Бајатовић: Гаса имамо довољно, цена се неће мењати до краја године

 
Директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је да је Србија обезбедила практично све неопходне количине гаса за предстојећу грејну сезону и да се две трећине тога набавља по повољној цени по споразуму с Русијом, а остатак на тржишту.
 
“Досад је ускладиштено у Мађарској 350 милиона кубних метара, а и даље складиштимо тамо по договору који је постигнут, у српском делу складишта у Банатском Двору имамо 270-280 милиона кубних метара, Руси ће својих 280 милиона кубика ускладиштити до краја септембра, тако да располажемо значајним залихама”, објаснио је Бајатовић за ТВ Прва.
Нагласио је да имамо најбољу цену гаса у Европи по нафтној формули коју су договорили председници Србије и Русије Александар Вучић и Владимир Путин.
Он је рекао да по залихама и ономе што смо до сада обезбедили, Србија већ има количине на нивоу оних потрошених прошле године, па се не очекују проблеми у снабдевању гасом.
Бајатовић је рекао да Србија никада није плаћала количине гаса које набавља на тржишту изнад цене од 900 долара за 1.000 кубних метара.
Он је нагласио да ни Србијагас ни ЕПС гас и струју не би могли да набављају без помоћи владе Србије и подсетио како се цена која се плаћа на тржишту не преноси на крајње потрошаче.
Директор Србијагаса је рекао да постоје проблеми са набавком угља за ЕПС, али да ће у случају потребе бити укључене електране које раде на гас како би се обезбедиле додатне количине струје.
Подсетио је да је од 1. августа гас скупљи девет одсто за домаћинства и 12 одсто за индустрију и нагласио да су те цене и даље испод набавне цене гаса.
 

“Рећи ћу вам да је 353 долара за 1.000 метара кубних цена по којој Србијагас продаје, а 368 је цена по нафтној формули по којој купује гас, а разлику у цени надокнађује држава. Наше могућности буџетске су такве да можемо да помогнемо и то иде у корист индустрије, привреде, грађана и њиховог буџета”, рекао је Бајатовић.

Он је најавио да ће цена по нафтној формули за гас из Русије у наредном кварталу бити 420 долара, у првом кварталу наредне године 430 долара, да би у другом кварталу, ако не буде нафтних шокова, пала на 388 долара за 1.000 кубних метара гаса.
Бајатовић је рекао да цена гаса до краја године неће да расте и да ће се држава трудити да колико год може не повећава цену.
 
“Важно нам је да немамо превелики нови инфлације, хоћемо да задржимо превредни развој, радна места и извоз, јер ће тако свима бити боље”, рекао је Бајатовић.
Он се заложио да се штеди, почев од грејања станова до употребе електричне енергије, али је апеловао да се контролишу цене дрва и пелета, јер уколико ови енергенти буду превише скупи сви ће прећи да се греју на струју и гас.
Бајатовић сматра да је могуће уштедети петнастак процената електричне енергије, како не би морала да буде увожена и апеловао на потрошаче да се понашају рационално.
Он је истакао да држава и сада сноси велике трошкове, јер напаћије струју испод реалне цене.
 
“Држава вам сада сигурно штеди од 1.000 до 1.500 динара на рачуну од од 5.000 динара. Није мало, зато што је велики број потрошача”, истакао је Бајатовић.
Директор Србијагаса је рекао да се у Немачкој због погрешне политике и енергетске кризе затвара свако шесто предузеће.
“Зато је политика наше владе одговорна и ако потрошимо нешто више пара и помогну нам потрошачи да нешто више уштедимо, ми ћемо ”бити на коњу” “, сматра Бајатовић.
Он оцењује да не треба очекивати неку нарочиту помоћ од ЕУ, додавши да смо то како се она понаша могли да видимо на примеру вакцина и закључио да је политика наше државе одговорна.
Бајатовић је рекао да ћемо морати да нађемо начин да купимо нафту и довеземо је у Србију на прераду и да ће се тек видети да ли ће се у НИС-у мењати начин управљања или нешто друго због снакција ЕУ.
“Ми смо ипак пријатељски народи и земље и мораћемо да схватимо да у овом моменту то питање не може да се тиче тога ко је власник, него да Србија мора да има довољно нафте и деривата”, рекао је Бајатовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *