„Душа Србије“ – велики онлајн-пројекат

Компанија „Гаспром њефт“ и креативна радионица „Гигарама“

Урађен приказ историје јединственог мозаика у Храму Светог Саве; виртуелна екскурзија на српском, руском и енглеском језику говори о историји стварања мозаика

Компанија „Гаспром њефт“, у сарадњи са креативном радионицом „Гигарама“, урадила је јединствени дигитални пројекат „Душа Србије“ о мозаику Храма Светог Саве. Виртуелна екскурзија на српском, руском и енглеском језику говори о историји стварања мозаика и објашњава значење његових религиозних сижеа.
Дигитални пројекат „Душа Србије“ направљен је од стотину фотографија високе резолуције. Рекордна детаљизација интерактивне панораме од 25 милијарди пиксела омогућава да се мозаик разгледа увеличан и до 100 пута, с опсегом од 360 степени, и да се у пуној мери оцене његова грандиозност и лепота. Екскурзија се може видети преко телефона, таблета или рачунара из било које тачке света. Пројекат се налази на сајту www.svetogsave.com и доступан је свим корисницима интернета.
Поводом презентације пројекта, компанија „Гаспром њефт“ отворила је у Руском дому изложбу „Душа Србије“ посвећену изради јединственог мозаика главног православног храма у Србији. Свечаном отварању изложбе, која траје до краја октобра, присуствовали су епископ Српске православне цркве, настојатељ Храма Светог Саве Стефан, заменик генералног директора „Гаспром њефта“ за комуникације Александар Дибаљ и Николај Мухин, академик Руске академије уметности и аутор мозаика.
„Храм Светог Саве није само наш понос, духовни и културни центар Београда већ и право чудо архитектуре. Драго нам је што ће пројекат ’Душа Србије’ омогућити да покажемо његову лепоту и грандиозност свима који још не могу да дођу у нашу земљу и виде га својим очима“, истакао је епископ ремезијански Стефан.
Александар Дибаљ, заменик генералног директора компаније „Гаспром њефт“ за комуникације, навео је да компанија у континуитету улаже у културне и друштвено-одговорне пројекте у Србији: „Више од 12 година, заједно са нашим српским партнерима, реализујемо пројекте из области културе и очувања историјског наслеђа. Израда мозаика за куполу Храма Светог Саве била је наше најважније достигнуће у овом периоду. Поносни смо што смо учествовали у изградњи главног храма Србије који је постао симбол духовног јединства наших народа“, навео је Дибaљ.
Николај Мухин, академик Руске академије уметности, аутор пројекта унутрашње мозаичке декорације Храма Светог Саве, указао је на значај пројекта за Србију, али и за цео православни свет: „Цела православна Србија је чекала да се лепота Храма Светог Саве увелича унутрашњом декорацијом. Ово је постао пројекат мог живота. Никад се у историји хришћанства у овако кратком року нису завршавали слични проjекти. Обично су траjали столећима“, изјавио је Мухин.
„Гаспром њефт“ уложиo је 10 милиона евра у радове на изради мозаичке декорације главне куполе, олтарског простора и централног дела храма, а учествовао је и у свим фазама пројекта. Најсложенији мозаици у Храму Светог Саве спадају међу највеће у свету – њихова укупна површина износи више од 15 хиљада квадратних метара. Током шест година 70 руских и српских мајстора радило је на изради мозаика унутрашње декорације под руководством Николаја Мухина. Уметници су се инспирисали наjбољим примерима византиjске и средњовековне српске уметности. Мозаик je израђен у московским радионицама Руске академије уметности, а затим су велики фрагменти мозаичких сижеа допремљени у Београд. Укупна тежина целог мозаика премашила је 300 тона..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *