Земље Г7 ограничавају цене руске нафте и гаса

На састанку министара финансија земаља чланица Г7 једногласно је донета одлука о ограничaвању цена руске нафте и гаса, саопштио је министар финансија Јапана Шунићи Сузуки.

Како је прецизирао, разлог за утврђивање лимита цена је потреба да се „ограниче приходи Русије од енергената“.

Шефови министарстава финансија Г7 саопштили су и да у случају потребе постоји могућност додатних мера како би се остварила ефикасност спровођења ограничења на цене руске нафте.

– Коалиција ће размотрити наредне кораке како би се осигурала ефикасност спровођења ових мера. Међутим, постоји могућност и да се ревидира та горња граница на цену руске нафте у случају потребе – наводи се у саопштењу које је објавило немачко Министарство финансија.

Министри финансија Групе седам такође су потврдили намеру да забране превоз руске нафте и нафтних деривата морским путем, уколико их не буду куповали по ограниченој цени.

Земље Г7 такође су потврдиле да ће, поред ограничења за нафту, разрадити и механизме који ће омогућити „рањивим“ земљама да и даље имају приступ енергетским тржиштима, укључујући и из Русије.

 
 

Истовремено се позивају све земље које производе нафту да повећају производњу како би се смањила волатилност на тржишту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *