СЛОЖНИ И УДРУЖЕНИ СМО ЈАЧИ

Проблеми су премостиви: Учесници Скупштине

Пише
МИРКО ЛУКОВИЋ
Фото
МИРОСЛАВ МЛИНАР

Скупштина Фонда је указала на неопходну бољу организованост матице и расејања, отклањање неповерења из прошлости, враћање узурпираних средстава и подршку низу пројеката, као и подршку држави у напорима за праведно и одрживо решавање питања КиМ, у складу с међународним правом, Уставом Србије и Резолуцијом СБ УН 1244

Јачање веза матице и расејања, продубљивање поверења, културног и духовног јединства између свих делова српског народа представљају стратешку обавезу државних, националних, научних и духовних институција и удружења. Повезаност свих делова српског народа око најважнијих националних и државних циљева услов је за успешан развој и напредак Србије као суверене и независне земље, као и за још веће поштовање Срба у расејању као мостова сарадње и разумевања. У временима дубоких промена, великих изазова и неизвесности каква су данашња то је уједно и услов успешне заштите најважнијих националних и државних интереса.

Дијаспора се не одриче матице: Скупштина Фонда

Ово је, поред осталог, истакнуто на седници Скупштине Фонда дијаспора за матицу одржаној у Парохијском дому Храма Светог Саве, у Београду (24. септембра 2022). Поред представника српског расејања из више европских земаља, САД, Канаде и Аустралије, у раду Скупштине су учествовали Милица Ђурђевић Стаменковски, председница Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Србије, народни посланик Сања Лакић, градски менаџер Града Београда Мирослав Чучковић, председник Матице исељеника Србије Миодраг Јакшић, ранији председник Владе Србије Никола Шаиновић, председник ИО Клуба генерала и адмирала генерал Лука Кастратовић и други представници јавног, културног и друштвеног живота.

Скупштина је, између осталог, усвојила Извештај о раду, завршни рачун за протекли период, извештај о раду Фондације за стипендирање талената из математике и техничких наука „Сања Миленковић“, преглед невраћених средстава, као и смернице за рад у следећој години. У смерницама је истакнуто да ће Фонд и у наредном периоду, у складу са утврђеним критеријумима, дати приоритет решавању хуманитарних проблема угроженог народа у Покрајини Косово и Метохија, избеглим и расељеним лицима, као и сиромашним породицама са троје и више малолетне деце. Уз запажање да расте број молби за хуманитарну помоћ док се приходи Фонда од камата на депозите у банкама и нових донација смањују, упућен је апел потенцијалним приложницима и донаторима из расејања и матице да својим прилозима Фонду омогуће решавање још већег броја хуманитарних случајева. У истом циљу, Фонд ће наставити своје вишегодишње напоре за укидање пореза на хуманитарну делатност како се средства за хуманитарне потребе не би пореским оптерећењима даље смањивала.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.