ВУЧИЋ УПУТИО ЈАСНУ ПОРУКУ: Једини смисао мучења нашег народа на Косову и Метохији је његово коначно протеривање, али погрома неће бити!

Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности и поручио да Србија наставља борбу за мир и да погрома нашег народа са Косова и Метохије неће бити.

Вучић је на почетку обраћања рекао да се на Косову још од 1999. године спроводи перманентан терор над српским становништвом.

– Још од 1999. године када су Кумановским споразумом и Резолуцијом УН 1244 протеране снаге безбедности Србије и СРЈ са КиМ проводи се перманентан терор над српским становништвом. То је резултирало прогоном више од 210.000 људи, којима су отети станови, куће, многи су убијени, уништене су наше светиње – рекао је Вучић и додао да од тада траје тешка и мукотрпна борба за опстанак српског народа на КиМ.

– Трудили смо се да од 2013. кроз Бриселски споразум који није био лаган да добијемо мир и обезбеднимо сигурност за Србе на КиМ. Међутим, из споразума је неретко узимано нешто што би некоме другом одговарало и увек су за то добијали зелено светло из Квинте, али заједница српских општина никада није испуњена.

– У тој Резолуцији 1244 јасно пише да државе УН исказују приврженост територијалном интегритету и суверенитету СРЈ и осталих држава у региону, имајући у виду захтев за знацајном аутономијом и самоуправом на Косову, као и да стоји да ће одређен број српског војног и полицијског особља моћи да да буде враћен. Упркос свему томе пошто у Резолуцији стоји да до коначног статуса, а њега одређују УН, а не земље Квинте, рекли су „стандарди пре статуса“. Показали су какви су то стандарди 17. марта 2004. када су прогонили наш народ. На основу тих заслуга они су ваљда у западном свету утврдили да су стандарди испуњени и да је могуће да им се омогући проглашење независности – казао је Вучић.

Решили су, каже Вућић, да, као велику последњу кост у грлу протерају Србе са КиМ.

 
 

Четири основна задатка

Вучић је навео да је српска делегација у Приштини имала четири основна задатка.

– Имали смо четири задатка. Прво да обезбедимо мир стабилност и безбедност, друго дошли смо са идејом да се постигне компромис. Тако мали, или колики јесмо, морамо о себи да бринемо, али и о снази других. Три, да бринемо о томе како ће у свим деловима света да изгледа. Под четири, да обезбедимо опстанак нашег народа на КиМ.

Председник је рекао да је “после свих претњи албанског руководства завладао страх међу нашим народом да ће им се поновити судбина као људима из Крајине.

– У складу са тим, наше је било да данас кажемо људима, у условима када не говорите то за телевизију, иако знамо колико је то данас тешко, у условима који више нису хипотетички, ми немамо куд, сатерани смо у ћошак и наша кључна порука је била: “Шта год било, како год било, избегличке колоне неће постојати и сачуваћемо наш народ и од погрона и погрома”.

Како каже Вучић, Албанци су, а никоме није јасно зашто, решили да спроводе једностране акције.

 
 

– Увек су за то мање или више добијали подршку Квинте. Онда су рекли “ми хоћемо да променимо таблице”. Предлог наше делегације био увођење статусно неутралих табли.

– Дошли смо у Брисел, Аљбин Курти је рекао да сви морају имати РКС таблице. Шта год да се десило, ми кажемо дајте нам КС табле, они хоће да укину… Ми смо рекли нема проблема, дајте им КС табле, као опарени су скочили са “нећемо статусно неутралне табле”.

Како је навео, њима је једино стало да се уништи животи Срба на Косову и Метохији и да је једини смисао “мучења нашег народа на Косову и Метохији његово коначно протеривање.

Шта је Курти тражио у Бриселу

Рекао је да је приштинска страна тражила разговор о генералном споразуму од шест тачака, међу којима је разматрање и претходних договора:

 
 

1 Генерални принципи билатералних односа

1. а. Генерално признање

1. б. Улазак у све међународне организације

2. Решавање проблема из прошлости

2. а. Несталих

2. б. Решавање проблема силованих

2. ц. Расељена лица

2. д. Уништење приватне својине и враћање отетих артефаката

2. е. Ратна одштета коју Србија треба да плати

3. Сарадња у будућности

4. Поштовање албанске мањине у Србији

5. Поновно разматрање претходно договорених споразума

6. Коначни договори

– Ми смо тражили да се отвори расправа о заједници ЗСО и тражили смо још неколико ствари. Према Приштини, Србин на сваких 90 дана мора да добије визу да живи у рођеној кући, а Квинта сагласна – рекао је председник показавши папир који би Приштина да изда Србима са Севера и додао:

– Њихово објашњење је било да би они то издавали на 90 дана, а да би Србин са Севера морао да 89. дана да изађе с Косова да би добио нову визу да може да живи у рођеној кући коју на Косову има 50, 100, 120 година.

