Бункери не спасавају. Које руско оружје тражи Кијев?

Пише Андрей Коц

Пре петнаестак година у Русији је први пут представљен „тата свих бомби” – авијациона вакуумска муниција повећане снаге. Снимци са тестирања обишли су све светске медије. Многи стручњаци сматрају ово оружје најмоћнијим након нуклеарног. О руском ноу-хау – у материјалу РИА Новости.

“Тата” против “Маме”

Термобарична муниција по свом дејству се веома разликује од, на пример, високоексплозивне. Бомба не само да експлодира, већ распршује аеросолни облак запаљиве супстанце, који се, делић секунде касније, пали посебним пуњењем. Настала ватрена лопта ствара зону високог притиска у епицентру.Чак и без надзвучног ударног таласа, таква експлозија ефикасно погађа мете, слободно продирући у подручја која су недоступна фрагментационој муницији. Прилагођава се било којем терену, и не постоје препреке. Скоро је немогуће сакрити се од термобаричког оружја.

Тактичко-техничке карактеристике “Тате свих бомби” су строго чувана тајна. Међутим, Министарство одбране је објавило неке детаље. Пре свега, руска термобарична авио-бомба по разорној моћи знатно надмашује најближи аналог, америчку високоексплозивну муницију ГБУ-43/Б МОАБ, коју су западни медији прозвали „мајком свих бомби”.

Како је прецизирано у министарству, температура у епицентру експлозије је двоструко виша, а укупна површина уништења је 20 пута већа. Снага је приближно једнака 44 тоне ТНТ-а.
„По својој ефикасности и способностима, муниција је сразмерна нуклеарном оружју“, објаснио је новинарима генерал-пуковник Александар Рукшин, вршилац дужности начелника Генералштаба Оружаних снага Русије. „Истовремено, желим да истакнем ово, бомба уопште не загађује животну средину.” .

Осам фудбалских терена

Генерал армије Анатолиј Корнуков додаје: ракете које могу да носе тако снажно пуњење још не постоје. Једини начин употребе је авионом.
Међутим, Оружане снаге Русије имају копнене аналоге.

Конкретно, у зони специјалне војне операције у Украјини активно се користе тешки системи бацача ТОС-1 „Пинокио“ и ТОС-1А „Солнцепек“. Ово је оружје за блиску борбу које има аеросолно пуњење и има домет не више од шест километара.
Разорна моћ тешких бацача више него искупљује њихове недостатке, као што су недовољан оклоп, величина, рањивост на противтенковске системе и бацаче граната. Један рафал ТОС-1А покрива четири квадратна километра – то је осам фудбалских терена. Експлозивни таласи се “преклапају” једни на друге, појачавајући разорни ефекат.

„Бацачи Солнцепек су нам много помогли у близини Авдијевке“, каже официр војске ДНР са позивним знаком Клим. „У овом правцу је постојала сложена мрежа ровова и пољских утврђења. Конвенционални топови и ракетна артиљерија нису могли пробити такву линију одбране – све је бетонирано. Али после плотуна”Солнцепека” можете ући на положаје без страха од било чега.”
Стога украјинска војска, како напомињу у руском Министарству одбране, већ дуго лови ове системе бацача. Оружје је заиста јединствено – нема аналога у другим земљама.

„Џепна“ артиљерија

„Сунца“ су ефикасна не само против моћних утврђења. Коришћени су и на отвореним просторима – у Сирији, против каравана оружја „Исламске државе“*.
На Блиском истоку је, иначе, и америчка војска користила термобаричну муницију. Током рата у Ираку, амерички маринци су активно користили бацаче граната калибра 40 мм МГЛ са бомбама КСМ1060, као и волуметријски детонирајући метак за противтенковски СМАВ. Према писању западне штампе, једним ударцем таквог оружја једном је успео да потпуно уништи камену једноспратницу, заједно са војницима који су се крили унутра.

У Русији, најближи аналог СМАВ-а је пешадијски бацач пламена на ракетни погон РПО-А „Шмел“(Бумбар), који је током рата у Авганистану добио надимак „шејтан-цев“. По високоексплозивном удару, његова муниција није инфериорна од артиљеријских граната од 122-152 мм. У војсци се овај комплекс назива „џепна” пешадијска артиљерија.
„Из Бумбара смо у марту уништили бункер на источној периферији Мариупоља“, рекао је раније за РИА Новости Михаил Јереско, командант 3. батаљона 107. пука армије ДНР. Један од мојих бораца је допузао ближе бункеру и напао га Бумбаром.

Термобарична муниција остаје тајна руске војске – западни модели су инфериорни у многим аспектима. А неке опције још уопште нису коришћене, на пример, „Отац свих бомби“. Ово оружје, упркос свом конвенционалном статусу, сматра се средством одвраћања.

Извор: https://ria.ru/20220907/termobaricheskoe-1814919174.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *