Све шири фронт политичке офанзиве на Србију

Док Аљбин Курти истрајава на реципроцитету, са Запада се множе идеје и предлози који треба да одобровоље Србију на уступке који су, у било којој форми, ништа друго до признавање независности њиховог балканског чеда

Док је почетком септембра на прелазима између Србије и КиМ почео да важи нови (усмени) споразум Београда и Приштине о начину уласка и изласка из наше јужне покрајине, решење другог дела проблема, односно инсистирања на којем истрајава Приштина није ни на видику. Штавише, премијер приштинских привремених власти Аљбин Курти поручује да је почела замена регистарских таблица Републике Србије такозваним косовским „РКС“ и да ће тај процес трајати следећа два месеца.
Иако се таква порука у Београду третира као претња, због чега је и дошло до напетости, чак и звецкања оружјем и усплахиреног деловања западних „добронамерних“ емисара, Курти не одустаје од наума да се и на овај начин приближи потпуној независности. Поново се Србима на КиМ обратио на српском језику како би их подстакао да у наредна два месеца пререгиструју возила у 34 центра за регистрацију широм покрајине. Све уз напомену да пререгистрација аутомобила са регистарским ознакама градова на КиМ које издаје Србија неће моћи да се изврши након истека рока. „Да би се осигурао што лакши процес регистрације возила, неће бити потребе за царином. Ово је велики уступак, имајући у виду да би царинска наплата по возилу била око 5.000 евра. За прву регистрацију се неће тражити технички преглед возила“, поручио је Курти у поруци објављеној на његовом фејсбук налогу.
МУП у Приштини није објавио никакве детаље око припремних радњи за спровођење процеса пререгистрације, нити који ће бити даљи кораци уколико грађани на северу одбију да пререгиструју своје аутомобиле. У њиховом упутству за пререгистрацију возила на „РКС“ регистарске ознаке, у члану 4, где су описане процедуре за пререгистрацију возила, у параграфу 1.5, наводи се да је „важећа возачка дозвола“ неопходна, без прецизирања да ли овај документ треба да издају косовске власти. МУП-у у Приштини много је важније било да саопшти да је први случај пререгистрације извршен у општини Призрен.

[restrict]

ТЕХНИЧКЕ ЗАЧКОЉИЦЕ Куртијев провидан политички циљ је и замишљен тако да се на терену кроз низ бирократских зачкољица Срби наведу да прихвате сва приштинска документа, самим тим и назовидржаву Косово. Та замка се управо огледа приликом пререгистрације аутомобила. Укратко, основна ствар коју грађанин треба да има када жели да региструје ауто је „косовска“ лична карта. А да би извадио личну карту, најпре мора да има доказ о држављанству. Овај документ садржи две врсте података, из извода из матичне књиге рођених и из матичне књиге држављана. Срби с Косова имају право на двојно држављанство, па тако већина њих користи оно српско, али уколико желе да остваре било које право пред косовским институцијама, морају да имају и косовска документа јер органи у Приштини скоро по правилу не признају документа које издају њихове колеге у Србији.
Многи Срби наводе да им се не признају ни новији изводи из матичне књиге венчаних које издају органи Србије, као и изводи из матичне књиге умрлих, судска документа… Потешкоће око вађења косовских докумената имају и грађани који су „игром случаја“ рођени у Србији, односно и од њих се тражи да покрену процедуру пријаве држављанства уместо верификације. А осим грађана на северу, има и оних на југу који се суочавају са овим проблемима и то су углавном повратници.
Да би, ваљда, „охрабрили“ грађане са севера на тај чин, у Лепосавићу су, рецимо, под ротацијом патролирале специјалне полицијске јединице с дугим цевима, што је веома узнемирило грађане најсеверније општине на КиМ јер су у то време родитељи водили децу у школу.
Па ипак, не би се рекло да су Срби превише заинтересовани за регистрацију. Плашење оружјем је ту контрапродуктивно. Градоначелник Северне Митровице Милан Радојевић рећи ће за „Танјуг“ да се нико од Срба није појавио у центрима за пререгистрацију возила. „Одговор Приштини и Аљбину Куртију Срби су дали данас самим тим што се, према подацима које имам, нико није појавио у регистрационим центрима да се распита или да поднесе захтев за пререгистрацију. Тако да мислим да је то јасан одговор и сигнал и институцијама у Приштини и Аљбину Куртију шта Срби о томе мисле“, рекао је градоначелник Северне Митровице.
На ту тему се осврнуо и председник Србије Александар Вучић, после разговора са словеначким председником Борутом Пахором, нагласивши да је, према првим информацијама, само двоје грађана са севера Космета прихватило да промени таблице, што, како је рекао, само потврђује колико је одлука Приштине неодговорна и неозбиљна. Вучић није пропустио да каже како има око 9.000 КМ таблица, а 7.500 су баш на северу Косова и Метохије. „Очигледно да сви чекају у реду да подрже те Куртијве идеје“, додао је Вучић иронично, уз процену да неће бити више од 200 замењених таблица, са КМ на „РКС“.
Питање пререгистрације, односно замене таблица на „РКС“ је овог августа само оживело тензије из септембра прошле године, када је Приштина увела реципрочне мере Србији, односно издавање пробних таблица свима који управљају аутом са регистарским ознакама градова из Србије. Најава Куртијеве владе да ће грађанима на северу Косова бити одузете све КМ (Косовска Митровица) таблице, револтирала је Србе и навела да две недеље држе у блокади граничне прелазе на северу КиМ – Јариње и Брњак, које су запосели припадници косовске специјалне полиције, а с друге стране долетали војни авиони Србије.
Још тада је званични Београд поручио да су јединице Војске Србије у повишеној борбеној готовости у гарнизонима Рашка и Нови Пазар, надомак границе с Косовом. То важи и данас, па су се неки западни војни аташеи чак дрзнули да затраже проверу тих касарни. Наравно да су одбијени.
Привремено решење у виду „компромиса“, које је донекле спустило тензије, било је да се белим стикерима прелепљују државни симболи, што је важило и за КМ таблице, све до постизања коначног решења. Али, у јуну ове године, баш када је специјални представник ЕУ за дијалог између две стране Мирослав Лајчак у Приштини изразио наду да ће се дијалог Косова и Србије на високом политичком нивоу наставити, власти самопроглашене државе Косово су усвојиле одлуку о пререгистрацији аутомобила регистарских ознака градова на Косову, које издају органи Србије, на „РКС“ (Република Косово) таблице.
Оштар одговор Београда и довођење у питање самог дијалога навели су Лајчака да у односима Београда и Приштине само констатује „нову ситуацију“.
Сада смо ту где смо. Направљен назовикомпромис с личним документима у коме је боље прошла Приштина јер су њихова документа сада легална у Србији, иако је то нонсенс јер Србија и даље не признаје самозвану државу Косово. Зато су на свим царинским пунктовима на административним прелазима на видним местима постављени дисклејмери, тј. обавештења у којима се објашњава да се омогућавање коришћења личних карата издатих од стране Приштине врши искључиво из практичних разлога, ради омогућавања слободе кретања и да се то не може тумачити као признавање једнострано проглашене независности Косова.
Било би занимљиво видети како на документа квазидржаве Косово реагују Шпанија, Грчка, Румунија и Словачка, земље које и даље не признају ову накараду од државе, као и већина чланица УН.
За ове земље, изгледа, не мари ни Европска унија, бар по позиву портпарола Европске комисије Карлоса Мартина, упућеног Приштини да продужи рок за пререгистрацију возила. Или је то баш у складу са политиком ЕУ, чији званичници не крију да теже обавезујућем споразуму између Београда и Приштине који, како је изјавио Олаф Шолц, подразумева обострано признање, боље рећи независност „Косова“.

ДИПЛОМАТСКИ ПРЕСИНГ Појачана дипломатска активност у том циљу не огледа се само у ангажованости већ познатих специјалних изасланика Мирослава Лајчака, Американца Габријела Ескобара и америчког амбасадора у Београду Кристофера Хила, који се ових дана растрчао по београдским медијима недипломатски делећи „савете“ српским властима шта и како треба да чине.
Медији наједном из нафталина извлаче бившу високу представницу ЕУ Кетрин Ештон, која наводно треба да буде ангажована на писању будућег споразума, који би садржао елементе модела две Немачке, на чему су баш у Берлину одувек инсистирали.
Категорично одбијање Београда да пристане на међусобно признање довело је до оживљавања модела две Немачке а у јавност га је протурио Артан Бехрами, саветник бившег председника тзв. Косова Хашима, наводећи да је амерички дипломата Френк Визнер уочи недавног састанка председника Србије Александра Вучића и Куртија у Бриселу предложио да Косово одустане од признања будући да из Београда нема ни наговештаја да би се то могло догодити…
Примена модела две Немачке значила би аранжман између Београда и Приштине по узору на решавање проблематичних односа између Источне и Западне Немачке. Западна и Источна Немачка договориле су се након више од две деценије, 1972. године, да обе, као самосталне државе, постану равноправне чланице УН. При томе, Западна Немачка никада није признала Источну Немачку.
За београдске аналитичаре, попут бившег дипломате Зорана Миливојевића, враћање на модел две Немачке показује и колико сви досадашњи покушаји нису дали резултат, а ово је једина варијанта која нуди потврду косовске државности без признања Србије. Међутим, „нема шансе да то прође, јер Србија неће признати Косово, неће пристати на могућност да Косово постане члан УН, и то је за Србију неприхватљиво и не задовољава њене државне и националне интересе…“, оценио је Миливојевић.
У Бриселу демантују ангажман некадашње високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и њено прикључење тиму специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, наводећи да је Лајчак само „у редовном контакту с претходним фасилитаторима и људима с дубоким знањем у дијалогу, укључујући баронесу Ештон“.
И ту није крај. Да се не би губило време, постарали су се председник Француске Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц, упућујући заједничко писмо председнику Србије Александру Вучићу у којем, поред тираде о безбедности Европе, стабилности у региону (како га они зову) „Западног Балкана“, а све у „светлу руске агресије на Украјину“, апелују на председника Вучића да „покаже максималну одлучност и спремност да доноси тешке одлуке“. Које, како наводе, воде ка напретку у дијалогу између Косова и Србије, под окриљем ЕУ. Они званично нуде своје саветнике за спољну и безбедносну политику, Јенса Плетнера и Емануела Бона, да пруже директну подршку Мирославу Лајчаку у његовим залагањима.
Није тешко наслутити шта те одлуке треба да представљају. Аутомобилске таблице су тек „циглица“ у бедему косовске независности. Србија се надавала таквих „циглица“ и време је да за то пита и народ. Тако ће бити лакше и властима и народу.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *