МИРНА ПОВРШИНА НАЦИОНАЛНЕ ВОДЕ

Читам бескрајне апеле и петиције и схватам да је сваки потпис климање главом самом себи и мишљењу које је исто и пре и после тог апела, баш као и мирна површина националне воде која се ни пре ни после било ког потписа неће усталасати, а поред ће и даље цев нечијег мокрог чвора испуштати фекалије директно у ту воду

У начину на који се човек током живота интелектуално развија ништа се није променило од самог постања. И даље се деца уче на примерима које им дају родитељи или неки други узори. Не желећи да звучим осуђивачки, већ у жељи да делујем корективно колико је то могуће, не могу а да се не запитам зашто не дајемо примере деци која ће сутра морати да бију гомиле незавршених бојева који остају иза наших псеудопокушаја да ишта решимо. Остављамо српску младост без ичега у рукама и на тај начин донекле гарантујемо њен пораз у сутрашњим биткама од којих се многе можда десе и данас.

Није тешко погодити на шта конкретно мислим уколико посматрамо деловање српских интелектуалаца. Она друга, мање интелектуална и мање српска страна, има фондове, па ће своје наследнике и НВО одојчад оставити с нечим у рукама или џеповима, а ми својој деци, махом с много потенцијала, остављамо папире са списковима „српских интелектуалаца“ који су потписали први, пети, стоти апел или петицију.

[restrict]

Уместо научноистраживачког рада којим би се створила инфраструктура коју сутра могу да користе нови српски научници у рововској борби за идентитет, ми им остављамо наша снебивања и благе ноте по којима ништа не може да се засвира, осим неке мелодије наше пропасти која ће одјекивати са гробаља на којима ће се сахрањивати све оно најбоље што Србија има. Не зидамо бедеме који би одбранили наше куће и храмове, већ се опредељујемо да смо ми за то што имамо, као да можемо бити и за шта друго, али и као да постоји бољи начин да покажемо за шта смо од онога да то што имамо заштитимо.Знам да многи уживају у томе да виде своје име у чланку који носи наслов „Група српских интелектуалаца потписала…“, али тај списак може да говори неколико ствари.

Прво,  пева оду егоизму појединих потписника без дела сврставајући их у исту групу са онима који дело имају. Друго, пуко изјашњавање за ово или оно, а најчешће непоткрепљено делом, доводи само до продубљивања подела. Треће, језиво личи на другосрбијанска саопштења која штанцују сваког дана до те мере да она апсолутно губе на значају, као и све са чим се претерује. Четврто, тако само олакшавамо својим противницима борбу против нас, јер они кроз те апеле добијају реалну представу о томе колико је људи за нешто или против нечега, а немојмо се у овом времену изненадити, иако нам увек звучи као шала, уколико неко те спискове искористи као спискове за одстрел медијски, научни или физички, небитно је.

Дакле, опредељење интелектуалца апсолутно је видљиво кроз његов рад и јавно деловање у смислу представљања свог рада, и стога нема никаквог разлога да такви интелектуалци сваки час стављају своја имена на листе на којима се та имена ионако подразумевају.

Уколико желимо нешто да променимо, али заиста да променимо, не да се о томе само изјаснимо, треба радити у оквирима свог талента и зидати непорушиву тврђаву која ће штитити и нас и нашу децу, али и све оно што је тај рад породило.

Понекад, када себи дозволим да потпишем неки од многобројних апела, увече седим и ругам се самом себи што личим на евет-ефендију ког Андрић помиње, а чија је улога била да клима главом када надређени говори. Читам бескрајне апеле и петиције и схватам да је сваки потпис климање главом самом себи и мишљењу које је исто и пре и после тог апела, баш као и мирна површина националне воде која се ни пре ни после било ког потписа неће усталасати, а поред ће и даље цев нечијег мокрог чвора испуштати фекалије директно у ту воду, као што ће и жабе и даље крекетати као да се ништа не дешава, а воде је све мање услед суше. Верујте ми, када та силна вода испари, па останемо у фекалијама, ништа неће значити то што ћемо се определити да ли је то лоше или добро.

[/restrict]

3 коментара

  1. Потпуно сте у праву, г. Ружићу! Ништа неће усталасати мртву националну воду отежалу од силних фекалија у које само тонемо! Фекалије “цивилизованог” света!
    А шта може да ради обичан човек сем да се понада – да ће петиције, кад-тад, постати онај корективни фактор који ће утицати на одговорне да, бар, не буду “необавештени”, тргну се, можда усправе кичму, покажу достојанство и истинску бригу за овај несрећни народ – без магле бескрајних тирада, глуме и увреда, док каравани пролазе…

    • Postovana gospodjo Jovicic, da li stvarno mislite da je gospodin Ruzic, u svom izvanrednom clanku, mislio samo na vladajucu strukturu, i da je samo njeno misljenje pogubno po nase drustvo?
      Olga Ilic

  2. Tоплица

    Сјајан, веома актуелан став о доминантној а јаловој пракси наших интелектуалних кругова, задњих деценија. И крајње је време да се овако проговори. Аутор је са превише разлога указао на залудност ове праксе, а чак је чудно да нико други ни не уочава промашај. Ми читаоци наравно, далеко смо од креирања свести маса и друштвених токова, али јасно уочавамо да у нашем друштву једноставно недостају карике које би преузеле ставове најумнијих и повезале се са најширим слојевима, са обичним човеком. Тај несрећник бачен је у дубоки запећак, занемарен неопевано, и остављено му је једино да живне кад му мангупи пред изборе баце 30 евра из хеликоптера.
    Нисмо наивни и знамо да су за тако нешто потребна материјална средства, простор на СМИ као основно. Велики брат иза ћошка будно мотри и не да да се у пирамиду моћи угура ико ко честито и квалитетно мисли и дела. Осуђени смо на неелиту.
    Но нешто се предузимати мора ! Шта и како. – ето наредне главне теме за све који сматрају да су дорасли, и поседују такву пасионирану енергију и жељу. Овако, стотине угледних интелектуалаца нешто пискара, а никога да упре прстом нити у ово унаказивање претрпане Престонице ! А да и не помињемо да се назире наставак праксе са Крајином, са страхом да иза Косова следи Црна Гора, Босна, Војводина . . .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *