ЗАВЕТ ИЛИ ЗАДАТАК?

Р`еферендуми у Доњецкој, Луганској, Запорошкој и Херсонској народној републици одговор су, подсетиће ових дана министар спољних послова РФ Сергеј Лавров, на жељу Зеленског „да би сви они који се осјећају Русима ради своје дијеце и својих унука требало да оду у Русију“. Да ли у истом регистру треба тумачити и речи Бакира Изетбеговића да Срби могу ићи „само са земљом коју могу понијети на својим ципелама“ и тако „мирно напустити Босну“?

ДА СЕ БРИШЕ ХЕРЦЕГОВИНА Упутства Бакира Изетбеговића треба ставити у контекст баражне паљбе НАТО држава којој је, у околностима предизборне кампање, РС немилосрдно изложена. О томе се у Србији мало или нимало прича, а оправдање се лако може наћи у чињеница да је свака па и ова предизборна атмосфера обиловала и тешким ријечима и тешким одлукама, али и лажном хистеријом.

У обраћању Бошњацима Бакир је највећем постратном напретку – миру, стабилности и изградњи инфраструктуре – претпоставио највећу кризу, уколико се гласачко тело оглуши о политику СДА и САД.

[restrict]

Ништа мање помпезно прошао је Босански сабор одржан у хотелу „Холидеј“ у Сарајеву на који су позвани „сви држављани Босне и Херцеговине“. С обзиром на то да сви Бошњаци нису могли стати у хотел, одазвало се мање од стотину њих, предвођених мало познатим Нешадом Аликадићем. На овом свебосанском скупу усвојена је и „Босанска декларација“, која ће, верујем, ући у анале најмаштовитијих кампања на овим просторима. У Декларацији дословно пише: „Ми босански људи који смо од наших предака наслиједили наш босански језик, наш босански идентитет, нашу босанску земљу, ријеке, планине и море, босанску традицију и културу, нашу босанску државу и наш босански суверенитет, ми сви заједно чинимо јединствену, интернационално признату босанску нацију у Босни и Херцеговини, чланици Организације Уједињених нација, чији је јединствени назив Босанска нација.“

Назив Херцеговина, предлажу потписници овог документа, треба користити само као регионални назив, а о овој будућој корекцији имена државе, када она буде и формално извршена, потребно је, кажу, обавијестити Организацију Уједињених нација.

БОШЊАШТВО АМИРА РЕКА Иако ова писмена наклапања немају упоришта ни у праву ни у стварности, њихов отровни потенцијал не треба занемарити, ако не из другог, а онда из разлога што њихова антисрпска и антихрватска стремљења имају своје инспираторе на Западу.

Прихватајући такву политику и начелно и у детаљима, кроз манифестацију лажног патриотског сентимента, Бошњаци су, упадајући у сопствену јаму, следили политички курс СДА.

Успех је ипак делимичан. О томе свједочи случај Амира Река, Бошњака, који је хуманост ставио изнад свих политичких и идеолошких разлика. Одбацивши бошњаштво као професију, овај честити човјек је као војни командант спречио масакр 45 младића уписаних у ратним књигама под ознаком „заробљени српски цивили“. Ову одлуку донео је само три дана након што су му спаљени мајка и фамилија. На изборима у Републици Српској овај кандидат за Нобелову награду за мир и хуманост бори се за мјесто потпредсједника Републике Српске, из реда Бошњака. Као кандидат Еколошког покрета Републике Српске, Амир Реко ће супротставити дух међуетничке сарадње политичкој идеји и пракси СДА Алије и Бакира Изетбеговића коју ће, кроз коалицију „Држава“, заступати Сенад Братић а кроз Сребренички мит – Ћамил Дураковић.

 

КОЛИКА ЈЕ ЦЕНА РС? У Изетбеговићевом страначком племену Реко слови за издајника Бошњака, изрода и особу нон грата у родном Горажду. Овај одбачени борац и частан човјек могао би, уз помоћ институција Републике Српске, промијенити парадигму сукоба у цјелој БиХ и разобличити наводно важније колективне интересе и доминантне националне идентификације унутар бошњачке вјерске и националне политике.

Овакав дискурс показаће се необично важним у данима који следе, када ће се најважнији политички процеси на Балкану одвијати управо унутар саме БиХ, уз западну логистику и на штету Републике Српске. Такви изазови захтевају правилан и мудар избор људи који ће се наћи на челу Републике. На зеленој чоји где је залог цела Српска наћи ће се Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ, и Јелена Тривић.

Додик ће уложити завет очувања суверености потврђене током одбрамбено-отаџбинског рата и међународно-правно верификован Женевским и Њујоршким принципима. Јелена пак партију почиње са 10 милиона долара донираним од стране генерала америчке војске Ноулса. Ова трансакција договорена је на састанку Габријела Ескобара, Метјуа Палмера, Јелене Тривић и Младена Иванића, уприличеном 11. јула 2022.

На бирачима је да процене колика је цена РС.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *