба у Украјини.
Након што је преузео дужност Суровикин је започео најјаче масовне ударе високопрецизним оружјем на инфраструктурне објекте – војне команде и енергетске објекте по целој територији, од Харкова до Одесе, Лавова и Кијева.
Ово су најинтензивнији напади од почетка руске специјалне операције у Украјини, 24. фебруара ове године, а започети су након терористичког напада на Кримски мост, иза кога стоје украјинске специјалне снаге. Због тога руско масовно ракетирање Украјине многи, а посебно на Западу, виде као одмазду Русије за Кримски мост.
Јуриј Кнутов напомиње да одлуке о току специјалне операције генерално доноси Генералштаб РФ, те планове одобрава врховни командант Владимир Путин, док је организација и реализација тих планова на генералу Суровикину.
 
„Ако говоримо о току операције, онда је за сада главни задатак наших трупа да обуздају офанзиву најмоћнијих притивничких снага, да их исцрпе, изнуре, униште… У сваком случају, не треба очекавати никакве радикалне промене и брзе победе. Уосталом, људи који се у Русији сада позивају и мобилишу, прикључиће се трупама тек негде крајем новембра – почетком децембра, не раније. Дакле, озбиљнији напредак треба очекивати средином новембра и ближе децембру“, закључио је експерт.
Суровикин је рођен у Новосибирску, највећем граду у Сибиру и трећем по величини у Русији. Завршио је школу виших официра у Омску и Војну академију Генералштаба.
Има блиставу каријеру тенкисте и официра, а догурао је до чина генерала армије. Прошао је све фазе команде – командовао је четом, батаљоном, пуком, дивизијом.
Генерал Суровикин има богато ратно и командно искуство. Ветеран је грађанског рата у Таџикистану деведесетих година, затим другог рата у Чеченији и руске интервенције у Сирији покренуте 2015. године. Руски војни експерти кажу да је управо он променио ток рата у Сирији, сломио кичму терористичким формацијама и ослободио преко 95 одсто територије те земље.
До сада је успешно управљао и групацијом снага Југ у Украјини. Био је трипут рањаван, а одликован је Орденом Хероја Русије и многим другим високим признањима за храброст и војничке заслуге.
Први је у историји копнени генерал руске војске коме је додељено да води Ваздушно-космичке снаге Руске Федерације.
О приватном животу генерала мало се зна, али је познато да је ожењен и да има четворо деце, три ћерке и сина.
 
Извор: https://sputnikportal.rs/20221011/ko-je-general-armagedon-rusija-olivera-ikodinovic-1144352003.html
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *