Америка се уплашила Армагедона

Пише Владимир Корнилов

„Армагедон” је сада можда и најпопуларнија реч у западном медијском простору. И не само зато што су локални медији смислили такав надимак за генерала Сергеја Суровикина, који је недавно постављен за команданта комбиноване групе руских трупа у зони специјалне војне операције. Ову реч је прошле недеље одбацио амерички председник Џо Бајден, који је на коктелу са спонзорима Демократске партије рекао да од кубанске кризе 1960-их, свет никада није био тако близу нуклеарном армагедону. И од тада, ко га само није оптужио за претерану узбуну.
Бајден је нападнут буквално са свих страна – и демократа и републиканаца, па чак и европских личности, које обично гледају у уста америчког председника. Шта рећи, чак и ако је француски председник Емануел Макрон критиковао свог прекоокеанског шефа због ове опаске, називајући је „политичком фантастиком“.

The Wall Street Journal у свом уводнику сматра да је Бајден својом изјавом задао ударац интересима САД. „Његови коментари су непотребно уплашили Американце и можда су поткопали политику уздржаности“, наводи лист, обично лојалан демократама.

А The Washington Times оптужио је свог председника да „оживљава старе страхове“. Али најважнији Бајденов грех је, према уредницима, следећи: кажу, таквом изјавом је „створио утисак да САД више нису суперсила“. Пошто не могу да се одупру нуклеарној Русији, каква је то суперсила!

Наравно, републиканци се посебно труде. Бивши амерички државни секретар Мајк Помпео рекао је да су Бајденове изјаве “изложиле амерички народ ужасном ризику”. И бивши амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон сматра да је Бајден „преувеличао тежину ситуације“.
Треба напоменути да је амерички лидер тог дана заиста рекао много глупости. На пример, шта вреди његова изјава о Владимиру Путину: „Он се не шали када говори о могућој употреби тактичког нуклеарног, биолошког или хемијског оружја.” Наравно, Путин никада никоме није претио употребом биолошког или хемијског оружја, које је Русија одавно уништила. А што се тиче нуклеарног наоружања, наш председник је нагласио да се може говорити само о мерама одмазде на претње нашој држави, и ни о чему другом – ова суштинска тачка се на Западу пажљиво изоставља.

Али поента је у томе да Бајдена не окривљују за отворене лажи о Путиновим изјавама – то је управо постало уобичајено за западни естаблишмент. Домаћина Беле куће разапињу управо због употребе речи „Армагедон” када описује последице нуклеарног рата. Конкретно, за фразу: „Мислим да није могуће употребити тактичко нуклеарно оружје и не завршити у Армагедону“.
Односно, са становишта Бајденових критичара, он својом пренагљеном изјавом подрива морал Американаца и Европљана, који се убеђују да Русију могу и треба да победе. Али како победити када је општи крај света? Дакле, реч “Армагедон” уплашила је обичне Американце. То их је толико уплашило да је Бела кућа морала посебно да објашњава речи свог шефа, наводећи да се нису појавили нови подаци о намери Русије да употреби нуклеарно оружје.
И сам Бајден је чак морао да уговори кратак интервју ове недеље за ЦНН, верно служећи заједничкој ствари Демократске странке. Судећи по садржају овог перформанса, који се више памти по достојанственом уручењу пушкице која је Бајдену испала из рукава од стране једног насилног новинара, посебно је организован да се разјасни ова реч „Армагедон“. Овај говор није имао друге информативне функције.

Штавише, све тврдње естаблишмента против Бајдена сажете су у изјави и накнадном питању водитеља ЦНН-а Џејка Тапера: „Када људи чују реч „армагедон” из уста америчког председника, они се уплаше. <…> Мислите да ће тиме наши европски савезници још више бити уплашени сукобом са Путином?“ То је оно због чега су Бајденове присталице заиста огорчене – због чињенице да је он нехотице открио западној заједници праве страхоте нуклеарног рата са Русијом. И то ни у ком случају не треба радити, сматрају присталице појачане конфронтације. Због тога је Бајден био принуђен да се оправдава за предвиђање нуклеарног армагедона.
Уосталом, само овом речју, само претпоставком да у нуклеарној конфронтацији Запада и Русије неће бити победника, Бајден поништава вишегодишње напоре антируских пропагандиста који су дуго и мукотрпно радили на припреми јавног мњења. за могућност такве конфронтације. Подсетимо се како је на почетку специјалне операције Њујорк тајмс љутито критиковао оне који су упозоравали да би директна интервенција НАТО-а у украјинском сукобу могла да ескалира у трећи светски рат. По мишљењу листа, таква формулација самог питања је „манифестација слабости“.

Западна јавност је одавно убеђена да су претње нуклеарним ратом са Русијом преувеличане, а термин „нуклеарна зима” је изум КГБ-а, који је осамдесетих извео бриљантну информативну специјалну операцију да би застрашио Запад. Резултат дуготрајне обраде јавног мњења било је потпуно затишје када је било директних позива на превентивни нуклеарни удар на Русију, чак и из уста америчких законодаваца, као што је то био случај са изјавом сенатора Роџера Викера.
Американци су били уверени да нуклеарни сукоб уопште неће утицати на њихову земљу. Исти Тапер је, постављајући питања Бајдену, говорио о „Путиновој претњи да ће употребити нуклеарно оружје у Украјини“ (као да је руски председник икада ово рекао или мислио). Бела кућа, док Путину приписује речи о „нуклеарној претњи“, стално наглашава да је реч о рату у Европи. Зато Американци тако мирно и љубазно расправљају како ће бомбардовати Русију у случају да се у Украјини употреби тактичко нуклеарно оружје. Једино питање које имају је да ли да ударе први нуклеарним ударом на напуштени руски Арктик и Сибир, или одмах бомбардују Црноморску флоту, као што је генерал авантуриста Бен Хоџис више пута сугерисао.
А то да ће Русија бити принуђена да одговори стратешким нуклеарним ударом на државе и савезе који су је напали, чак се и не разматра – о томе се не може расправљати, што је историја показала неопрезно избаченом речју из уста председника САД.

Зато западни медији много емотивније расправљају о “Армагедону”  него о много опаснијој изјави генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга о стварном учешћу алијансе у рату против Русије. Обраћајући се новинарима у уторак, он је отворено рекао: „Ако Путин победи, то неће бити само велики пораз за Украјинце, већ ће то бити пораз и опасност за све нас“. А ова скандалозна тирада о директном учешћу НАТО-а у сукобу против Русије уопште није изазвала никакав одјек на Западу – сви су страствени око осуде Бајдена због упозорења на последице нуклеарног рата.
Британске новине пожуриле су да интервјуишу пензионисаног генерала Ричарда Ширефа, бившег заменика команданта НАТО снага у Европи, који се пре шест година прославио скандалозном и осредњом књигом 2017: Рат са Русијом пре шест година. У њему је описао потпуно сулуд сценарио за нуклеарни рат, који је требало да почне убиством два америчка војна инструктора у Харкову и руским нападом на Донбас и Летонију.

Књига, наравно, много говори о психичком стању западних официра који командују НАТО снагама. Али то је била само та иста уметничка „политичка фикција“, да употребимо Макронов термин. И сада овај генерал научне фантастике отворено позива на нуклеарни рат са Русијом, рекавши да Запад и НАТО „не би требало да оклевају“ у томе ни под којим условима. “Ако обећавамо масовне узвратне мере на овај или онај начин, морамо се припремити за најгори сценарио, а најгори сценарио је рат са Русијом. Неће бити мира у Европи све док је Путин или Путинов режим у Кремљу“, каже Ширеф одлучно. А све то штампају водеће новине у Британији. И све ово не наилази ни на најмању критику коју је Бајден добио за реч „Армагедон“.

У ствари, речи председника Сједињених Држава (макар их је неопрезно изговорио уз коктел) су користан и правовремен подсетник Западу на претњу нуклеарном катастрофом. Депутат руске Државне думе Олег Морозов је врло исправно приметио: „Смирен сам у погледу дијалога који се води између нас и колективног Запада о нуклеарној претњи. Када кажемо: „Момци, немојте ни да размишљате!“ <…> – треба да се плаше тога. То је на нивоу реторике, али нека им тај страх седи у малом мозгу. Они морају да схвате: нећемо им дозволити да победе у овом рату, чак ни када звецкају својим нуклеарним коферима.”
Страх од глобалне нуклеарне претње деценијама држи планету даље од трећег светског рата. Отупљивање овог страха заиста може довести до неповратних последица. Управо на ову претњу Владимир Путин упозорава прекоокеанске авантуристе. Зато је веома важно подсетити све Столтенберге, Хоџије, Ширефове, Викерсе и остале хушкаче глобалног нуклеарног рата између Запада и Русије да у њему неће бити победника.

Извор: https://ria.ru/20221014/amerika-1823805325.html

Један коментар

  1. Tоплица

    Како оно беше ? – Ђаво се увек крије у детаљима ?! Рецимо неће се атомским бомбама засипати Русија, него ће неку такву бомбицу подвалити на територији Украине и за то оптужити Русију. Па кренути класичним средствима, увек пазећи да Русија, као она жаба, не осети да се кува ! И тако до некаквог краја !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *