Амерички пуковник открио детаљ који упућује на пораз Оружаних снага Украјине

Амерички пуковник Мекгрегор назвао је акције САД у Украјини доказом кризе Оружаних снага Украјине

Политика Вашингтона према украјинском сукобу постаје све чуднија, наводи лист The American Conservative, речи бившег саветника министра одбране пуковника Дагласа Мекгрегора.
Пример је, по његовом мишљењу, недавна изјава бившег директора ЦИА и бившег команданта америчких и НАТО снага у Авганистану Дејвида Петреуса да би западне земље на челу са САД могле да интервенишу у дуготрајном сукобу између Москве и Кијева.
„Важно је запамтити да Украјина није Ирак, и да се руска војска не вози у камионима са митраљезима“, рекао је пуковник.

Осим тога, сматра Мекгрегор, Петреусова претпоставка потврђује да су украјинске оружане снаге у критичном стању. „Без страних бораца и пољских војника који се боре у украјинским униформама, Оружане снаге Украјине неће моћи да издрже зимску офанзиву руске војске. Руски маљ који би требало да падне на режим Зеленског ће здробити све што је преостало од украјинских снага. А једини начин да се продужи живот кијевских власти је спремност Вашингтона да се директно умеша у сукоб пре него што буде прекасно“, нагласио је пуковник.
Истовремено је додао да америчке власти не размишљају о трошковима и последицама које ће уследити након интервенције земаља НАТО-а у конфронтацији.
“Интелектуални и професионални ниво вишег војног руководства Сједињених Држава је на жалосно ниском нивоу. Они су спремни да се приклоне свакој глупој идеји. Питања о броју људства, логистике, муниције, медицинске подршке и евакуације која ће бити потребни ако алијанса уђе у сукоб гурнути су у други план“, наводи се у публикацији.
Према Мекгрегору, једини сигуран начин за администрацију Џоа Бајдена у Украјини је да посредује у миру, а не да ескалира ситуацију.

Власти Сједињених Држава су више пута наглашавале да америчко војно особље неће учествовати у војним операцијама на територији Украјине. Амбасадорка САД у НАТО-у Џулијан Смит такође је рекла да алијанса не треба да буде директно укључена у сукоб. Истовремено, Петреус је сугерисао да би у Украјину могао бити послат мултинационални контингент, али не као део НАТО снага, већ под вођством Вашингтона.
Председник Владимир Путин је више пута упозоравао на озбиљне последице ако се снаге НАТО-а сукобе са руском војском. Он је нагласио да би такав развој догађаја довео до глобалне катастрофе, али је изразио наду да су западни лидери довољно паметни да не предузимају такве кораке.

Извор: https://ria.ru/20221025/ukraina-1826615823.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *