Стратешко партнерство разваљује Србију

Екипа „Печата“ у Руднику Мајданпек

Из теренског возила изашли смо на плато осмог гребена планине Старица изнад Мајданпека. Било је то протеклог петка, 9. септембра, око 11 сати, баш у тренутку када су полиција и приватно обезбеђење раздвајали групу од више десетина радника кинеске компаније „Зиђин“, којој су власти Србије продале већински удео у Руднику Мајданпек, од двојице активиста групе грађана „Не дам Старицу“, који су у том сукобу извукли „дебљи крај“

Новинарски инстинкт налагао је да одмах ту, где су претучена двојица младих људи, Ненад Миладиновић и Драган Дмитровић, речју и сликом забележимо шта се догађа на месту тешких издисаја Србије, за које, додуше, већина њених грађана и не зна, али је неки „главни“ Кинез на терену одмах испружио руке према нама бесомучно вичући да никакво снимање није дозвољено. Истовремено, на бедему подигнутом од камена миниране планине, мирно је под шлемовима, маскама и наочарима стајало најмање тридесетак Кинеза који су нас сви одреда, као и њихов шеф, снимали телефонима. У вербалном дуелу одговорили смо им свеприхваћеном крилатицом „ми само радимо свој посао“, што смо морали да докажемо каснијим легитимисањем и давањем изјава полицији.
Кад су се тензије настале због опасног приближавања огромних машина „црвеној црти“, чије би прелажење значило одбрану врха Старице телима Мајданпечана, мало смириле, „главни“ Кинез је нетрагом нестао. Ми смо остали са узнемиреним чуварима планине који су полицајце и припаднике приватног обезбеђења ангажованог за потребе „Зиђина“ уверавали да нема те силе која ће их спречити да одбране Старицу и с великим неспокојем посматрали трагедију закулисне одлуке да, заправо, у име некога или нечега Срби ударају на Србе.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Један коментар

  1. Poprilično profesionalno posrnuće gdje N. Stojčević! Ne pravi se ozbiljan tekst na osnovu izjava nekoliko “aktivista” , ma šta to značilo. Gde je druga strana, gde su lokalne vlati, gde ministarstva, vlada…gde stručnjaci, geodetski zavod, dokaz da su pare vraćene d. Hiljadu pitanja bez odgovora reporterke. Zatim priče o zabludelim i pijanim Kinezima na bespućima globalnog kapitala. Gde je dokaz za te tvrdnje. “Pesnička sloboda”
    Senzacionalistički i površno! Posebna zagonetka je “inspirativni” naslov teksta! Pozavideli bi joj i Njujork tajms i Gardijan zajedno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.