КАЗНА ИЗ БИРАЧКЕ КУТИЈЕ

Борис Џонсон је успешно, како он сам каже, ослободио земљу EУ, борио се против короне, те се из све снаге постарао да Украјинци ни случајно не наставе мировне преговоре с Русима. Фармацеутска и војна индустрија ће му за то довека бити захвалне. Нагомилани скандали и проблеми приморали су га да место премијера уступи свежијем кандидату – Лиз Трас

Пре свега, подсетимо се да су парламентарни избори у Британији за неколико година, због чега смену Бориса Џонсона треба посматрати и из тог угла. Толико је лагао и правио скандале на толико различитих поља да то више нико не би могао да „опере“, а конзервативцима се остаје на власти. Торијевци су, дакле, по други пут у последњих шест година променили британског премијера усред мандата. Сетимо се да је Дејвид Камерон дао оставку после сопственог дебакла с брегзитом када је подржао останак у Европској унији. И тада је на чело партије дошла Тереза Меј.
Лиз Трас је трку за шефа Конзервативне партије, па самим тим и премијера Велике Британије, почела из сенке. Најчешће помињано име у првим фазама изборне трке је био министар одбране Бен Волас. Бен је убрзо утонуо у сивило, а на врху пирамиде су остала два кандидата, министар спољних послова Лиз Трас и министар финансија Риши Сунак. Обоје припадају категоријама које нису бели-средовечни-повлашћени-мушкарац. Лиз је жена, а Риши је индијског порекла. Политички комесари унутар партије мора да су трљали руке и размењивали честитке.
Општи је утисак да, што се политичког програма тиче, између два кандидата није било већих разлика. Односи са Европском унијом и рат у Украјини су теме третиране као да смо, што рече један коментатор, негде у седамдесетим годинама са све Маргарет Тачер на челу земље. Тешко је, наравно, сада знати да ли је такав реакционарни став последица политичке визије (ако није прејака реч) или једноставно додворавања конзервативном бирачком телу. Но барем што се тиче Лиз Трас – видећемо.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.