ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА: “Чека нас тешка јесен, у Европи ће бити све већа нервоза од 15. септембра”

Председник Србије Александар Вучић гостовао је синоћ у емисији “Прва тема” на телевизији Прва, где је говорио о светској кризи, преговорима у Бриселу, нападима из Хрватске, саставу нове Владе и о провокацијама из Приштине.

О нападима из Хрватске и посети Јасеновцу

Председник Вучић је на почетку емисије рекао да више десетина хиљада људи из Србије сваке године летује у Хрватској, и запитао чиме се то замерио тим људима.

– Шта сам ја урадио? Они већ летују, показали су свој став. Да ли ја смем да мислим и имам свој став. Ја мислим да је то суштина једног слободног и демократског друштва. Што се замерам некоме? Не замерам се никоме, али ја не желим да се додворавам људима као други политичари – казао је председник.

Он подсећа да су многи политичари подржавали све протесте и свакога ко је против њега, без обзира на разлог.

– Погледајте Броза: “Студенти су у праву”. Помилујеш некога по глави и наставиш. Ја нисам такав. Моја деца ће тешко тамо ићи на одмор, а за Вукана се надам да ће другачије гледати на ствари. Ја ништа нисам ни објавио за Јасеновац, а они су рекли: “Еј па није ти то одлазак на море”. Само сам тамо хтео да одам пошту и запалим свећу српским жртвама. Јел треба да подилазим људима и да заборавим магнум кримен који се догодио, да бих добио десет хиљада гласова више – запитао је Вучић.

Председник је рекао да су неки говорили о Србији све најгоре, а да су мало тога доживели од наше земље.

 
 

– Не заборавите, мој отац никада оца није видео. Рођен је случајно, у једној школи. Чак му ни датум нису уписали. Ишли су возом од Пожеге до Земуна, и овде их је Недићева власт прихватила, у Црквенцу близу Деспотовца, где га је мајка родила. Ја сам био везан за мајку, моју баку, и проводио сам по неколико месеци годишње у Чипуљићу. Видели сте све куће које су тамо спаљене. У једној ноћи су спалили, ишли су тачно по угледним породицама, као и 1941. године – казао је он.

Вучић додаје да је и црква спаљена, и то чак четири пута кроз историју, и да он не води политику која је против Хрвата, али да не смемо да заборавимо шта је чињено нашем народу током Другог светског рата.

– Нисам желео да уносим те личне ствари у политику, и зато од мене нисте чули ниједну реч. Хрватски медији се баве ониме што ја радим или не радим. Па је један од бивших затвореника у Петрињи рекао како се сећа мене, да сам ја претио. Срећом нашли су другог, који је рекао да ме никада није видео, као што и нисам био тамо никада. А то су урадили када сам први пут рекао да хоћу да идем у Јасеновац – рекао је председник.

Један разлог за нападе из Хрватске је посета Јасеновцу, а да је други Петровачка цеста, истиче он.

– Наша деца су убијена, а они су без стида и срама изашли и рекли да је то Вучићева провокација и провокација Београда. Они мене не могу да купе, мене не интересује кога ћете да сликате на јахтама и пешкирима у Хрватској, мени не можете ништа да кажете. Мислили су да ћу да се уплашим неког испитивања. Чега? Лажи и глупости. Ово је мој лични став, ја нећу да идем на море, док сам жив нећу ићи тамо, а да ли ће се можда нешто променити код мог најмлађег детета то ћемо да видимо – додао је Вучић.

 
 

Председник је рекао да је поново тражио да посети Јасеновац, и да је био изненађен када је Милановић признао да је Вучић први председник који је хтео да посети стратиште.

– Па овде се ћутало о томе. Ми нисмо имали улицу посвећену Јасеновцу, ни цркву ни споменике. Код нас је уведена мода да не смемо да причамо о томе. Ја сам питао многе режисере да ли хоће да направе филм о Јасеновцу. И све су причали само да то не ураде, осим Гаге Антонијевића – казао је он.

Вучић подсећа и на срамне изјаве поводом Јасеновца и Петровачке цесте, и да Хрвати пилоте који су починили злочин проглашавају херојима.

– Страшан си херој што си убио децу од 7 и 9 година. Свака ти част на херојству – иронично је прокоментарисао председник.

 
 

Вучић о војној неутралности

Председник је прокоментарисао дезинформације о наводној изградњи руске војне базе у Србији, које су углавном ширене у региону.

– Кажу Путин мене понижава, и Русија. А ти који шире те приче су у НАТО, и имају и америчке и албанске војнике на својој територији кад год то затреба. То је ваљда за понос, а ми да имамо неког другог, то је понижење. Србији нису потребне никакве војне базе, Србија ће сама да брани своју државу и народ, да гради савезништва, и да се не стиди добрих односа са Русијом, Америком и Кином. Сами ћемо да бринемо о себи – истакао је председник.

Вучић каже да је он врховни командант још пет година, и да га нико неће натерати да Србија направи страну војну базу на својој територији.

Сјајне вести за војнике и официре Војске Србије

Председник Вучић је потом рекао да што се војске тиче има изванредну вест за војна лица.

– Причам о војницима, разводницима, десетарима, подофицирима и официрима. Они ће од 1. јануара имати убедљиво највеће повећање плате у Србији. Очекује их повећање од чак 25 одсто. То је огромно повећање и огроман скок. Зашто то радимо? Па да будем сасвим отворен, ми имамо слабу попуњеност 1. и 2. бригаде. Нама војску чини југ Србије, Војводина и Шумадија као да не постоје. Ми имамо одличну опрему, али нам фале људи – казао је председник.

Он је подсетио грађане и да ће пензије бити повећане за 19.3 одсто до 22 одсто, и да ће од 1. октобра или 1. новембра почети са повећањем пензија.

– А што се тиче повећања плата за војску, то ће бити огроман скок. Хоћемо да промовишемо униформу, да људи виде наше сјајне војнике. Ја сам за увођење војног рока. Мислим да треба да буде кратак војни рок, и то питање је пред Народном скупштином. Да ли ће то бити три или четири месеца ја мислим да је то ништа у поређењу са искуством и знањем, као и дугом који имамо према отаџбини – нагласио је Вучић.

Председник је рекао да га није брига како у региону гледају на јачање српске војске.

– Јесам ли ја њима дужан да полажем рачуне, или нашем народу? Шта хоћете, да будемо врећа за ударање као деведесетих, упркос јунаштву наших официра и војника и одличној опреми. А што се сви они наоружавају. А што одвајају 20 одсто муниције из својих фабрика и шаљу у складишта. А што купују “Кајова” хеликоптере из САД и “Панцерхаубице” из Немачке. Кога да нападнете, Аустрију или Словенију? Курти каже имаће 130 милиона војни буџет. Нема проблема, ми ћемо имати милијарду и по – казао је он.

Вучић истиче да ће посебан нагласак у наредном периоду бити на војсци, здравству, реиндустријализацији и енергетици.

О изјавама Мила Ђукановића и Србима у региону

Председник Вучић је прокоментарисао и изјаву председника Црне Горе Мила Ђукановића, који је претећи говорио о “лекцијама коју су Срби из Хрватске научили”.

– Сви они би желели своје територије са што мање Срба. Кажу у Приштини неће нову Републику Српску. А шта хоћете да се одвојите, а нећете нову РС. Тако и у Црној Гори, где је огроман процената Срба. Зато свака част Абазовићу који је потписао Темељни уговор – рекао је председник, а потом изјавио саучешће због масакра који се данас догодио на Цетињу:

– И желим да изјавим саучешће, свим грађанима Црне Горе а посебно породицама страдалих. Упућујем саучешће и председнику Милу Ђукановићу и премијеру Дритану Абазовићу – рекао је он.

Вучић о преговорима у Бриселу и Куртијевим провокацијама

Председник истиче да није оптимистичан пред одлазак у Брисел, већ је реалистичан.

– Идем са добром вољом да разговарам и да им укажем на све опасности са којима се суочавамо. Као са таблицама, где измишљају свашта. Прихватили смо ми и документа, али са одређеном декларацијом. Али они хоће да укину КМ српске таблице. То је њихов једини циљ. Кад нема КМ табли, то је још један доказ да Србија не живи на Косову. А на то немају никаква права. Као и то да тражите декларацију, папир, од оних који живе на КиМ. Али Србима који живе на КиМ, да им издајете неке папире сваки пут када пређете линију, е па то не може – рекао је председник.

Он каже да се НАТО понашао одговорно до сада, и да Албанци хоће потпуно да протерају Србе.

– Они су сада у шоку како ја знам да су померали јединице у Гњилане. Већ два дана спроводе истрагу. Ја не измишљам да хоће да ликвидирају наше људе. То је речено на једном затвореном састанку, и сада не знају ко је то јавио. А онда је задатак свих медија тамо Вучићева мелодрама. Они су нашли наш план од пре две године, који би био наш одговор ако почне погром. И ми смо о томе причали. Као мала деца се понашају, касне две године, и чудом се чуде како ми све знамо – додаје председник.

Вучић каже да зна имена Срба које Приштина жели да ликвидира, и да је у питању шест људи који су означени као “вође отпора”.

– И наравно означени су као терористи, криминалци. Сада Србин са каменом да се слика је криминалац и убица, а код њихових терориста долазио цео свет да се слика. А Србима који живе доле ће рећи да су криминалци. Један од разлога што сам изашао у јавност је да бих спречио то. Они ће наставити са својим акцијама и неће се умирити док не заврше север Косова. На силу можда можете све, али што вам нећемо дозвоилити погром и убијање. А све остало иовако радите силом – истиче он.

Председник каже да се данас смеју и ругају Србима због трактора, и да је трактор само доказ колико су домаћина и српског човека склањали и терали са његове земље. 

– Они су зато показивали туђе амбасадоре на својим тенковима, и бацали цвеће пред освајаче – истиче Вучић.

Додао је и да је главни циљ мир, али да неће бити дозвољени никакви погроми.

Вучић о ситуацији у Украјини и кризи у свету

Председник је потом говорио о сукобу у Украјини, и истакао да је прошло већ шест месеци од почетка рата.

– Лагали су многи да ћу увести санкције Русији, да би добили гласове. Ја сам довољно одговоран човек, борио сам се да чувам нашу политику. Знате, они су плочу после избора променили. Тако је то када идете по амбасадама. Ја нећу да се додворавам свом народу, а камоли страним амбасадама – додаје Вучић.

Он каже да ће нервоза бити све већа од 15. септембра у Европи.

– Обећавам народу да ћемо се трудити да водимо одговорну политику. Када нам буду рекли да је остало шест месеци да уђемо у ЕУ, ето и нас да се усагласимо са свим њиховим захтевима. Али о тих шест месеци морају да нас обавесте, пошто је наша обавеза да до краја прикључивања ЕУ усагласимо политику – рекао је  председник.

Вучић каже да нам следи паклена јесен, и да је струја данас на берзи у региону 440 евра по мегават сату.

– Цене тренутно нису нормалне. Седам или осам пута веће од нормалних цена. Зато су Немци донели одлуку да ниједан стан не сме да буде топлији од 19 степени. То је озбиљна земља, ми морамо да гледамо шта раде они. Бесмислено је да имамо 23 или 24 степена, то није нормално. Немамо ми у овом тренутку проблема са гасом, али ја желим да ми обезбедимо довољно струје. Али ми и даље немамо одговор Руса за ТО Панчево и ТО Зрењанин. Ако ми то напунимо гасом да нам то прави струју. То су огромне уштеде, на само једном степену хладнијег грејања. Ми тим уштедама обезбеђујемо вишкове гаса, и за друге делове Србије – казао је он.

Вучић о угљу и литијуму

Председник каже да је прављен уговор са Бугарима и Румунима око увоза угља преко река, али да се то изјаловило због различитих изговора.

– А угаљ отишао у небеса. Сећате се када су сви тражили да се укине угаљ, на протестима. А сада им кажем хвала Богу што смо имали то “ђубре”. Нисам их ја ни послушао за литијум, али и даље сматрам да је то моја највећа грешка. Направили смо велику грешку. Ми смо једини народ који се одрекао своје нафте, које су стране службе лажима преко медија натерале да се одрекну богатства. То је класичан пример како су стране службе успеле да униште нешто што је могло да буде квантни скок за Србију. Они су се тукли међу собом да ли ће Рио Тинто или нека друга компанија зато што је наш литијум најквалитетнији – казао је он.

Вучић истиче да неће да се улагује народу и да лаже, и да је литијум могао да буде огромна прилика за читаву западну Србију.

– Ја нападам себе, не политичке противнике. Тачно видите како вам је, попут савршене олује, све доведено до тога да вам растуре земљу. Ја се и дан данас једем због те одлуке. Лозница је цела могла да процвета. Читава Мачва. Могли су да имају буџет 200 милиона евра, да бацају паре. И да уместо реалних 80.000 људи колико имају, да имају 150.000 људи. Морате да питате следећу Владу да ли је одлука о забрани ископавања литијума финална – рекао је председник.

Председник о протесту пољопривредника и инфлацији

Он додаје да ће инфлација на годишњем нивоу бити око 9.8 одсто, а да ће растом пензија од 22 одсто.

– Не заборавите да је ово трећа година ковида и година рата. И јесу у праву пољопривредници. Али јесте ли ви видели онај возни парк трактора испред зграде Бановине у Новом Саду. Нови Фергусони, које смо ми субвенционисали. Баш сам био поносан. Јесу у праву по питању цене ђубрива, али људи то зависи од цене гаса – истиче Вучић.

Председник је рекао да је чак 69 одсто субвенционисаног горива за пољопривреднике отишло у канистере, и додао да то указује на шверц.

– Не кажем да су то само пољопривредници, већ су многи мешетари и преваранти који имају два ара плаца, или дођу до докумената. И сви хоће да ударају на државу, али морамо да је бранимо. Говорим вам сушту истину. Многи кажу да је лако изградити ауто-пут. Ево донео сам податке. Први корак у изградњи је експропријација. Е сада, ви имате плац, и ми туда правимо ауто-пут. И показаћу вам стотине примера где је земљиште било заведено као пољопривредно, и на основу тога су плаћали порезе. Вредност тог земљишта је процењена на 10.000 евра, и ви на то плаћате порез на имовину. И десет година сте плаћали, и нисте се бунили. А када дође држава и нуди 10 одсто више од вредности, ви тражите 10 пута већу цену – објаснио је он.

Вучић је запитао како да се реши то питање, и упозорио да се многи људи незадовољни ценом обраћају политичарима како би правили протесте.

– Чекајте бре људи, па Милош Велики нам је до сада спасио 80 људи. Апелујем на људе да воле своју државу. Да немамо маћехински однос према њој, само да је волимо. И да разумемо да није сваки протест нешто што морамо обавезно да подржимо. Некада су људи у праву, некада је истина на средини. Ја не могу да поднесем више растурање државе и да нико неће да плати порез и издаје фискалне рачуне – нагласио је председник.

Он каже да нема проблем да саопштава тешке вести, и да међу министрима има људи који одлично раде свој посао.

– Али наравно има и људи који неће да се замерају народу. Ја сам рекао да сам против нерадне недеље. Дошли су људи из Двери и донели списак, и ја сам рекао да никада док сам жив нећу то да прихватим. Ко сте ви да малтретирате људе који хоће да раде недељом, то је иовако мали проценат – истиче председник.

Вучић каже да ће се протест пољопривредника завршити компромисом, и да ти људи нису професионални штрајкачи.

– То су домаћини људи, биће мало задовољнији, али и даље незадовољни. И ми ћемо бити незадовољни. Што се тиче инфлације, она ће се успорити до краја године сигурно, због цена нафте. То ће се наравно осетити и на инвестицијама, којих ће бити мање. У Србији неће бити стагфлације, што је главна тема на западу, ми немамо проблема са људством. Ми немамо проблем ни са спољним директним инвестицијама – додао је он.

Председник каже да је држава ограничила цене пелета, и да је ту било примедби на рад Србијашума.

О саставу нове Владе

Вучић каже да још није саопштио име мандатара, али да постоје три опције.

– Могуће је да буде један кандидат предложен од коалиционих партнера, а два кандидата су Милош Вучевић и Ана Брнабић. То су три могуће опције. Ја сам веома задовољан радом Ане Брнабић. Политика је списак компромиса који правите, и не можете о свему сами да одлучујете. А она ће увек обављати важне функције – рекао је он.

Председник истиче да не зна увек имена свих министара пре састављања владе, и да је рекао да је Косово тренутно приоритет.

– Не пада ми на памет да долазе да ми се захваљују или жале због кабинета који су добили или нису. Косово ми је важније од жалопојки и прослава, а надам се да ће се то завршити брзо. Реците ми име само једног који сме да ме позове, страног амбасадора, да утиче. Ја презирем агенте, и западне и источне. Ја волим и радим за своју земљу. Овде се живи за ову земљу – истакао је Вучић.

Вучић о “Прајду” и изјавама владике Никанора

Председник је говорио и о увредама које је епископ Никанор упутио премијерки Ани Брнабић.

– Он је прво извређао себе и нашу цркву, много више него било шта друго. Да ви кажете да је брат Ане Брнабић правио дете Ани Брнабић. Па да ли вас је бар мало срамота. Или да јој је деда био усташа. Да један од четворо деда и баба је био Хрват. А није био усташа. И онда на све то кажете да бисте због “Прајда”, неки кажу геј парада, неки кажу педербал, каже да ће узети оружје – рекао је он.

Вучић каже да никада није учествовао у таквим манифестацијама, и да му се никада нису свиђале, али да људи имају право да шетају.

– Да ли ће то бити ове године видећемо, због безбедносне ситуације. Али свако има право на свој став. Не видим потребу да прогоним било кога. То је било познато од старе Грчке и Рима до данас. А шта вас брига један дан да ли ће неко да шета. Иди на Авалу или на Фрушку гору. Када видим тај агресиван тон код некога, увек се питам шта је латентно иза тога – казао је председник.

Он је рекао и да очекује да нам владика Фотије покаже какав је то поход на манастире и богословије, а да владика Никанор покаже доказе да је деда Ане Брнабић усташа.

– Људи, они верују у лажи из Бркићевог таблоида. Ја сам мислио да нико не верује у то ђубре. Знате, српска црква има то у својој догми, и има право да буде против тога, али нема нико право да прети. Па и ја сам против, али је мој посао да им гарантујем сигурност и безбедност. Ни мој Данило није за геј параду, али неће ићи са каменом тамо да се нешто доказује. Овде је суштина да неки људи хоће да накарикају држави још неки сепет на леђа, и баш их брига за све – истиче Вучић.

Председник о сарадњи са СПС

Вучић истиче да поштује све што је урађено са СПС-ом у претходних десет година, и да ће његов предлог људима у СНС бити да се настави сарадња.

– А да ли ће то бити усвојено, видећемо. Дачић ће добити неку одговорну функцију, није то поклон рођендански. Сви медији, не мислим на вас, праве пијачни кантар од тога. Ја не преговарам тако са странкама, са мном се разговара о политици и програму, а онда ја кажем разговарајте са Дарком Глишићем о тим другим детаљима. Не о сујети, већ о програму – казао је председник.

Вучић о спорту

Вучић је рекао и да жели сву срећу Светиславу Пешићу, и да ће бити тешка борба за освајање Европског првенства.

– Словенци су одлични, имају Дончића, имају многе сјајне играче. Али ми имамо Николу великог, Васу Мицића, Недовића и Добрића, Аврамовића, Калинића. Сјајну екипу имамо. Надам се да ће се вратити са медаљом – рекао је председник.

Вучић истиче да му добро иду студије у тренерској школи, и да има добре оцене иако је слабије учио.

– Надам се да ћу моћи више да се посветим школи када прођу проблеми око Косова и Украјине – кратко је казао председник.

Он каже да је Теодосић легенда, и да је Пешић легенда, и да једном и другом жели све најбоље.

– А што се тиче фудбала, из психолошке перспективе ја мислим да ми можемо чак и до полуфинала. Ми имамо добар костур. Да прођемо Бразил идемо на Португал или Мароко, после на Хрвате или Шпанце. Мислим да можемо одлично да прођемо. Ал Тани, катарски емир ме је звао, и можда одем на неку утакмицу ако обезбедим сусрет са њим – закључио је председник Вучић.

На крају је председник рекао да ћемо се борити да што лакше прођемо кроз кризу, и да ћемо проћи боље од многих других.

– Знају људи да цене рад и труд, и ми ћемо се борити за Србију – додао је Вучић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *