Бугарски новинар: Борци против руских дезинформација су највећи дезинформатори

 
У Бугарској у сфери медија одавно постоји цензура и с њом се суочава сваки независни новинар, изјавио је водитељ „Бугарске слободне телевизије“, посланички кандидат Бугарске социјалистичке партије Александар Симов.
 
Он је истакао да су његови опоненти покушали да изврше притисак на њега, оптужујући га да негира „ратни злочин“ Русије у украјинском граду Буча.
„Навешћу лични пример, чак иако сам представник народа. На телевизијском каналу ‘Бугарска слободна телевизија’, у једном од коментара на почетку програма изјавио сам да сумњам да је масакр у Бучи био реалан. Затим сам сазнао да је један либерални сајт покушао да ме пријави тужилаштву због негирања ратног злочина. Хвала богу, један адвокат их је уразумио и рекао да су за потврду да се догодио ратни злочин потребни докази, а да овде нема ничег сличног“, рекао је Симов за „Бугарску слободну телевизију“.
Водитељ је, такође, подсетио да је бивша представница бугарске владе Лена Бориславова током јула говорила о бугарским политичарима и новинарима којима Кремљ „сваког месеца исплаћује по 2.000 евра за подршку Русији“.
 
„Када представник владе говори такве ствари, ако притом никога не именује, сматрамо да је то покушај цензуре и ништа друго. Нека наведу имена, нека набаве списак хонорара, нека докажу да је тај новац заиста неко узимао“, рекао је Симов.
Он је коментарисао и намере надзорног органа, Савета за електронске медије, да се бори против дезинформација и лажних вести.
У јулу је тај савет организовао специјалну дискусију на тему „Плурализам и дезинформације у време рата“.
Божидар Божанов, који је тада био на позицији министра за електронску управу, позвао је власнике друштвених мрежа да буду одговорнији у вези с „агресијом Русије на Украјину“ ради борбе против пропаганде и лажних вести.
Према речима Симова, они који покушавају да промовишу сопствену пропаганду крију се иза борбе против дезинформација.
 
„Сваки борац против ‘дезинформација’ је, заправо, дезинформатор број један. Много пута сам видео такозвани фектчекинг – то је заправо либерална пропаганда и она лаже, сви борци против ‘дезинформационих руских кампања’ су храбро спремни да учествују у другим дезинформационим кампањама. У Бугарској је сада очигледна замена појмова: прави, критички новинари померени су у страну и проглашени присталицама Путина. А највеће папагаје проглашавају врхом новинарске мисли. Они једни другима уручују награде, учествују у разним невладиним организацијама, фондовима, добијају грантове“, рекао је Симов.
Он је домаће медије позвао да престану да намећу публици туђи дневни ред, „приморавајући их да од јутра до вечери слушају вести о британској монархији“.
 
„Нека хвала – не желим да ме неко даноноћно забавља проблемима британске монархије. Већ ми је превише тога, претворили су ме у медијског мигранта. Једноставно више не могу да издржим још једну репортажу о британској краљици. Не могу. Схватите, то није мој живот, није моја земља“, негодовао је водитељ.
 
Извор: https://sputnikportal.rs/20220919/bugarski-novinar-borci-protiv-ruskih-dezinformacija-su-najveci-dezinformatori-1143017270.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *