БЕОГРАД – ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ БАЛКАНА

Венци на споменик родољубима на Tеразијама

Заменица градоначелника Весна Видовић и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор положили су у име Града Београда и Владе Републике Србије венце на Споменик обешеним родољубима на Теразијама.
Видовићева је подсетила да је Споменик обешеним родољубима на Теразијама подигнут 1983: „Сваке године 17. августа сећамо се страдалих суграђана. Сећамо се оних који су међу првима страдали у тада окупираном Београду, када су на зверски начин погубљени и обешени на Теразијама. Њихова тела су остављена да данима висе на стубовима јавне расвете на Теразијама.
„Стрељани су и обешени зато што су се супротставили колективном злу и јер су се борили за слободу и мир. Важно је да чувамо нашу историју, сећамо се и дајемо почаст онима који су дали живот како бисмо данас живели у слободном граду и слободној земљи. Србија је увек била на правој страни историје и тако ће сигурно бити и у будућности“, рекла је Весна Видовић.

 

„Земунфест“ на културној мапи престонице

Седми по реду „Земунфест“ одржан је ове године на три локације од 24. до 28. августа. Централни музички и филмски програм традиционално се одвијао на Великом тргу, а изведен је програм и на Магистратском тргу и Земунском кеју.
Фестивал на Великом тргу отворен је концертом „Jela cello“, а потом је емитован филм Душана Ковачевића „Није лоше бити човек“.
Прилику да се прикажу јавности ове године су добили и млади ствараоци, режисери, музичари, глумци и многи други уметници.
Током пет дана фестивала посетиоци су имали прилику да уживају у добром балансу између филмова и других облика уметничког стваралаштва. Плато код „Венеције“ (Богојављенски плато), од 25. до 28. августа у 22 часова, био је резервисан за концерте. Земунску публику забављале су музичке групе Вампири, Фрајле, Кербер и Фантом.
Пре девет година фестивал је први пут одржан са циљем да се надоместе биоскопи којих у Земуну више нема. Од тада „Земунфест“ расте сваке године. Од 2017. године, захваљујући подршци Општине Земун, али и спонзора, „Земунфест“ прераста у редовну годишњу манифестацију.

Витешки фестивал „Деспотови дани“

Удружење СВИБОР и Туристичка организација Београда организовали су међународни витешки фестивал „Деспотови дани“, који је одржан 27. и 28. августа у Београдском витешком парку на Дунаву, код Палате „Србија“, са благословом Српске православне цркве, саопштено је из Туристичке организације Београда.
Манифестација је посвећена очувању српске историје, традиције и културе из доба деспота Стефана Лазаревића. Одржава се на велики хришћански празник – Велику Госпојину, будући да је утврђење првопрестоног града Београда деспот Стефан посветио Пресветој Богородици.
Манифестација је међународног карактера, а учествовали су витезови из Србије и Мађарске. Обухватио је смотру средњовековног уметничког, занатског и културног стваралаштва. Посетиоци су имали прилику да виде витешке борбе и надметања, те изложбу слика и икона са витешком тематиком. Такође, гости фестивала су били у прилици да чују стручна предавања о историји и археологији средњовековног Београда и деспоту Стефану Лазаревићу, као и да учествују у радионицама старих заната, а најмлађи посетиоци фестивала могли су да уживају у школи витешких игара за децу и обуци за мале витезове.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *