Додиков дипломатски шамар Берлину

„Нисам глуп да не разумем да нови амбасадор долази да реализује њихову политику, а њихова политика је резолуција Бундестага. Немачка води политику сатанизације Срба. Ми не желимо да будемо поробљени. Они су нас побили у прошлом веку, али нас неће сада на овај начин побити“, поручује српски члан Председништва БиХ

Милорад Додик на седници Председништва БиХ није дао сагласност за издавање агремана новом амбасадору Немачке у Босни и Херцеговини Томасу Фичену, чиме је изазвао оштру реакцију „увређеног“ Берлина, али и показао да је спреман да се, не само вербално већ и конкретним потезима, супротстави агресивној антисрпској политици највеће државе Европске Уније. Није ово био први случај у коме српски члан Председништва БиХ ставља до знања Немцима шта мисли о њиховом непријатељском односу према Републици Српској и нашем народу, пошто је у јуну 2019. одбио да прими у опроштајну посету тадашњу амбасадорку ове земље у дејтонској творевини Кристијан Хоман. С образложењем да је дотична госпођа обављајући своју дужност у Сарајеву „више од три године радила на штету Републике Српске и српског народа“.
Од тада се однос Четвртог рајха у покушају према мањем ентитету БиХ још више заоштравао, што је резултирало слањем нелегалног високог представника Кристијана Шмита у град на Миљацки, ангажманом војника Бундесвера у некадашњој централној југословенској републици (са задатком да, у оквиру трупа ЕРУФОР-а, „допринесу спречавању сецесије РС“) и резолуцијом Бундестага о Босни и Херцеговини. Којом се, залажући се да се „укине термин конститутивних народа и уведе систем један човек један глас“, немачки парламент отворено ставио на страну оних који желе да поништавањем дејтонског устава и Републике Српске трансформишу БиХ у „грађанску државу“ по мери Бошњака.
Додик није скривао да су га управо овакви поступци Берлина мотивисали да „упали црвено светло“ за долазак новог немачког амбасадора. Он је, нимало дипломатским речником, оценио да „Немачка води политику сатанизације Срба“, те поручио да ова држава „нема право да се меша у унутрашње ствари БиХ“.
„Нисам глуп да не разумем да нови амбасадор долази да реализује њихову политику, а њихова политика је резолуција Бундестага. Па зато су послали Шмита да то „коригује“, послали су и војнике… Нисам ја отишао да водим политичке ратове по Немачкој, него они долазе овде. Видљива је аспирација нове немачке власти за доминацијом. Ми не желимо да будемо поробљени. Они су нас побили у прошлом веку, али нас неће сада на овај начин побити“, нагласио је први политичар Српске.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.