– Специјалне јединице косовске јединице су упале много пута. Сваки од тих пута имали сте обавезу да тражите дозволу четворице градоначелника са севера КиМ, а то никада нисте тражили. То је посао НАТО, ја их молим да га обављају. Њихов посао је да обезбеде мир Србима на КиМ. Није ваш посао да рушите имовину спрског становништва, већ да обезбедите да ова банда не прелази Ибар. За вас су барикаде проблем, а не криминалне и илегалне одлуке. А да је то тако потврђује и Столтенберг у свом интервјуу.

Приштински режим направио списак за ликвидацију Срба

Председник је рекао да “Срби нису блесави и знају шта је НАТО, и већ су страдали од НАТО и не пада им на памет да се то поново догађа”.

– Желим да вас обавестим да је појачана свака врста обавештајне активности на северу КиМ, да је наш тим од Лајчака тражио да се крене у спровођење ЗСО. Желимо да вас обавестимо да смо на време обавестили лица које су на списку за ликвидацију приштинског режима које су и поједине спољне службе одобриле, а поједине стране службе одобриле ћутањем или климањем главом.

Како је додао, примећено је и сумњиво кретање појединих лица. Три последња дана јула на КиМ уочено је кретање лица из Чеченије.

– Почетком августа на северу Космета је боравила група Чечена и Черкеза који су повезани са противницима Рамзана Кадирова, са два циља. Један је опсервација ситуације на северу, а други додатно врбовање Албанаца за учешће у сукобима у Украјини.

– Имамо податке и да је почетком августа на северу Космета боравила група Чечена и Черкеза, повезаних са противницима Рамзана Кадирова са два циља: ангажман и учешће Албанаца у руско-украјинском сукобу и елиминација наоружаних Срба на северу Космета. Регистрован је борвак групе у којој су били Ахмед Русланович Бакајев, Идриз Азарсанов, Х.А. и М.А. Лица повезаних са Џамбулатом Сулејмановим и Ахмедом Закајевим, познатим противницима лидера Рамзана Кадирова. Регистровани су 3.8. на северу КиМ где су се у Зубином потоку састали са турским држављанином Д.И.Х. Допутовали су на север возилом марке мерцедес новопазарских регистарских ознака. Група је исказивала интересовање о стању на северу Косова и Метохија, спремност Срба за супротстављање властима у Приштини, како и на који начин могу да доставе другим обавештајним службама податке, како би се оружае група Срба на северу Косова неутралисале. Разговарано је и о даљем ангажману лица која би могла да учествују  у сукобима у Украјини. Постојао је, срећом, ирски део команде Кфор-а који је спречио злоупотребу и дозволу уласка косовској полицији у НАТО базе јер би то тек било потпуно супротно Резолуцији 1244. иако је постојала одлука једне велике земље да косовска полиција буде смештена у случају било какве угрожености у објекте касарне Нотингхил на северу КиМ.

Вучић је говорио и о састанку са представницима Срба са КиМ и рекао “да данас знамо и да се надамо да се неким чудом до 1. септембра догоди компромис, али да ће онда 31. октобра бити неки нови проблем.

– Проблеми за Србе неће постати да постоје. Једино што желе је да укину српску државу.

Он је открио да ће и наредних десет дана руководство Србије трагати за компромисним решењем, што су подржали представници Срба са Ким, а тражили су гарант да неће доживети погром.

– За то су од мене добили апсолутне све гаранције. Нови погром се неће догодити, то је моја порука свима који живе овде и свима у свету. Срби са КиМ су подржали руководство Београда да у наредних 10 дана трага за компромисним решењем. Дали су нам разрешене руке, али су нам поставили црвене линије о којим сада не нећу да говорим. Обавестили су ме да ће напустити институције ако се настави терор, а до краја месеца напустиће их и полицајци и судије. Доћи ће до потпуне разградње поретка успостављеног на основу Бриселског споразума. Рекли су да ће прихватити сваки компромис који нађемо, тражили су само гаранције да неће доживети погром – истакао је Вучић.

– У веома смо тешкој ситуацији, грчевито ћемо тражити компромис у наредних десет дана. Плашим се да, иако успемо, врло брзо нас чека следећа кривина.

Питања новинара

На питање о одлуци о избору мандатара Вучић је рекао да би одлука требало да буде донесена у уторак и буде заказано председништво странке, али да је приоритет ситуација на КиМ.

– Да ли ће бити дан или седам раније или касније, не мислим да је кључна ствар.

О изјави Здравка Поноша да су “Срби криви за ситуацију на Косову подједнако као и Албанци” Вучић је рекао:

– Имамо ми много таквих политичара који ће увек прву прилику да дочекају да свој народ оптуже за нешто, а сви други ће увек бити бољи, даље нећу да улазим у то.

Коментарисао је и изјаве водитеља Ивана Ивановића који му је упутио писмо из Хрватске:

– Он је потпуно у праву, ја нисам на том нивоу, за њега је светиња јато ципала, за мене Јасеновац. У праву је, нисмо на истом нивоу, никакав проблем са тим немам.

– Није он у питању, сви говоре како ми некоме бранимо где ће да иде. Ево вам га власник Новости и Политике, одушевљено се слика у мајици Ровињ. Ови тајкуни који сте помињали, нису Хрвати слагали да имају јахте тамо, мислите да је иједан склонио, Остоја, ови из Миленијума итд. Нису их склонили и неће јер су сви они зимзелени, а сутра ће да кажу да је то био отпор против диктатора. Они сами не разумеју да људи имају различите снове, светиње и идеје и да ћу ја ово исто увек да говорим. И увек са дозом гађења и презира да гледам у све њих и обрнуто. И немам никакав проблем са тим, идите где хоћете, сви ти са тим јахтама, милионима које сте узели од свог народа, а оставили негде друго.

О нападима на Гренела

Председник Србије Александар Вучић осврнуо се и на медијске нападе на бившег специјалног изасланика САД за дијалог Ричарда Гренела, у којима је назван реметилачким фактором због критика косовског премијера Аљбина Куртија, упитавши зашто се напада баш онај који није против Срба.

Он је казао да у српском народу постоје људи којима су добри само они који говоре против Србије, против њеног руководства.

– Гренел је један од ретких који има поштен приступ и храбар је човек који сме да каже шта стварно мисли. Па зашто вам он смета, нашли сте једног јединог који не говори против Срба, понекад и у корист Срба. Он данас представља пола Америке, први пут се у њиховим емисијама говори да ми нисмо криви јер он то прича. Зашто то себи радимо – питао је Вучић.

О графитима у Митровици

Према речима Вучића,  бринега  што види одлучност српског народа да пружи сваку врсту отпора албанском насиљу на КиМ.

+ Да постоји свака врста отпора нашег народа албанском насиљу, та жеља је недвосмислена. Апсолутно, та жеље је недвосмислена и то је оно што ме највише и брине, што значи да је дотерало цара до дувара и да људи више ништа неће да трпе + рекао је Вучић на питање о графитима с порукама “Чекамо вас овде” са потписом “Бригада север” који су се, према писању неких медија, појавили у северној Косовској Митровици.

Вучић није желео да коментарише графите и додао како су о њима писали неки албански медији, што су пренели неки медији у Београду.

– Од свих ових ствари које неко уради треба да комјентаришем графите? Не пада ми на памет – рекао је категорички председник Србије.

– У веома смо тешкој ситуацији. Тражићемо компромис грчевито у наредних десет дана, надам се да ћемо успети. Да ли верујем у то? Плашим се да ће нас, када будемо успели, чекати следећа кривина, па следећа, и плашим се да је Рубик одавно пређен – истакао је Вучић.

Он је нагласио да Београд годинама говори о КС таблицама молећи приштинску страну да се то продужи после 2021. године.

– Онда су они једва чекали да их укину у потпуности. Нама не смета да то издаје ко год хоће, само да буду статусно неутралне. Договорили смо с нашим народом да то буде мера компромиса, али неће Албанци. Неће ни КС таблице, а камоли КМ. Кажу да могу са БГ таблама да дођу, зато што то није Косово, а КМ је Косово. Не може ни КС, јер су они међународно признати. То што их пола света није признало и 80 одсто светског становништва није их брига, јер имају силу којом то могу да спроводе у дело. То је њихов аргумент – рекао је Вучић одговарајући на питање у чему је проблем са КС таблицама.

“НАТО не сме да дозволи отворени сукоб било кога на КиМ”

Вучић је истакао данас да НАТО и Србија различито гледају на дестабилизацију ситуације на Косову, али је поручио да свакако неће доћи до дестабилизације на административним прелазима.

Вучић је, упитан да ли је од генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга добио гаранције да ће војна алијанса деловати у случају дестабилизације, рекао да ће Кфор деловати, али да различито гледамо на дестабилизацију.

– Неко гледа на постављање барикада као на дестабилизацију, а ми када се крши нешто што пише у споразумима, као што је када косовска полиција упада на север КиМ – објаснио је он.

Свакако, каже, НАТО не сме да дозволи отворени сукоб било кога на КиМ, јер то пише у Резолуцији 1244.

– У резолуцији пише још свашта али никога брига. Пише и на тараби свашта, па се нико не залеће – рекао је он.

Вучић је истакао да сигурно неће доћи до дестабилзације на административним прелазима, већ да је то могуће само негде друго.

Још увек није донета одлука о одржавању Прајда

– То је као прича о прајду, ћутите више и једни и други и престаните да се препирете и једни и други. Никоме нећемо дозволити да дира хомосексуалце у овој земљи, заштитићемо их, али да ли ће прајда бити отом-потом, говорићемо када за то дође време.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да још није донета одлука о одржавању Прајда и да ће јавност бити обавештена о томе.

Вучић је, на питање да прокометарише то што се у јавности спомиње да Параде ипак неће бити, рекао да не цени никога ко говори о тој теми, било да је реч о онима који нападају или хвале Прајд.

– Много пречих брига имамо, одвратни су ми и једни и други који о томе говоре. Само гледају како да ставе терет на леђа својој држави.

Додао је да њему лично не сметају ни хомосексуалци и да свако има свој живот и нека ради шта хоће у своја четири зида.

– А што у то мешате државе, што се не склоните тај један дан, немојте да лажете да ће седам дана да буде скуп, седам дана имате сваке године… а само је један дан скуп и тако је и ове године – навео је Вучић.

Каже да се људи тиме баве како не бисмо причали о правим проблемима

– Шта ћемо са струјом и нафтом? Од 1. новембра нема више руске нафте, ми смо под санкцијама. Да не бисмо причали о проблемима са гасом и мазутом… Само причамо о глупостима,то нам је најлакше то најбоље знамо, нема одговорности у кафани. Када буде одлука (о Прајду) бићете обавештени – навео је Вучић.

“Српски народ ће бити заштићен од погрома”

Председник је поновио најважнију поруку, а то је да ће српски народ бити заштићен од погрома.

– Рекао сам људима да желим да будем запамћен као неко ко ће сачувати мир и стабилност, али без обзира на цену наш народ ће бити заштићен од погрома. И то ћу урадити, без обзира на личну политичку цену. Наш народ ће бити заштићен – рекао је Вучић одговарајући на питања новинара, и пренео да је након те његове поруке на састанку, једини пут кад се могао чути аплауз у сали, јер Србима, каже, ништа друго није било потребно.

Вучић је поновио да ће Београд чувати и залагати се за мир, налазити још компромисних предлога.

– Све што можемо, учинићемо да се сачува мир. И то је оно што ми можемо – додао је председник Србије.

Вучић је навео и да је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ био веома коректан током разговора пре неколико дана у Бриселу, као и да не може да каже да су специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак нити специјални представник САД Габријел Ескобар, били некоректни.

– Тешко ћете да ме убедите да ови (Приштина) посве самостално делују и да ничију подршку немају. Тежак је период пред нама и важно је да будемо суштински уједињени, да бринемо о Србији и изаћи ћемо из свега овога – рекао је Вучић.

Поновио је да је важно да пазимо, чувамо и бринемо једни о другима.

– Да чувамо друге од себе, више него себе од других, то је чојство. Много пута сам рекао, иако многи мисле да је то фраза – на крају, победиће Србија – закључио је Вучић.

Посебна седница о Косову и Метохији

Председник је изјавио да је спреман да оде у Скупштину Србије, где би на посебној седници, говорио о ситуацији на Косову и Метохији.

– Спреман сам да одем у парламент у првој половини септембра. Тада ћемо јасније знати све и моћи ћемо да говоримо о неким другим закључцима – рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Он је навео да је, иако зна у шта ће то да се претвори у парламенту, његова обавеза да у парламенту одговори на све неистине, паушалне оцене, јер је, као председник свакако спреман да оде у Скупштину Србије.

О кривичним пријавама против припадника хрватске војске

Председник је рекао да не зна шта се дешава са кривичним пријавама против припадника хрватске војске за злочин над српским цивилима у Петровачкој колони, али да злочинци морају да одговарају без обзира што их у Хрватској проглашавају за хероје.

– Нисам тужилац за ратне злочине, али сам поносан на чињеницу да је неко имао храбрости после 27 година да тражи одговорност за убијену српску децу и старце. Та деца која су побијена на Петровачкој цести су имала седам, 11 и 13 година и нису ни почела да живе. Онима који то злоупотребљавају да би говорили као неко има нешто против Хрвата поручио бих да то није истина, јер се само има против злочинаца који су убили ту децу – нагласио је Вучић.

Истакао је да је за њега “тих осморо заклопљених очију” већа светиња од свих напада на њега, државу коју води и његову породицу.

– Јер ако нисмо у стању да децу заштитимо, онда не заслужујемо да постојимо као држава. Надам се да ће злочинци одговарати, они који су убијали децу и при томе проглашавани за јунаке, а да се нису покајали и отишли на гроб да положе цвет – налгасио је Вучић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *