Позив на одбрану Косова и Метохије: Српски интелектуалци потписали проглас

 
Група интелектуалаца упутила је јавности Србије проглас којим се позива на одбрану Косова и Метохије као нераскидивог дела Србије.
Проглас, који је објавио Нови Стандард, преносимо у целости:
Иницијатива о статусу две Немачке долази у тренутку када западни званичници говоре да се процес мора брзо завршити. Време је да подигнемо глас и пошаљемо поруку да на то не пристајемо
„Поштовани грађани, родољуби, сви којима је стало до наше земље и нашег народа,
Велике силе, које су подстакле албанску побуну на Косову и Метохији, затим извршиле оружану агресију на СР Југославију, потом координисале сецесију и које упорно и непрестано раде на томе да натерају Србију да се сама одрекне својих светиња, територија, грађана и природних богатстава, поново су у офанзиви користећи нову кризу у међународним односима и неред који иза ње остаје.
Нова – стара иницијатива о статусу две Немачке уз прихватање обавезе да се кроз десет година учини међусобно признање, долази у истом тренутку када званичници западних држава јавно говоре о томе да процес траје предуго и да се мора брзо завршити.
Време је да подигнемо глас, да се сложно окупимо и пошаљемо јасну поруку како на то не пристајемо. Позивамо све интелектуалце, јавне личности, организације, покрете и политичке странке да се окупимо и станемо иза прогласа којим ћемо странцима и српским колебљивцима објавити јасан став Србије и српског народа.
Не прихватамо никаква разграничења, поделе, прелазна решења и сличне непристојне понуде. Поручујемо да нико нема мандат да потписује и предаје ни педаљ Косова и Метохије које је по међународном праву јасно и неприкосновено део Србије, нити да размењује „наше за наше“.
Окупимо се да јасно подсетимо како је једино трајно решење иза кога стојимо поштовање Устава Републике Србије, Резолуције СБ УН 1244 (1999), нашег Косовског завета и права свих, без обзира на нацију и веру да у нашој земљи живе у миру и слози, на основу чега тражимо и боримо се за пуну реинтеграцију Косова и Метохије у уставноправни поредак Србије, када за то буду створени услови и када то буду међународне околности дозвољавале. До тада, све мере, одлуке, иницијативе и активности које се спроводе, морају бити усмерене ка испуњењу тог циља.
Потписници:
1.

др Данило Баста, академик

2.

Матија Бећковић, академик

3.

др Часлав Оцић, академик

4.

мр Драгомир Анђелковић

5.

проф. др Слободан Антонић

6.

генерал проф. др Синиша Боровић

7.

проф. др Слободан Владушић

8.

Александар Вујовић

9.

др Александар Гајић

10.

др Стеван Гајић

11.

др Владимир Димитријевић

12.

Драган Добрашиновић

13.

др Слободан Доклестић

14.

др Душан Достанић

15.

проф. др Јован Душанић

16.

др Миша Ђурковић

17.

Никола Живковић

18.

мср Душан Илић

19.

Игор Ивановић,

20.

др Слободан Јанковић

21.

проф. др Милош Ковић

22.

Александар Лазић

23.

проф. др Горан Латиновић

24.

Синиша Љепојевић

25.

др Иван Милић

26.

Бранимир Нешић

27.

др Александра Новаков

28.

Александар Павић

29.

проф. др Валентина Питулић

30.

проф. др Александар Поповић

31.

проф. др Душан Пророковић

32.

Александар Протић

33.

проф. др Слободан Орловић

34.

др Александар Раковић

35.

проф. др Митра Рељић

36.

др Слободан Рељић

37.

проф. др Бранислав Ристивојевић

38.

проф. др Слободан Самарџић

39.

мср Марија Стајић

40.

доц. др Славиша Стајић

41.

проф. др Миломир Степић

42.

др Рада Стијовић

43.

др Богдан Стојановић

44.

проф. др Срђа Трифковић

45.

проф. др Ђорђе Чантрак

46.

доц. др Душко Челић

47.

проф. др Зоран Чворовић

48.

проф. др Богољуб Шијаковић

49.

проф. др Марица Шљукић

50.

проф. др Срђан Шљукић“

2 коментара

  1. “… мене све ране мога рода боле
    и душа моја с њим пати и грца.
    Овде, у болу срца истрзана,
    ја носим клетве свих патњи и мука.
    И крв што капа са душманских рука,
    то је крв моја из мојијех рана:”

    Придружујем се, Др Јелена Јовичић

  2. Нисам читао Вучићев говор, али по ономе што чујем рекло би се да је осмишљен да се народ уљуљка са оним: “Ал им је рекао, свака му част.”

    Па кад видим наслове како Вучић каже да нас (које нас, боље речено које њих) чекају тешке одлуке… па кад на то додамо договорене претње напуштањем страних “инвеститора” којима народ даје новац за инвестиције (не својом вољом) није тешко претпоставити да ће “одговорни” председник донети тешку одлуку да због деце пар хиљада СНС чланова изађе Западу у сусрет и призна државу терориста, да робље не остане без посла.

    Претпостављам да су и потписници помислили исто што и ја. Што се мене тиче нека све западне фирме напусте Србију.

    Доста су новца зарадили само запошљавајући раднике, којима након шиканирања потуре споразумни раскид уговора након месец дана рада. Колико је истина да држава плаћа странцима и до 15.000 евра по сваком запосленом, не знам. Али како мењају раднике као чарапе, то им је изгледа главни извор прихода.

    Једна фабрика се чак хвали како имају инвалиде и пензионере (здрави и млади су их давно напустили) и како инвалиди без проблема стоје на линији 7 и по сати (?). “Хумана” фабрика даје 20 минута радницима за
    ручак, плус “великодушно” даје два пута по пет минута за кафу и цигарете. Баш “лепо”. По закону пауза за ручак траје пола сата, а “ренесансни хуманисти” су је скратили на 20 минута.

    Стварно ме занима како они инвалиди стигну са линије до кантине, чекају у реду за топли оброк, оду до стола, седну, једу и врате се експресно на линију – и то све за 20 минута. Ти инвалиди и пензионери којима се фирма хвали су супермени.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *