ВУЧИЋ: Припремају ликвидације наших људи на северу КиМ – упозоравам их да то не чине

Председник Александар Вучић је, након сусрета са младим спортистима из дијаспоре, одговарао на питања новинара.

Вучић је најпре коментарисао дијалог са премијером привремених институција у Приштини, Аљбином Куртијем и рекао да је веома скептичан по остваривању било којих резултата.

– Они све што су рекли, јесте да ће да намећу своју вољу. Њих брига шта ће и да каже Београд, па не знам ни чему служи дијалог. Они који су рекли да треба да се разговара о ЗСО, као и да она мора да буде у складу са уставом Косова, ево да их упитам, да ли се шале? Што смо онда преговарали – упитао је Вучић.

Како каже, убисмо се месецима, а они траже да буде у складу са тзв. уставом Косова, онда нам, додаје ништа не треба.

– Да нас не терате да се ми одрекнемо својих права, немојте ни да покушавате, немојте ни да сањате. Више пута сам указивао на изјаве којима припремају терен. Можете да урадите све што хоћете против Србије, али да добијете наш благослов нећете. Верујем да ћемо у септембру, када Влада буде већ формирана, да идемо у Скуштину, да причамо о ситуацији на Косову.

Како каже, желе да изврше притисак на Србију. Вучић је поручио Квинти да долазе у доброј вери, али да нас натерају да сами учествујемо у уништавању своје земље, како каже, немојте ни да сањате.

 
 

– Више пута сам указивао на изјаве које припремају терен, у којима ваљда желе да ме обавесте како ће они то све да спроведу у дело. Ок, кажите нам да право не постоји, да вас не интересује Резолуција 12 44 , као и право УН, које толико спомињете када је сукоб у Украјини у питању, али када је у питању овај део Европе и света, то вас не занима – рекао је Вучић.

– Ја се и даље надам да ће разум да превлада. Чим је неко Србин и за Србију, он је криминалац. Молба људима из Квинте, не радите то, не сањајте. Никакве пуцњаве није било, али нећемо дозволити никоме да отвара ватру на нас.

На питање како коментарише изјаву Куртија да “Србија води агресивну политику”, председник је казао:

– То је све смешно, слушате то 170 дана, да Србија негде неког напада.

– Немају чиме да се похвале па иду са измишљањима. Спомињу Русију, а чак је и Захарова рекла да нисмо тражили никакву помоћ. Шта измишљате више?

 
 

– Они припремају ликвидације наших људи на северу. Упозоравам их да то не чине. Немојте да убијате људе. Нама су потребни мир и стабилност. Ми да убијамо никог нећемо. Покушавају да искористе ситуацију у Украјини – додаје председник и најављује бројне разговоре у наредним данима.

“Курти жели цео свет да окрене против Србије”

Вучић је рекао да је Ескобар интелигентан човек, који је неретко потцењем, додаје да је сигуран да он не би волео да види неке проблеме нити било какве сукобе.

– Сигуран сам да Американце не би волели сукобе, док би неким другим то одговарало. Куртију посебно, јер он жели да цео свет окрене против Србије – рекао је Вучић.

Али ако САД мисле да је могуће једнострано наметати решења, додаје Вучић, варају се јер, како је рекао, нису у праву за таблице.

 
 

– Они су у праву за део споразума који је потписао Борко Стефановић 2011., али само на део који би се односио на грађане централне Србије, а не и КиМ. А они када им треба, Србе са КиМ доживљавају као грађане Србије, а кад им не треба као грађане Косова и обрнуто. Е, тако не можете да се односите – поручио је председник.

– Они су 2020 самоиницијативно укинули КС таблице, и ми смо могли да бирамо између КС и РКС. Ми смо бирали КС таблице које су под УНМИК-ом. И сада су решили да свима ставе РКС таблице. Е, па нећете. И то је то.

Председник је додао да иде у Брисел да разговара.

– Не надам се никаквом резултату, али идем да разговарам – казао је.

– Ако буде све у реду и не буде проблема, да се заврши на миран начин, да будемо сви срећни. Ако мисли да ће да малтретира људе, то неће проћи.

О влади и мандатару

– Данас имам разговор са Ивицом Дачићем, потенцијалним коалиционим партнером – казао је председник.

– Име мандатара знаће се 19. 20., најкасније 21, када се будем вратио из Брисела.Тако да ће се тада знати све око Косова, и биће познато име мандатара – рекао је Вучић.

– Брзо после тога ћемо у скупштину – казао је председник.

О објави адресе у Данасу

– Ја нисма тужио ниједног новинара, ниједну новинску кућу. То не радим. Ништа нећу сам да предузимам. Немам проблем са тим. Што се тиче адресе све је то мало компликовано, пошто су ми старија деца остала без мајке. Али они нека раде свој посао. Брину ме неке друге ствари. Живимо у време кад свако себи дозвољава да буде бахат, арогантан према држави, очекујући да држава реши све проблеме.

О хајци у Хрватској

– Шта да одговорим Хрватима, да је Вучићев пропагандиста Филип Родић, човек ког никад нисам видео. А при том, човек каже да је то фотомонтажа. Читам шта пише у Печату, читам шта пише у Новостима, али човека нисам упознао. Како вас није срамота да толико лажете. Ајде да анализирамо шта сам урадио, шта сам крив. Страшан грех сам починио што сам три пута тражио да посетим Јасоновац и што нећу да идем код њих на море. Јесам рекао једну ружну реч. Сав мој грех је што сам желео да положим цвет. Кажу да је Вучић отворио Олују, хоћете да убице деце прођу некажњено – казао је председник.

– Нису могли да ми нађу ни квадрат пешкира у Хрватској. Сви имају свуда рачуне, Вучић нема. Тако немам ни квадратни метар пешкира у Хрватској, па сам крив што неки други имају. Па нек имају, то је њихово право. То што ја приватно мислим о њима је моја лична ствар. Па нек имају, то је њихова ствар, нека раде шта желе. То више говори о њима него о мени, ја никоме не кажем где ће да иде, само мене немој да терате. Идите где хоћете, мене немојте да терате.

– Шта год да се деси, они убаце “Вучић”. 

О резервама гасу

Вучић је рекао да на данашњи дан у нашем делу складишта имамо 264,7 милиона кубних метара гаса и 201 милион кубних метара које смо куповали као додатне количине у Мађарској

– То на тржишту вреди око 1,3 милијарди евра, то је наша резерва, и све је плаћено и то је наша велика предност. Огроман новац имамо у гасу и то нам даје огромну сигурност. Радимо шта можемо, купујемо угаљ, и током зиме ћемо га вадити. Морамо да наставимо да купујемо свуда где стигнемо и шта стигнемо, финансијски стојимо добро, али то није ћуп без дна – рекао је Вучић.

Он је рекао и да је цена електричне енергије отишла у небеса, да је преко 500 и 600 евра по мегават сату у Француској и Немачкој и да ће се то одразити на нас током зиме.

Када је у питању угаљ рекао је да на депонијама имамо 813.000 тона, а да у једном дану током зиме потрошимо 115.000 тона.

Вучић је објаснио да ће са додатним количинама које се ваде, угља бити за око 40 дана, али и да се наставља са куповином где год се може.


Један коментар

 1. unutrašnji dijalog, glas naroda

  Pripremaju likvidaciju naših ljudi na severu KiM?
  Aljbin Kurti hoće rat! Kakav Ustav Kosova – KiM je Srbija! Tako je moglo da se govori i 2013. godine nakon potpisivanja Briselskog sporazuma – kada je Kosovo (dobilo sve državne atribute) po svom izglasanom Ustavu konrolisalo nadležnosti Zajednice srpskih opština sa srpskom većinom ZSO, ali nije bilo reakcije državnih organa Srbije, sve je prihvaćeno do danas – pred finalizaciju Briselskog sporazuma za konačno rešenje.

  Zašto nije bilo javne skupštinske debate o Briselskom sporazumu (po svim odredbama:15.), a radi se o srpskoj teritoriji – nego nam se samo pretstavlja političko tumačenje koje je pretežno kontradiktorno sporazumu?

  Na primer: o Slobodi kretanja (11. tačke), o ulazno/izlaznim dokumentima, ličnim kartama, registarskim tablicama, integrisano upravljanje prelazima, o tome sve piše u Briselskom sporazumu na kraju 15-te tačke-odredbe: Ostala dokumenta: Integrisano upravljanje prelazima:
  Albanci prepoznaju administrativne prelaze kao granica – za Albance “granica”, a za Srbe je “administrativna linija”. Gde to ima u svetu! Kad Srbi dodju do administrativne prelaze na Jarinje i Brnjak – ne mogu ds predju na Kosovo jer je za Kosovo gtanica!? Zašto su Srbi potpisali Briselski sporazum – otimanje-predaju KiM? Treba odbaciti Brielski sporazum dok još ima vremena da Srbija ne izgubi teritoriju! Nastavak… hvala na razumevanju! …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.