ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ ЊУЈОРКА: “Компликовано време је пред нама, мораћемо да доносимо важне одлуке”

Председник Вучић налази се у Њујорку где ће се поводом 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација састати са више од 30 званичника држава широм света и шефовима кључних међународних политичких и економских организација.

Председник је на почетку обраћања рекао да је у Њујорку данас цео свет, и представници чак 193 државе.

– Ја нисам у било каквој политичкој офанзиви. Радим свој посао. У офанзиви су неки други према Србији. Неки су стално раније били у офанзиви, а ми смо све губили. Ја радим свој посао, то је моја дужност. Биће напорно, и верујем да можемо много ствари да урадимо. Сада је 9 ујутру у Њујорку. Ми смо јутрос имали састанак са Клаудијом Тени, чланицом Доњег дома Конгреса. Она разуме проблеме Србије, разговарали смо са њом о раду Српског ко

Вучић каже да је време великих тензија и геополитичких промена, и да је важан долазак у Њујорк и због контаката који се остварују у Њујорку.

– Ми још радимо на последњем подешавању детаља мог говора у УН. Донели смо одлуку да говорим на енглеском језику, зато што тамо није најважније обраћање нашој јавности, већ онима који треба да чују. Решавамо још неке детаље, како би све било перфектно, и бићемо спремни за све. То је овде у шест после подне. Некако су направили да Зеленски прво говори, затим представник Конга, па ја. Долазим као шеф државе после украјинског шефа државе, готово непосредно. То је наравно случајност – казао је председник.

Он истиче да је суштина у садржају говора, и да је он поделио свој говор у пет тачака.

 
 

– Говорићу о непоштовању међународног јавног права у случају Србије. Наш посао је да радимо за своју земљу, а не за неког другог. На то сам поносан, тако смо увек радили. Сачували смо слободарски дух и независност своје земље. Мислим да ми не разумемо довољно шта се то дешава и шта је пред нама. Пред нама је кључних шест месеци у којима се праве разлике. У којима ће бити они који су преживели једва, са малим шансама за успешан напредак у будућности, они који су преживели, али ослабљени, и они који су преживели ударце али су испливали као најјачи од свих. То ће направити кључне разлике између Немачке и остатка Европе, без обзира на све проблеме са којима се суочавају. Они могу да бацају паре, фигуративно говорим наравно – рекао је председник.

Вучић додаје да ће бити уништене многе мале земље у Европи, и да је сваки дан који прође а да се отвори нова фабрика невероватан успех.

– Незапосленост нам је на најнижем нивоу, 8.9 одсто. Ми имамо суфицит од 0.5 милијарди у периоду од јануара до августа. Имали смо веће приходе од 1.7 милијарди евра веће, али имамо и веће расходе, због енергетске ситуације и скока цена, и куповине струје, нафте и гаса. То прави озбиљне проблеме земљи, срећа па имамо стабилне јавне финансије. Овако је неизвесно, а да је другачије не бисмо имали никакву шансу. Ја видим шансу да се извучемо, а не видим шансу да ће да процвета нешто, као што многи виде. Ја говорим о држави, питање је може ли држава да опстане и да сачува све – казао је он.

Председник Вучић је истакао да држава купује нових 30 хиљада тона мазута због неодговорних људи у локалним самоуправама.

– Али ми не смемо да дозволимо да људи немају грејање. Не смемо да дозволимо притисак на енергетски систем Србије, јер ће онда људи да поваде грејалице, пошто су навикли да ходају зими у мајицама на кратке рукаве – рекао је Вучић.

 
 

Он је казао и да чека вести од Реџепа Тајипа Ердогана, који је у Њујорк дошао са највећом делегацијом, да ли ће допустити струју која стиже из Азербејџана.

– То је заиста важна ствар за нас, верујем да бисмо тиме додатно осигурали снабдевање за наше грађане. Видите да се све више говори о несташицама хране. Нама више земаља нуди огромне суме да дођу и да купе нашу храну. Једна афричка земља нам нуди 600 милиона долара да дођу и купе готово све наше залихе – открио је председник.

Вучић је, говорећи о такозваном новом оквиру преговора, рекао и да су Плетнер, Бон и Лајчак њему донели папир који је он одбио да прими, иако га је прочитао. 

– Знам шта су биле нечије идеје. Када сам говорио о новој архитектури нисам никога лагао. Они су после сами потврдили све што сам рекао, када је Петер Стано рекао да нам требају паралелни преговори. Ја сам довољно искусан и довољно политички ветеран да не узмем тај папир. Тај папир сада чека да га узмем, али још не могу, глава ме боли – рекао је он.

 
 

Председник је изричито рекао да не постоји никаква шанса да пустимо тзв. Косово у УН.

