„Спаса нема“: Американци признају да не могу да помогну Европи у енергетској кризи

 
Амерички произвођачи нафте и гаса из шкриљаца упозоравају да не могу у довољној мери да повећају производњу како би помогли Европи да се избори са енергетском кризом током предстојеће зиме, пише „Фајненшел Тајмс“.
 
Без обзира што су цене нафте пале у последње време, ситуација на тржишту може да се промени почетком децембра када почне да важи европски ембарго на куповину руске нафте. Министар финансија Сједињених Америчких Држава Џанет Јелен упозорила је ове недеље да ступање на снагу ембарга може да испровоцира скок цена нафте. Стручњаци претпостављају да би цене поново могле да порасту преко 100 долара по барелу.
САД су повећале извоз нафте и течног природног гаса у Европу, иако представници те економске области истичу да су обими испоруке у овом моменту већ близу максимума, док ће, истовремено, производња нафте у земљи ове године бити мања од републичке прогнозе оквирно за милион барела дневно.

Спаса – нема

Вил Ванло, директор фонда за директне инвестиције „Quantum Energy Partners“, једног од највећих инвеститора у сектору шкриљаца, оценио је да Сједињене Државе не могу нагло да повећају производњу. Према његовим речима, тренутни обим производње је такав какав је.
 

„Спаса нема. Ни кад је у питању нафта, ни кад је у питању гас“, додао је Ванло.

Главни извршни директор „Pioneer Natural Resources Co.“ Скот Шефилд сматра да амерички произвођачи шкриљаца неће моћи значајно да повећају производњу.
 
„Не покрећемо нове платформе за бушење и не видим да би неко други то могао да ради“, нагласио је Шефилд.
Он претпоставља да би цене нафте ове зиме могле да порасту изнад 120 долара по барелу.
Према речима директора фонда за директне инвестиције „Kimmeridge Energy “ Бена Дела, акционари нису спремни да дају зелено светло нафтним компанијама за нагло повећање производње, јер то захтева нове инвестиције. Инвеститори преферирају да компаније производе мање, али са већом добити.
 

„Мање повећање испорука нафте и гаса из САД у најскорије време неће променити ситуацију на светском нивоу“, оценио је шеф приватне компаније за производњу нафте Greenlake Energy Ventures“.

Према подацима америчког Министарства енергетике, производња у САД је пре пандемије вируса корона достигла 13 милиона барела дневно, да би затим нагло пала и до овог момента се није вратила на ниво од пре кризе. Прошле недеље је износила 12, 1 милион барела дневно.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *