ПОНОС ЗА СТИД

ПРАЈД И ПОСЛЕДИЦЕ

У данашњем бестидном свету преовлађује равнодушност према стиду који је престао да буде аутономна осећајна реакција на угроженост људских вредности. Преокретање хијерархија тих вредности имало је за последицу да оно због чега су се људи стидели – данас се поносе

У тежњи за самопотврђивањем, човек посебно истиче значај који за њега има остварење одређеног успеха. Хвалисањем које превазилази пуко информисање других о том постигнућу, он говори и о свом поносу, а одређеним гестовима и понашањем и манифестује то осећање. Да оно потиче из еволуционог периода када човек још није био оно што ће потом постати, показује и понашање његовог најближег еволуционог претка који неки свој животни успех манифестује подизањем главе и поносним ударањем у груди. Они који су се осећали пораженим, погнуте главе и скрханог тела, понашали су се потпуно другачије. Док се поносно истицало сопствено присуство, осећањем стида се манифестовала нелагодност међу другима, тежња да се сакрију и да их тада не буде. Искрено осећање те нелагодности исказују речима да би желели у земљу да пропадну.

За јављање и испољавање осећања поноса и стида важан је социокултурни контекст у којем она имају одговарајуће значење за све чланове колектива. У том смислу важне су промене које настају у том контексту. Критичким односом према дотадашњим представама и предрасудама, долази до њиховог преиспитивања и промене свести. Међутим, тај процес се не одвија одједном и потпуно, јер традиционална схватања остају упркос новим сазнањима.

Не тако давно и сексуална склоност ка истом полу је сматрана болешћу, одређивана дијагнозом и посебном шифром, а хомосексуалци су психотерапијски и психијатријски лечени. Одступање од нормалног, које је дефинисано већинским хетеросексуалним опредељењем чланова друштва, као патолошко је дефинисана и асексуалност, бисексуалност, трансексуалност. Потиснути на маргину друштва, појединци су осећали стид и јавно нису показивали свој сексуални идентитет. Показало се, међутим, да се у одређеној популацији известан проценат људи рађа са другачијим сексуалним афинитетима од осталих, па је на основу тих сазнања започео процес признавања и потврђивање права тих појединаца у друштву.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.