– Људи мисле да је то само некоме опсовати мајку и идемо даље. Али морамо да размишљамо шта ћемо јести. Они су ствари поставили јасно, и кажу да је Путин изградио зид, и траже да се сврстамо на нечију страну. Али ми не желимо да будемо поред било каквог зида. То све додатно компликује нашу ситуацију. Не живимо на неком мирнијем месту, већ на раскршћу путева – истиче Вучић.

Он каже да би било проблема и када би прихватили предлог Запада, и биће их ако не прихватимо.

– Ако прихватимо тај предлог, то значи да више никада нећемо моћи да избацимо Приштину из УН, иако се не тражи формално признање. Ако је то мали проблем, ја не знам који би могао бити већи. Ако не прихватимо, као што кажу Хрвати јутрос, Вучић и Србија ће бити изоловани. Не мислим да је то лако, али не видим другу могућност. Све има своје последице, као и оно што смо изгубили 1999, 2004, 2008… Врло компликовано време је пред нама, и мораћемо да доносимо важне одлуке – додао је председник.

Вучић је истакао да је новац најскупљи луксуз још од Другог светског рата, и казао да је сада само питање како доћи до новца.

– Зато сам био пресрећан када смо добили милијарду од наших пријатеља из Емирата, и то по камати од три одсто. Ја ћу овде покушати да се видим са Георгијевом, представницом ММФ, да обезбедимо ако нам затреба да повучемо новац за рол-овер. Ми ћемо наћи новац. Наш дефицит би био испод три одсто да нема енергетских проблема. Проблем је што нико не зна куда ово води, и куда ово иде. Много проблема имамо. Неке земље Бога моле да се задуже по 8 одсто, а биће по 10 и 12 одсто јер новца нема, и нико неће да да новац – каже он.

Председник је још једном поновио да није проблем прихватити Приштину као реалност, али да није реалност да прихвати тзв. Косово као део УН.

– Ја сам решио да после овог састанка заузмем веома активан став, и састаћу се са представницима земаља са којима имамо дуготрајна пријатељства. Имаћемо састанке са представницима Централноамеричких земаља, рецимо Гватемале и Костарике, која је међу првима признала Косово. Састајаћемо се и са афричким земљама. Ми радимо свој посао, Албанци нека раде свој. Велика је борба у Вашингтону. Тешка је наша позиција, људи. Овде у њујоршкој полицији Албанци имају синдикат са више од хиљаду људи, зове се Илирија. Чак 80 најбољих стејкхауса држе Албанци – истиче Вучић.

Он каже да су против нас, по питању КиМ, најмоћније западне земље.

– Ми морамо да се боримо, не можемо да седнемо и предамо се. Погрешно би било ипак да ми њих опсујемо, и будемо јунаци 24 сата, али после морамо да исплаћујемо плате и пензије. Нама треба озбиљан и рационалан став, боримо се за своју земљу колико можемо, али и знамо у каквој смо позицији – рекао је председник.

Вучић је додао да је Србија била изложена атаку неодговорних група, говорећи о Прајду.

– Видели сте појединце који мисле да имају право да шетају, а да нико други нема право, пошто су они ваљда нормални, а ови други нису. Видели сте и људе који су нарушавали јавни морал. Лица која су нападала полицију одговараће кривично, као и лица која су нарушавала јавни морал, скидајући гаће и панталоне. Сада, држава се нашла у једном интеррегнуму, где било коју одлуку да донесете подржаће вас 80 одсто људи, а ових 20 одсто хоће да вас растргну. Два месеца је вођена бесмислена кампања. Никакве шетње није било, они су 10 минута прошли од Ташмајдана до Уставног суда – рекао је он.

Председник каже да је глупост да га је амерички амбасадор Хил убеђивао у било шта.

– Оним људима које бих могао да назовем бедним лажовима, али ме функција спречава да то урадим. То су сви ови такозвани десничари, углавном са минималним образовањем, сваку реч су слагали. Ја сам са Хилом разговарао о важним темама, о КиМ и енергетској ситуацији. И о соларним панелима, и о Ђердапу 3. Али смо о КиМ разговарали најдуже, и тек када смо завршавали разговор, ја сам га питао какве су му активности за тај дан. Он ми је рекао да иде у Прањане, и рекао је чак да ће говорити о четничком покрету, што је интересантно јер нико није користио тај термин. А онда је рекао да још није донео одлуку да ли ће ићи на протест испред Уставног суда. То је све – казао је Вучић.

Он је такозване десничаре назвао бубњарима бесмисла, и додао је да су свако слово слагали по том питању.

– Они полазе од себе. Неки од њих су ишли по тајним резиденцијама западних амбасадора у Београду. А шта сте то радили тамо? Што нисте то рекли народу. Одатле долази та аутопројекција. Они не разумеју да постоје лидери којима амбасадори не могу да наређују. Ја поштујем све амбасадоре, и руског и америчког. Али ви морате да држите чврст став своје државе. Ми је хвала Богу имамо, што види цео свет. Да дођу било који, или ови левичари, или десничари, страх ме је да би мало шта од државе остало – рекао је председник.

Вучић каже и да га једни оптужују што шетње није било, а други га нападају што је шетња одржана.

– Ја сам задовољан што није био значајан број повређених, изузев полицајаца. Сва лица која су нападала полицију ће одговарати. Ти полицајци су наша деца, браћа и очеви, и нико их неће тући по улицама само зато што су обезбеђивали мир. Држава ће обезбедити сигурност за сваког појединца. У политичком смислу сада је свима јасно да морамо да се изборимо за нормалну, пристојну Србију. За то сам крчио пут, широког покрета народа у Скупштини. Дакле, да направимо пристојну Србију у којој ће сви бити заштићени, где ће свачија права бити поштована. Ми не можемо бити гласни као екстремисти, и не добијамо лајкове као они што псују мајку другима. Ми морамо сачувати нормалност, пристојност, стабилност и мир у земљи. А са друге стране имате притисак страних служби, и нико неће да види нормалну Србију – рекао је он.

Председник је истакао да и левица и десница нападају државу и власт, а не једни друге.

– Хоће да влада хаос, са бесмисленим типовима на оба пола политичке сцене. То раде стране службе, и неодговорни политичари – истакао је Вучић.

Он је потом рекао да ће бити најсрећнија Србија када екстремни политички чиниоци остану у запећку.

– Једино што им је заједничко је то што мрзе Вучића. Са тим немам проблем, али би њихова владавина за Србију била катастрофална. Људи су сити слушања глупости, зато је мала гледаност политичких емисија. Али су гледали пренос Скупштине, и сада више неће да слушају накнадну памет. Просто људи желе да слушају оно од чега им живот зависи – истиче председник.

Вучић је прокоментарисао и увреде навијача Звезде, који су скандирали њему и премијерки Ани Брнабић.

– То је у реду, заслужио сам. Милош велики је давно рекао: “Које ли сам ти то много велико добро учинио, па ме толико мрзиш?” Не знам да ли треба да се правдам, да ли имам неке везе са Аном Брнабић? Бесмислено је то све. Ево ја сам вам испричао детаље разговора са Хилом, и видите да су сви лагали – рекао је он.

Председник истиче да је Хил паметан човек, и политички ветеран, и да зна како се разговара са председником Србије.

– То му није ни пало на памет. И када хоће нешто да ме пита, тражи да останемо у четири ока, и онда постави питање. Он веома води рачуна о свему. Ја сам слушао како наоружавамо Русе или Украјинце. То су све лажи. Е то раде неки амбасадори не би ли уносили раздор. Ми водимо о свему томе рачуна и пазимо на сваки енд јузер уговор – истакао је Вучић.

Он је рекао да не треба укидати веронауку, и додао је да је то питање образовног система.

– Не мислим да је проблем у било ком предмету. Али мислим да су друштвене мреже део нашег естаблишмента црквеног одвеле у десно. Кажу склоњен је монах Антоније. Он није никакав монах, он је непријатељ и противник српске цркве. Као и онај Акакије. Али су они довели у ту ситуацију и део нашег друштва да сви морају да иду у десно, а да зилотска удружења постају део мејнстрима. То су ствари за цркву, а не за нас. Што се мене тиче, СПЦ има историјску улогу, и наш народ опстаје тамо где има српске цркве. Тамо где нема српске државе, а има народа, он опстаје само захваљујући цркви – рекао је председник.

Вучић је на крају поручио да не бисмо опстали да нам нема цркве, и да многи не разумеју значај и улогу СПЦ.

– Црква има право на свој став. Понекад одређене ствари не разумемо, али ко сам ја да бих то све морао да разумем. А и то им добро дође. Кад им неко звижди, зато што мисле да су под мојим утицајем, онда и они оду тамо да би добили неки аплауз. Људи мисле да су важни коментари испод потписаних или непотписаних текстова, али мало ко се бави суштином.

Председник је најавио у наредних шест месеци стварање великог државотворног и националног покрета за опстанак и напредак Србије.

– И да се супротставимо свим овим тешким болестима које су опхрвале наше друштво. Верујем да ћемо радом успети да превазиђемо све тешкоће које су пред нама. Ноге могу да подмећу сви, и то је некоме посао а некоме није. Зато ми морамо да подигнемо главу и свој глас, да се не плашимо свих тих малих. Морамо да подигнемо глас за нормалну, снажну и безбедну Србију. Желим да видимо светло на крају тунела и идемо у коначну победу – закључио је Вучић.

куса – рекао је он.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *